Jaksa Petra, lifestyle újságíró-szerkesztő, clean beauty blogger

Jaksa Petra, lifestyle újságíró-szerkesztő, clean beauty blogger

 

A bőrápolás a tinédzseréveim alatt vált központi témává az életemben, ugyanis sajnos a pattanások engem sem kerültek el. Akkoriban azonban még csak a drogériák kínálatával próbálkoztam, ami nem tett igazán jót a bőrömnek. Fogalmam sem volt, hogy a doboz hátulján szerepel az összetevőlista, amit nem ártana elolvasni és arról sem hallottam, hogy az alkoholos, szárító termékekkel még többet ártok magamnak. Kizárólag csomagolás, ár és a nagybetűs „pattanások elleni” felirat szerint választottam. Közben pedig igen sok pénzt szórtam el olyan készítményekre, amik néhány használat után a kukában landoltak, és sosem értettem, hogy miért nem használ semmi a bőrömön.

Aztán teltek-múltak az évek, a bőröm pedig valamivel jobb lett, azonban ez nagyrészt a fogamzásgátló tablettának volt köszönhető – amiről ma már tudom, hogy csupán tüneti „kezelést” nyújt a számos hosszú távú mellékhatás mellett.

Időközben elvégeztem a főiskolát kommunikáció szakon és újságíró gyakornokként, majd szabadúszóként kezdtem el dolgozni a Marie Claire magazinnál. Mellette pedig folyamatosan kutattam, minden cikket és fórumot végigolvastam a bőrápolás témájában. A sminkelés is nagyon érdekelt, ezért munka mellett elvégeztem egy sminkes képzést is. Dolgozni nem kezdtem el vele, valahogy nem tartottam elég merésznek és kreatívnak magam (bár a mai #yogaskin és #glasskin trendeket elnézve, lehet, hogy még labdába rúghatnék).

Az élet úgy hozta, hogy az akkori WellnessCafe.hu-hoz (mai wellandfit.hu) épp szerkesztőt kerestek, és mivel én akkor már nagyon szerettem volna belsősként dolgozni egy szerkesztőségben, jelentkeztem rá és felvettek. Az egészséges életmód, táplálkozás, mozgás, lélekápolás, szépségápolás lettek azok a témák, amikkel nap, mint nap foglalkoztam és meg kell, hogy mondjam, imádtam. Emellett nyomtatott lapokba (Nők Lapja Egészség, Nők Lapja Évszakok, Well&Fit magazin) is elkezdtem írni hasonló témákban, majd mikor várandós lettem a fiammal és otthon töltöttem egy hónapot szülés előtt, gondoltam egyet és elindítottam a saját szépség blogom, a Peonilla.com-ot.

Az, hogy egy kis életet hordtam a szívem alatt, hozta meg a felismerést, hogy mennyire fontos, hogy mivel tápláljuk a testünket nemcsak ételek, de kozmetikumok formájában is. Innen datálódik a clean beauty iránti szenvedélyem, ami azóta is tart. 😊 Autodidakta módon folyamatosan képeztem magam a témában (és képzem a mai napig), megtanultam összetevőlistát értelmezni és okosan kiválasztani a termékeket, amiket magamra kenek. Mi több, felismertem az összefüggést a bőr állapota és a táplálkozásunk, valamint a lelkiállapotunk között.

A blogomon, illetve az Instagram oldalamon  folyamatosan igyekszem a kíváncsi követőimet is hasznos tanácsokkal, tippekkel segíteni ezen az úton. Azóta egyébként ismét szabadúszó újságíró lettem és márciusban a Marie Claire.hu-n is elindult a hetente frissülő rovatom green beauty témában, amire nagyon büszke vagyok.

 

Bőrápolás

Ami a bőrápolási rutinomat illeti, most épp eljutottam oda, hogy az 80%-ban állandó és a csak a fennmaradó 20%-ban variálom a termékeket a bőröm igényeit figyelve, hogy épp mire van szüksége. Mivel a munkámból kifolyólag gyakran kapok termékeket tesztelésre, ezért elég nehéz ezt kiviteleznem, ugyanakkor a rendkívül érzékeny a bőröm miatt muszáj mértéket tartanom.

Reggel általában csak bio mézzel mosok arcot – ezen sokan elcsodálkoznak, pedig a világ legjobb módszere, hiszen a méz amellett, hogy antibakteriális hatású, hidratál és a bőr védőrétegét is erősíti, ami számomra a legeslegfontosabb a bőrápolásban, mióta tisztában vagyok ennek jelentőségével. Arról nem beszélve, hogy reggel nincs szükség alapos arcmosásra, hiszen „csak” aludtunk. Ezt követi a kedvenc C-vitaminos szérumom a Geek&Gorgeous-től, majd várok pár percet és felkenem a másik örök kedvencemet, a COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power csigagéles esszenciát. Nagyon magas százalékban tartalmaz csiganyálat, ami nemcsak kiválóan hidratál, hanem feltölt, feszesít és regenerál is. Pattanásos, érzékeny és rosaceás bőrre is tiszta szívből ajánlom. Ezután jön a Clinique Moisture Surge™ Hydrating Supercharged Concentrate Hidratáló krémzselé koncentrátum, amit a vízhiányos bőröm szintén imád. Majd opcionálisan, ha jelenésem van valahol, akkor a Tata Harper Illuminating Moisturizer-t rétegezem rá, ami talán az egyetlen olyan luxuskategóriás arcápoló, amiért szerintem megéri kiadni ennyi pénzt. Az utolsó előtti lépés a szemkrém: a Hylamide és a Whamisa tuti befutók. Kötelezően minden egyes reggel valamelyik kedvenc fényvédőmmel zárom a rutinomat. Ez jelenleg a Clinique Mineral Sunscreen Fluid for Face SPF 30 ásványi fényvédő , a Supergoop Everyday Sunscreen SPF 50 vagy a Mádara Plant Stem Cell Age-Defying Face Sunscreen SPF 30. Mindhárom csillagos ötösre vizsgázott nálam abból a szempontból is, hogy jól lehet rájuk sminkelni. Azt pedig ugye mindenki tudja, hogy a bőröregedés 80-90%-áért a napsugárzás felel, úgyhogy ha bárki anti-aging tippet kér tőlem, akkor a napi fényvédő használatot mondom elsőként.

 

Az esti rutinom már egy komplexebb arctisztítással indul: először a Bioderma rózsaszín micellás vizével szedem le a sminkem, aztán a Garnier Bio citromfüves arctisztító géllel mosok arcot. Nagyon szeretem, hogy alapos, de nem mos csikorgóan tisztára. Ezután jön a mézes második arcmosás, amit azért szeretek este is megismételni, mert imádom, hogy segít a pattanásokat megelőzni és gyorsabban elmulasztani is. Jöhet a tonik, ami az egyik kedvenc lépésem – meg vagyok veszve a tonikokért és arcpermetekért. A kedvenceim a Herbivore Rose Hibiscus Hydrating Face Mist , a PHI Jasmine Green Tea arctonik, a Kell a púder! It Mist Be Love! Arcpermet és a Lovely Day Hyaluron + Bloom Face Toner. Picit a bőrömbe paskolom, majd felviszem a Geek & Gorgeous aPAD szérumot, ami 20% Azelain-származékot tartalmaz és egy igazi multifunkciós csoda. Célba veszi a pattanás utáni hegeket, foltokat, nyugtat, kiegyenlíti a zsírtermelést és csodálatosan hidratál. Ezt heti kétszer felváltja a Geek&Gorgeous B-Bomb, ami pedig egy másik slágerhatóanyagot, niacinamide-ot rejt. Ezután jön ismét a kedvenc COSRX csiganyálas esszenciám, végül pedig a bőröm aktuális állapotától függően 1, maximum 2 csepp arcolaj. Nagyon hamar eltömődnek a pórusaim, így óvatos vagyok az olajokkal, de ami még nekem is bevált, az a Pai híres csipkebogyóolaja, a Herbivore Phoenix Facial Oil és a Leo oil. Egyébként kimondottan pattanásokra a COSRX pattanás elleni tapaszánál és az Ilcsi ichtiolos ecsetelőjénél még nem találtam jobbat.

Extrák

Hetente egyszer szeretek valamilyen méregtelenítő maszkot használni, erre a leginkább a Bybi Detox Dust vált be, amit azzal mixelek, amivel épp kedvem van (vízzel, mézzel, joghurttal). Nagy rajongója vagyok a fátyol- és hidrogél maszkoknak is, habár környezettudatossági okokból ezeket már nem használom olyan gyakran, mint régebben. Egy-egy esemény előtt szoktam őket bevetni vagy, ha nagyon nem vagyok elégedett a bőröm állapotával. Kedvencem a Klairs Rich Moist Soothing Tencel Sheet Mask és a Dr. Jart+ Firm Lover Rubber Mask , de a drogériás Dr. Chen maszkokat is nagyon kedvelem. Az aloésből és a kollagénesből is mindig van utánpótlás a hűtőmben, ugyanúgy, ahogy a Patchology szemmaszkjai közül is. A retinolos éjszakai szemmaszkja csodákat művel a reggeli fáradt, karikás, felpuffadt szemekkel és a szarkalábakat is kisimítja. 

Ha krémes állagú maszkról van szó, akkor leggyakrabban a Brighten Pineapple + Gemstone Mask , a Tata Harper Resurfacing Mask , a Clinique Moisture Surge Overnight Mask vagy a Mádara SOS Hydra Regeneráló Maszk után nyúlok.

A „no flow, no glow” nevében nagyon szeretem gua shával vagy jáde rollerrel átmasszírozni az arcom – erre, ha nem is minden nap, de heti kétszer legalább igyekszem egy kis időt szakítani.

Kémiai hámlasztók közül a COSRX és a Paula’s Choice termékei váltak be leginkább, de ezekkel is nagyon óvatosan bánok, ami a gyakoriságot illeti. A túlhasználatuk ugyanis többet árt, mint használ. 

 

Testápolás

A testápolás nem az erősségem, bevallom – erre többnyire már csak 2 percem marad, úgyhogy szeretem a hatékony termékeket. Testápoló krémek és vajak közül a Colo Mélyhidratáló Testápoló tej, a Phi Coffee Latte testápoló tej, a Jókay kókuszos testvaj és a Weleda Skin Food testvaj jött be a legjobban. Testolajok közül pedig a Mokoto Ylang Ylang és a Balance Me Super Firming Body Oil, amit szívesen használok.

Viszont két olyan bőrfeszesítő tippem is van, ami olcsó, hatékony és mindössze pár percet vesz el az életünkből. Az egyik a szárazkefe masszázs, ami annyit takar, hogy este zuhanyzás előtt (heti 3-4-szer) simító mozdulatokkal végigmegyek a testemen a kedvenc Hydrea London kefémmel. Nemcsak megszabadít az elhalt hámsejtektől, felpezsdíti a vér- és nyirokkeringést, de cellulit ellen is szuperhatékony. Ha pedig egy kis extra kényeztetést szeretnék, akkor elkészítem a DIY kávés testradírom (kb. 2-3 hetente egyszer).

 

 

Hajápolás

A hajápolásban nálam „a kevesebb több” elve érvényesül, nem használok - néha egy pici hajlakkot leszámítva - semmilyen hajformázót. Zsírosodásra hajlamos, vékonyszálú hajam van, így ezek általában csak elnehezítik. A legújabb felfedezésem az Authentic Beauty Concept Glow samponja - olyan fényt ad a fürtjeimnek, hogy csak ámulok. A Replenishnél kapható balzsam és maszk, valamint a szárazsampon is isteni ). Egyébként a legolcsóbb, legegyszerűbb drogériás szárazsampont is nagyon szeretem. Havonta egyszer hajmosás előtt kókuszolajjal bekenem a hajvégeimet, és fél órára törölközőbe csavarom. Ha pedig hullik a hajam, bevetem anyukám bevált pakolás receptjét: 1 tojás sárgája, 3-4 fújásnyi Panthenol hab és 1 kávéskanál ricinusolaj. Nem igazán töredeznek a hajvégeim, mert rendszeresen vágatom, de ha úgy érzem extra ápolásra van szükségük, akkor a Coconutoil Cosmetics hajreneráló szérumából 1-2 csepp csodákra képes.

Smink

Sosem szerettem az erős, feltűnő sminket, ezért a legkedvesebb termékeim mind olyanok, amikkel 5-10 perc alatt egy nagyon természetes, mégis üde „woke up like this” look-ot tudok elkészíteni. Alapozót nem is használok, jobban szeretem a színezett hidratálókat, BB krémeket. A legnagyobb kedvencem a Bareminerals Complexion Rescue Tinted Moisturiser, de a már említett Mádara Plant Stem Cell Age-Defying Face Sunscreen SPF 30 is szuper alternatíva. Korrektorból szemek alá szintén vagy Baremineralst vagy a Nars Radiant Creamy Concealert használom. A Hynt Beauty nagyon hasonló krémes, jól fedő korrektorát is topkategóriásnak tartom.

 

Bronzosítóból nálam az Ere Perez vagy a Sante a nyerő, pirosítóból viszont annyi kedvencem van, mint égen a csillag. Ha kettőt kellene kiemelni, akkor a Tata Harper Cheek Tint (Very Popular árnyalat) és a Milk Makeup Lip+Cheek (Werk árnyalat), amik nélkül nem tudok élni. Szemöldökceruzából Alverdét, szemöldökfixáló zseléből pedig Laverát használok. Mindenmentes szempillaspirálok közül az Inika Long Lash-re esküszöm, ezt mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, fenomenális. Szemhéjpúderből az RMS, az Inika és a Lily Lolo termékei váltak be leginkább. Highlighterből pedig szintén az RMS, a Milk Makeup és az Ere Perez. A rúzsokról nagyon hosszú listát tudnék írni, de most csak a top 3-at említeném meg: az Ilia ajakkondicionálói, Burt’s Bees lip crayon-ok és a Clinique chubby stick-jei.

 

Petra

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.