Anita Kaushal, A Mauli Rituals alapítója

Anita Kaushal, A Mauli Rituals alapítója

 

Hogyan kezdődött a Mauli története?

                                          

Indiai származású britként férjemmel bőrápolási termékek kereskedelmével és sajátmárkás termékekkel foglalkoztunk.  Neveltetésemből eredően mindig is nagyra becsültem a holisztikus egészséget, apósom pedig egy kivételesen jó hírű ájurvédikus orvos, egyben a makkegészség megtestesítője. Mindezt magától értetődőnek tartottuk, egészen addig, amíg egy sorsfordító esemény fel nem forgatta életünket és rá nem kényszerített bennünket arra, hogy átértékeljük az életünket és ráébredjünk, hogyan is szeretnénk tölteni a napjainkat.

 

Minél jobban elmélyedtünk az örökségünkben, felmenőink történeteiben, az indiai gyógynövények és a Védikus hagyományok erejének megismerésében, annál jobban ráébredtünk, hogy követnünk kell álmainkat. Őszintén szólva, sosem a tervszámokra vagy üzleti tervek írására koncentráltunk és azt sem láttuk előre, hogy mekkora trend lesz a wellnessből és az ájruvédából. Lépésről lépésre haladtunk, a legjobbakat remélve. A Mauli Rituals a szerelemgyerekünk, és hittünk abban, hogy rátalál azokra, akik velünk egyetemben nagyra értékelik a valódi minőséget és a természet erejét.

  

Miből merítesz ihletet?

 

Saját örökségünkből és az ájurvédából. Ez egy tudományág, amelyben a kiválasztott összetevők, valamint a kinyerés, az összetétel és az alkalmazás módja egyaránt saját jelentőséggel bírnak. Ájurvédikus életmódban nőttünk fel, így ezt magától értetődőnek tartottuk, de alapvetően ez azt sugallja, hogy a cél a kiegyensúlyozott élet, illetve annak felismerése, hogy ha valami nem jó irányba halad.  A hangsúly a megelőzésen van, nem pedig a gyógyításon.

  

Mit tud hozzátenni a szépségiparhoz az „ájurvéda”?

 

Mindannyiunkat elemi erők alkotják, és ha a természethez igazodó étrendet és életmódot folytatunk, több flow-ban és vitalitásban lehet részünk. Amikor így élünk, a megelőzésre összpontosítunk, nem pedig a gyógyításra, és mindennek alapja az egyedi DNS/ genetikai adottságaink megértése. Talán már hallottál olyat, hogy az embereket földhözragadtnak, tüzesnek vagy nem a földön járónak írják le. Ezek a kifejezések az alapvető adottságainkat jellemzik, ezt az ájurvédában dosha-nak nevezik. Mindegyikünknek van egy fő és egy al dosha-ja, és az ajurvéda lényege ezeknek a feloldásában rejlik. Az emberek korlátokat szabnak maguknak, több dologról is lemondanak, holott adottságaik alapján nyugodtan fogyaszthatnának számos látszólag "tiltott" ételt is. Egy másik kulcsfontosságú tényező az, hogy a test megszabaduljon a méreganyagoktól. Az emésztés segítéséhez naponta van szükség masszírozásra, és arra, hogy tudatosan összpontosítunk a légzésünkre.

 

Mit jelent a Mauli szó? 

Mauli a szeretet, a természet, a hagyomány és minden olyan érték ünneplése, ami értelmet ad az életnek. A "Mauli" néven ismert szent piros fonal szerves részét képezi India áldási rituáléinak. Ezt a barátoknak és családtagoknak szokás adni, a védelem, az összetartozás és az egészség szimbólumaként. Az összetartozásba vetett hitünk jeleként minden termék után 360 forintnyi összeget adományozunk olyan célokra, amelyek a gyermek életét gazdagítják.

 

 Melyek a kedvenc termékeid a kínálatból és miért?

 

Ó, ez olyan, mintha egy anyától azt kérdezné valaki, hogy melyik a kedvenc gyereke - lehetetlen választani! Minden termékben azt szeretem, amiben jó. Elárulom inkább, hogy mit használok nap mint nap és mi nélkül nem tudnék élni. A Supreme Skin szérum az egyetlen dolog, amire szükségem van a szép bőrhöz - ha utazom, ezt akár vízzel keverve arctisztítóként is használom. Imádom a Grow Strong hajnövekedést elősegítő olajat, mert hagyományos, hónapokig tartó ájurvédikus módszerekkel készül, és a hatása rendkívüli, valamint sokáig kitart. Végül kiemelném a Reawaken krémtusfürdőt, mert szebbé teszi a napom, mikor ezzel a finom keverékkel kényeztetem a bőröm.  De hát hogy tudnék meglenni a gyertyánk, a masszázsolajok, a gyógyító sók nélkül? Ez túl nehéz kérdés.

 

 Mi volt az első terméked?

 

A himalájai gyógyító sók. 

 

Az anti-aging által meghatározott korszakban mi a három kedvenc szépségápolási trükköd, amelyek segítenek fenntartani az egészséges, fiatalos testet és bőrt?

 

A testemet hétköznap gyorsabb rituálékkal ápolom, mint például egy 3 perces olajos öblögetés, a Sacred Union szárazolajjal való masszírozás, egy kis Grow Strong felvitele a hajvégekre, vagy egy 15 perces esti masszázs a fürdősóim élvezete után. A reggeli zuhanyzás és az esti fürdés mindennapos rituálé nálam, legyen tél vagy nyár. Vasárnaponként több időm van magamra, így jó ráérősen használom a termékeinket. Amikor aztán végzem a rituálémmal, úgy érzem, teljesen feltöltődtem és készen állok az előttem álló hétre.

  

Szerinted milyen hozzáállás vagy személyiségjegy járult hozzá leginkább a sikeredhez?

 

A tanulásvágy és a kreatív és üzletorientált gondolkodásmód - egyszerre több szerepben is helyt tudok állni, ami nélkülözhetetlen egy vállalkozás fejlesztéséhez.

 

Mit lett volna jó tudni a karriered elején? Van-e bármi olyan dolog, amit esetleg megbántál? (Melyek voltak a legnagyobb akadályok a karrieredben?)

 

Pályafutásomat a Rochas Perfumes-nál kezdtem, majd elhagytam a szépségipart, csak azért, hogy végül visszataláljak hozzá. Ki tudja, lehet, hogy többet tanulhattam volna és előbbre juthattam volna, ha nem váltok, de most úgy érzem, révbe értem, és ez egy nagyszerű érzés. Szóval nem bántam meg semmit. Pontosabban azt hiszem, jó lett volna, ha az út minden állomásán élvezni tudtam volna a sikeremet, ahelyett, hogy keveslem azt.  

Mindent, amit akadálynak lát az ember, csak valójában az út egy jobb megoldáshoz.

  

Milyen tanácsot adnál a beauty startupoknak/ vállalkozóknak?

 

Keress egy mentort, kövesd a szenvedélyedet, és tudd, hogy rengeteg időt és pénzt kell majd áldoznod a megvalósításra. Végül, keress egy megfelelő partnert, akivel egymást támogatva éritek el céljaitokat és a közös sikert.  

 

Mi volt a legnagyobb kihívás a vállalkozás elindításában, és hogyan sikerült leküzdened ezt?

 

Az indulás volt a legegyszerűbb. Szerencsések vagyunk, hogy a világ legjobb viszonteladóival dolgozhatunk együtt, így a kihívást számunkra továbbra is az jelenti, hogy a legjobbat nyújtsuk nekik még úgy is, hogy a mi költségvetésünk jóval szerényebb, mint a hatalmas világmárkáké, amiket ők szintén értékesítenek. Szerencsére a kivételes termékek és az igényes ügyfelek magukért beszélnek, és a jó hírünk egyre terjed. Minden nap új kihívást és új lehetőséget tartogat számunka. 

 

Ha egy valamit meg tudnál változtatni, amivel a segíteni tudnád a nőket a munkahelyen, mi lenne az?


Rugalmas munkavégzés, és az, hogy a nők tisztában legyenek azzal, nemcsak helyénvaló, hanem kimondottan jó, ha elmondják a véleményüket. 

  

Szerinted fontos az munka és magánélet közötti egészséges egyensúly megtalálása? Ezt hogy sikerült beépítened a Mauli kultúrájába?

 

Az „egyensúly” kifejezés mögött elég nagy a nyomás.  Mivel rajongok az Ájurvédáért, én akkor is dolgozom, ha nem dolgozom.  Megérzem, amikor már túlzásba esem, mivel nem élvezem a munkám, és a gondolataimra egyfajta köd telepszik. Ilyenkor vissza kell venni kicsit, ahogyan én is tettem, idén 12 csodálatos napot töltöttem pihenéssel. A Mauli iránti megújult szenvedéllyel tértem vissza, és bőven bepótoltam a kimaradt munkanapokat, mivel utána nagyon produktív voltam és könnyen összpontosítottam.  A csapatunkat is arra bátorítjuk, hogy pontban 17:00 órakor hagyják el az irodát, mivel nem látom értelmét, hogy olyan "to-do" listák alapján dolgozzunk, amelyeket soha nem lehet teljesíteni.

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Original language:



How did the whole Mauli story started?

 

As native Brits of Indian origin, my husband and I enjoyed careers in skincare distribution and ‘white label’ branding respectively.  I had been brought up to appreciate holistic health and my father-in-law happens to be an exceptional Ayurvedic doctor and the embodiment of true health. We took all this for granted, until a life changing event compelled us re-think how we wanted to spend our days.

 

The deeper we delved in to our heritage, the power of India’s herbs and Vedic traditions; the more we knew we had to follow our passion. In honesty, we did not focus on the commercials, write plans or see the trend for wellbeing and Ayurveda coming. We just put one foot in front of the other and hoped for the best. Mauli Rituals was a labour of love and we had faith it would resonate with those who appreciated genuine quality and the power of nature.

 

 Where do you get your inspiration from?

 

Our heritage and Ayurveda. It’s a science and there is sound meaning behind the ingredients chosen, the way extracted, formulated and applied. We have grown up living an Ayurvedic lifestyle and simply took that for granted but what it suggests is a life lived in balance and recognising when something is not right.  It’s about prevention, rather than cure.

 

 What plus “Ayurveda” means in the beauty segment?

 

We are each made up of elemental forces and by living in harmony with nature in terms of diet and lifestyle creates greater flow and vitality. When we live this way, we are focused on prevention, as opposed to cure and this comes from an understanding of one’s unique dna/genetic make-up. You may have heard of people being described as grounded, fiery or flighty and these are terms that in essence are describing their elemental make/up, which we in Ayurveda decode as a dosha. We each have a main and a sub-dosha and unlocking this key is at the heart of Ayurveda. People tie themselves up in knots giving up this and that, when their constitution could very well be suited to enjoying many seemingly forbidden foods. Another key factor is to ensure the body dispels toxins, is massaged daily to aid digestion and that we consciously focus on our breathing.

 

Anita grew up living an Ayurvedic lifestyle but she just did not know it or it appreciate it. Her passion and knowledge has deepened each year and were further ignited by her father-in-law; an Ayurvedic Doctor who at 86 is the embodiment of true health.   

 

 What does the word Mauli mean? 

 

Mauli is a celebration of love, nature, tradition and all that makes life meaningful and worth honouring. A sacred red thread known as 'mauli' forms an integral part of India's blessing rituals. It is given to friends and family as a symbol of protection, connection and wellbeing. With a strong belief in connectedness, Mauli give £1.00 from every purchase you make directly to causes that enrich the lives of children.

 What are your favourite products from the range and why?

 

Oh, that’s like asking a mother to pick her favorite child - impossible. I like each product for what it does.  I’ll tell you which I use every single day and can’t do without. Supreme Skin Serum as it’s all I need for beautiful skin and I even mix it with water and use it as a cleanser when I’m travelling. Then Grow Strong Hair Oil because it’s made using traditional Ayurvedic methods that take months and the results are outstanding. Plus it lasts and lasts. Finally, I would have to say Reawaken Hand & Body Wash because the simple act of washing hands and body with this exquisite blend enriches my every day. How can I go without our candle, the massage oils, the healing salts…too hard of a question.

 

 What were the first products you created?

Himalayan Healing Salts

 In the era of anti-aging, what are your favourite three beauty products/ingredients/healthy foods/habits which help you maintain a healthy, youthful body&skin?

 I look after my body by opting for quicker rituals, such as a 3 minute oil pulling session, massaging with Sacred Union Dry Oil, adding a little Grow Strong to the end of my hair and at night giving myself a 15 minute massage after a bath in our salts. Showers in the morning and a bath in the evenings are a daily ritual, come rain or shine. Sundays are reserved for longer sessions using our products and really taking my time. I feel so re-energised after I’m done and so ready for the week ahead.

 What behaviour or personality trait do you most attribute to your success?

 A thirst for learning and being creative and business minded – I can wear many different hats and that’s hugely helpful in a growing business. 

 At the start of your career, what do you wish you had known? What, if anything, do you wish you had not believed? (What were the biggest obstacles in your career?)

 I started my career at Rochas Perfumes and then left the beauty industry, only to come full circle.  One could argue, I may have known more and come further if I had stayed in beauty, but I’m where I am meant to be and it’s a great place. So, no regrets.  That said, it would have been good to enjoy my success every step of the way, rather than diminishing it.  


A perceived obstacle is the path to a better solution, so it’s all good. 

 What advice would you give to beauty start ups/ entrepreneurs?

 

Find a mentor, follow your passion and be prepared to invest heavily in time and money.  Finally, find your ideal retailer and put everything behind them, so you are in effect supporting them to support you.

 What was your biggest challenge starting a business and how did you overcome it?

 Starting was the easy part.  We are fortunate to be with the best retailers in the world, so the challenge remains giving them our best on limited budgets, as compared with the huge beauty brands we sit beside.  Fortunately, exceptional products and discerning customers have done the talking and word keeps spreading.  Every day presents a new challenge and a new opportunity. 

 If you could make one change to help women at work, what would it be?


Flexible working and for women to know, it’s not only okay, it’s good to speak their minds. 

 Do you think it’s important to find a healthy work-life balance? How have you integrated this practice into Mauli’s culture?

 

The word ‘balance’ is very loaded.  Because I absolutely love Ayurveda, I live my work, even when not in work.  I know when I’m over-doing it, as I stop enjoying my days and my mind feels foggy.  That’s when I have learned to step away, as I did earlier this year for 12 wonderful days of rest.  I returned with a renewed love for Mauli and have more than made up for my time off, by being super productive and focused.  The team is encouraged to leave at 5.00pm on the dot, as I see no point in working to a ‘to-do’ list that’s never fully supposed to be done

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.