Rosenkranz Klaudia, szabadúszó kreatív, blogger- skinlatte.me

Rosenkranz Klaudia, szabadúszó kreatív, blogger- skinlatte.me

Mindig is szerettem írni. 10 évesen már a képzeletbeli rádióműsoromat vezettem minden hétvégén, amire komplett műsorszámokkal, rejtvényekkel, reklámokkal és rövid történetekkel készültem. Felvettem az egészet a menő dupla kazettás magnómmal, és lejátszottam a plüssállataimnak.

A vezetéknevem elárulja, hogy kétnyelvű családban nőttem fel, így egyértelmű volt számomra, hogy a gimiben is az idegen nyelvekre fókuszáltam. Ezt követően a Külker főiskola nemzetközi kommunikáció szakán kötöttem ki, reklám szakirányon, célom az volt, hogy reklámszövegíró lehessek.

Miután a csapatommal még a suli alatt sikerült megnyernünk egy országos reklámversenyt, hirtelen, mindössze  22 évesen berobbantam a reklám világába, és most - nagyjából 15 évvel később - nagyon hálás vagyok mindazért, amit a reklám adott. Beutazhattam a világot, globális márkákon dolgozhattam - több, mint 30 ország számára készíthettem kampányokat, inspiráló emberekkel találkozhattam és életre szóló barátságokat köthettem.

Amikor azonban pár éve kijutottam Cannes-ba, ami elvileg a reklámszakma csúcsa, ahelyett, hogy maradéktalanul élveztem volna ezt a lehetőséget, már kezdett megfogalmazódni bennem egy hosszabb pihenő gondolata. A testem egyre komolyabb tünetekkel jelezte, hogy túlzásba viszem a pörgést, és valahogy az inspiráció is kezdett eltűnni.

Mindezzel párhuzamosan 2014-ben elkezdtem írni a bőrápolási blogomat, a Skinlattét. (Aki kitalálja, miért is Skinlatte a neve, ajándékot kap tőlem!) A blog elindításának oka az volt, hogy egy kozmetikus valamilyen savval tönkretette a bőröm barrier funkcióját, én pedig próbáltam a lemart, irritált, gyulladt, hámló bőrömet helyrehozni. Mivel nem ez volt az első ilyen csalódásom, ekkorra már elvesztettem a hitem a “szakemberekben”.

Innentől kezdve éveken át minden szabad percemben a bőrápolásról olvastam és szinte mindent kipróbáltam megoldás után kutatva. A blogom célja az lett, hogy olyan sorstársaimon segítsek, akik hozzám hasonlóan bizonytalanok és kétségbeesettek - az a valaki szerettem volna lenni számukra, akire nekem is szükségem lett volna.

Amikor aztán egy globális szépségápolási márka kreatív igazgatója lettem, már nem volt kérdés, hogy az átlagosnál jobban érdekel a bőrápolás, és el akarom mélyíteni a tudásomat a bőrdiagnosztika terén, ezért nem sokkal később belevágtam egy OKJ-s képzésbe.

Mindig is vonzott annak a lehetősége, hogy mások bőrén segíthessek. A barátaimnak, kollégáimnak amúgy is folyamatosan bőrápolási tanácsokat osztogattam (persze sosem kéretlenül), miért ne lehetne a hobbim egyúttal egy új ihletforrás és szakmai lehetőség is? A személyes motiváltság miatt biztosra vettem, hogy a suli sima ügy lesz, hiszen ez “csak kozmetika”.

Tévedtem.

Amint előkerült a periódusos rendszer, az anatómia, az anyagismeret és a latin, hamar rá kellett döbbennem, hogy egy blogger tudása vajmi kevés ehhez, illetve arra is, hogy ez nem fog menni a munkahelyi stressz mellett - a 700 óra gyakorlatról nem is beszélve.

Az élet végül segített megoldani a dilemmámat, mert több, mint 10 év azt éreztem, hogy nem találom a helyemet az ügynökségen. Eljött az ideje annak a szünetnek, amit már régóta fontolgattam, csak épp nem pihenés, hanem valami új formájában.

Vannak, akik bátorítanak, és persze vannak olyanok is, akik nem értik, hogyan szüneteltethetem a karrieremet egy kósza “hobbi” miatt, de szerintem az önazonosságom, a testi-lelki egészségem fontosabb ezeknél a félelmeiknél.

Rengeteget tanulok magamról, teljesen kinyílt számomra a világ, miközben igyekszem az új szabadúszó életformámat a suli kemény napirendjével összeegyeztetni. Annak pedig külön örülök, hogy kihívást jelent a tananyag, mert ez azt jelenti, hogy nem felületes, hanem komplex, holisztikus tudást kapok majd.

Ha minden jól megy, szeptemberben levizsgázok, és végre a saját kis vállalkozásom megvalósításán agyalhatok. Úgy gondolom, szükség van lelkes és naprakész tudással rendelkező szakemberekre, akik kreatívan állnak a bőrápoláshoz, és nem merev, elavult sémák mentén gondolkodnak.

 

A rutinom

 

A bőrápolás szerintem nem abból áll, hogy havonta egyszer a keze közé kap egy kozmetikus. Az igazi bőrápolás a fürdőszobában kezdődik: az számít igazán, hogy te hogyan bánsz a bőröddel, és mit viszel fel rá nap mint nap.

Ami a saját bőrápolási rutinomat illeti, a változatosság híve vagyok, de a bevált textúrákon és hatóanyagokon ritkán változtatok.

Mivel seborrheás, gyulladásokra, aknéra hajlamos, mindenre reagáló bőröm van, nagyon oda kell figyelnem rá.

Az arctisztítók közül a balzsamokat, az olajokat és a tejeket szeretem. A jelenlegi arzenálom: Pixi Double Cleanse, Omorovicza Termál Tisztító Balzsam, Clinique Take the Day Off Balm, Lush 9 to 5 tej, Cetaphil Gentle Skin Cleanser, The Ordinary Squalane Cleanser, The Body Shop kamillás arclemosó olaj. Kerülöm a habzó, szulfátos, alkoholos, nagyon illatos termékeket - szappanok, gélek, arctisztító kendők szóba sem jöhetnek. A nagyon natúr, sok illóolajat tartalmazó termékeket sem szeretem, mert azonnal gyulladással reagál rájuk a bőröm.

Ami a micellás vizeket illeti, nálam semmi sem taszíthatja le a trónról a Bioderma Sensibio H2O termékétt.

A savak közül a glikolsavas, tejsavas és PHA-savas termékeket részesítem előnyben - a PHA-k hidratálják is a bőrt hámlasztás közben, a tejsav csak az elhalt szarusejteket hámlasztja, az egészséges bőrt nem bántja, a glikolsav pedig kis molekulájú, így remekül hasznosul a bőrben.

Nagyon szeretem a tonikok, permetek hidratáló és bőrnyugtató összetevőit, hiszen a túlzott faggyútermelés miatt gyakran érzem szükségét, hogy felfrissüljek - a tejek és savak mellett pedig kellenek is a tonikok a pH-tornához (azaz a lúgos és savas termékek közötti pH-kiegyenlítéséhez).

A szérumokban leginkább a nyugtató, gyulladácsökkentő, folthalványító hatóanyagokat szeretem - a kedvenceim jelenleg a Mad Hippie C-vitaminos szérum és az azelainsavas Geek & Gorgeous aPAD.

A retinol elengedhetetlen anti-aging összetevő, esténként a First Aid Beauty 0,25%-os retinolját használom, minden más kiüti a bőrömet.

A hidratálók közül a parfümmentes, nagyon rövid INCI-jű, könnyű textúrákat szeretem. Örök kedvenc a primerként is funkcionáló La Roche-Posay Cicaplast B5 gél pantenollal es allantoinnal.

Megveszek az olajokért - a Bybi boostereivel már egy ideje szemezek egy jó kis termékteszthez.

A rutinom mindig illeszkedik az adott évszakhoz - ha csak két tippet adhatnék, az egyik az lenne, hogy nyáron használj legalább 30-as faktorú fényvédőt, a másik pedig az, hogy télen gondoskodj a megfelelő párásításról. Persze vannak évszaktól független alapszabályok is, mint az, hogy igyál sok-sok vizet!

 

Testápolás

 

Van egy enyhe ekcéma a karomon, így a habzó, illatos tusfürdőket és samponokat kerülöm (főleg télen). A dr. Organic és az Organix szulfátmentes termékeit nagyon szeretem, illetve az olajtusfürdőket is - a L’Occitane mandulás olajtusfürdője egy álom számomra. A patikai termékcsaládok közül az Uriage Xémose-t emelem ki, mert az egyetlen testápoló, ami januárban is szépen visszaszorítja a karomon a hámlást.

 

Smink

 

Egy smink szerintem akkor a legszebb, ha nem vakolatként funkcionál, hanem a meglévő adottságokat hangsúlyozza vagy icipicit korrigálja - a túlzott smink legalább  5-10 évet öregít az arcon.

A teljes rutinom mindössze 10-15 perc - általában az ujjaimat használom, a profi ecseteimet csak komolyabb szemsmink esetén vetem be.

A kedvenc alapozóm a Clinique Even Better Foundation, nagyon jó problémás bőrre, és rengeteg árnyalata van. Érzékeny bőrre a La Roche-Posay Toleriane-t ajánlom (sajnos kevés árnyalata van).

A legcsodásabb pirosító pedig szerintem a NARS Orgasm.

Szerencsére évekkel ezelőtt megtaláltam “a rúzst”, a MAC Crosswires-t, így végre nem kell folyamatosan kísérletezgetnem.

Állandóan nevetek, ezért 3-havonta Crest Whitening Strips-et használok a fehér fogakért.

A pilláimat göndörítem, de a szempillaspirálra nem vagyok háklis, állandóan váltogatom őket.

A szemöldökömre mániákusan odafigyelek - általában MAC és Benefit termékeket teszek rájuk.

A fixáló púderem Clinique vagy Dermablend.

Bár szeretek sminkelni, és anyukám úgy nevelt, hogy az orvosnál, lázasan is jól kell kinézni, úgy gondolom, hogy a bőrápolás az, amit komolyan kell venni, a smink csak ráadás lehet, ami akkor tud igazán érvényesülni, ha alatta a vászon maga is szép, üde és egészséges.

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.