Így építsd fel jól a szépségrutinodat

Szépségrutin

Elvesztél a sokféle arctisztító és arcápoló termék bevetésének helyes sorrendjében? Cikkünkben a jól felépített szépségápolási rutin témakörét járjuk körül, és egyúttal adunk pár hasznos tippet ahhoz is, hogy a bőrödet tényleg a lehető legjobb állapotba hozd a polcodon sorakozó kedvenceid segítségével.

Double cleansing = Dupla tisztítás

Ez a trend nagyot ment az utóbbi években a szépségápolás világában, és abszolút jogosan. A Double cleansing a koreai némi túlzással milliónyi lépéses arcápolási rutin egyik nagyobb, vagyis dupla lépése, és tényleg nagyon hasznos. Nem csak egy múló divathóbort, hanem valóban kifejezetten bőrszépítő hatású eleme lehet a rutinodnak. A bőrödön a nap során felhalmozódott sminkmaradványok, szennyeződések, és elhalt bőrsejtek alapos eltávolítása kardinális jelentőségű, és ezt adja meg a dupla arctisztítás, hiszen a makulátlan bőrön sokkal jobban teljesítenek az arcápoló termékek.

De mi is az a dupla tisztítás?

A kifejezés egészen pontosan a kétlépéses arctisztítást fedi, amit főleg az esti rutinba érdemes beépíteni. Első lépésként a legtöbb szakértő az olaj alapú arctisztítókat vagy micellás vizeket ajánlja, amelyekkel finoman eltávolíthatjuk a sminket és az egyéb szennyeződéseket a bőrről. Második lépésként jöhet az alapos, „vizes” lemosás, mégpedig egy jól bevált, minőségi hagyományos géles, tejes vagy éppen hab állagú arclemosóval. A pórusok elhelyezkedése miatt érdemes egyébként felfele és kifele végezni a lemosó mozdulatokat.
A két lépés alkalmazásával azt is elérhetjük, hogy a később alkalmazott arcápolók mélyebbre hatolhassanak és hatékonyabban fejtsék ki hatásukat.


Milyen a jó arclemosás?

Fontos, hogy semmiképp se válasszunk agresszívan habzó anyagok alkalmazásával készült terméket. De ugyanilyen lényeges alapkérdés a bőrtípusunk is, hiszen ma már minden bőrproblémára célirányosan választ adó termékek sokaságából válogathatunk. Legyen szó aknéról, ekcémáról, sokoldalú és okos termékek és arctisztítók segítenek az arcbőrt a lehető legjobb formába hozni. A bőrünket tekintve öt alaptípust különböztetünk meg: normál, szeborreás/zsíros, alipikus/száraz, kombinált és a vízhiányos bőrtípusok, amelyekre ma már ugyanúgy találunk tökéletes lemosót, ahogyan a sajnos egyre gyakoribb bőrállapotra, az érzékeny bőrre is.

Miért fontos egy jó tonik?

Sokan nincsenek tisztában azzal, miért is fontos beépíteni a tonikot a szépségrutinba – mégpedig a tisztítás és a hidratálás lépése között. A toniknak egykor a pH helyreállító szerepe volt a legnagyobb előnye a rutinban, de szerencsére ma már az arc lemosása során - köszönhetően a modern, kíméletes arctisztítóknak  - nem borul fel (annyira) a pH-érték. Így a modern tonikokat már sok egyéb plusz miatt is szerethetjük: enyhe pórusösszehúzó hatással bírnak, így kevesebb szennyeződést és méreganyagot engednek behatolni a bőrbe, ráadásul frissebb és kevésbé zsíros érzetű lesz a bőrünk a használatuk után. Emellett eltávolítják az esetleg a lemosás után még ottmaradt apró szennyeződéseket, nagyon szépen méregtelenítenek, és az összetevőiktől függően táplálnak is.

Szemkörnyékápolás – külön krémmel


Az arcbőrünk többi területéhez viszonyítva a szem környéke sokkal inkább szenzitív. Vékonyabb, szárazabb, érzékenyebb itt a bőr, nem véletlen, hogy az idő múlásának jeleit is itt tapasztaljuk legtöbben először.
A stressz, és persze az arcmimika is megteszi a hatását. De ugyanígy lehet problémánk a szemkörnyéki puffadással, a sötét karikákkal, vagy akár az apró fehér, a bőrbe bekeményedett keratin pöttyökkel, a miliaval.
Sokan azt gondolják, simán kerülhet ide is arckrém, de ez nem feltétlenül van így. Az arckrém szerepe szerint igyekszik a nedvességet a bőr bezárni, miközben célirányosan kezel különböző bőrproblémákat többféle textúrával. Ezzel szemben a szemkörnyékápolók formuláját kifejezetten az érzékeny, sérülékeny szemkörnyékre szabták – mindezt irritáló összetevők, többek között illatanyagok nélkül. Az aktív összetevőket ugyanakkor nem nélkülözik, így hatásosan harcolnak a szarkalábak, a szempuffadás, vagy a sötét karikák ellen. Ennek a területnek a nagy befutója a keringésre élénkítően ható koffein, amely nagyon szépen kezeli az említett problémákat, míg a retinol, illat- és illóolajok vagy az L-aszkorbinsav irritálhatnak ezen a területen.

Szérumok & boosterek

A hidratálás, vagyis az arcápolók világán túl az aktívabb kategóriában találjuk meg a szérumokat és az egyre népszerűbb boostereket. Nagyobb koncentráció, erősebb hatóanyagok ígérnek itt többlet a bőrszépítés terén. Extra színvonalon táplálnak, védenek és hidratálnak. Viszont érdemes óvatosnak lenni, szakember ajánlásával megtalálni az igazit, vagy nagyon utána olvasni az adott termék összetevőinek, illetve a hatásainak a gyakorlatban.
A szérumokat a tisztítás és a hidratálás között célszerű bevetni. Lényegében az aktív molekuláiknak hála, a bőr mélyebb rétegében fejtik ki hatásukat, és a magasabb koncentráció miatt rövidebb távon is nagyon szép eredményeket hoznak. Fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket, ne essünk túlzásba az aktív hatóanyagok bevetésével.


De lássuk, miért is szereti a bőrünk a szérumokat? Egyrészt gyorsan felszívódnak, könnyű a textúrájúk, gyorsabban hoznak látható eredményeket, gyönyörűen megnyugtatják az érzékeny bőrt, szépen megbirkóznak a finom ráncokkal, C- és E-vitaminos, zöld teás vagy rezveratol összetevők esetén pedig védik a bőrt a szabad gyököktől és a környezet káros hatásaitól is.
A szérumokhoz hasonlóan a boosterek is szuper koncentrált formulával szépítenek. Ugyanúgy extra támogatást nyújtanak a bőrnek az öregedés, gyulladás, vagy éppen a pigmentációs bőrproblémák esetén. A bőr erősítését célzó boostereket lényegében bárki használhatja, tartozzon bármilyen bőrtípusba és bármilyen korosztályba. Akár időszakosan, kúraszerűen is alkalmazhatjuk, a lényeg itt is, hogy célirányosan válasszunk a bőrünk igényeinek megfelelő terméket.


Mivel a szépségrutinban általában a vékonyabb textúrák után jönnek az egyre vastagabb, zsírosabb termékek, a szérumhoz hasonlóan a boostert is az arctisztítás után, és a hidratáló vagy éjszakai krém előtt érdemes felvinni.

Hidratálás és arckrémek

A szépségrutin ezen pontján különösen fontos a bőrtípusunk beazonosítása. Ha már tudjuk - akár szakember segítségének igénybevételével, akár online kutakodás után – melyik típusba tartozunk vagy ismerjük bőrünk jelenlegi állapotát, következhet a tudatos bőrápolás jegyében a tökéletes arcápoló megtalálása. Fontos, hogy a bőrtípus és a személyes preferenciák mellett (kedvenc összetevők, illatok, textúrák, márkák, stb.) az aktuális évszakra is odafigyeljünk. Télen a testesebb, zsírosabb krémeket, míg nyáron a könnyebben felszívódó, vékonyabb textúrákat, fluidokat keressük.
A 20-as éveink derekán már mindenképp érdemes egy jó hidratálót beépíteni a rutinunkba, amely amellett, hogy hidratál, a bőr rugalmasságát is segít hosszabb távon megőrizni. A nappali hidratáló esetében ma már szinte alapelvárás a beépített fényvédelem, de főleg a melegebb hónapokban mindenképp érdemes külön fényvédő használatáról is gondoskodni. Erről itt részletesebben is olvashattok! 

Reggeli vs. esti rutin

Lehet, hogy sokan nem gondolnak túl sokat a bőrünket a nappali és az éjszakai órákra felkészítő rutin közti különbözőségekbe, pedig van néhány dolog, amit érdemes észben tartani. A reggeli szépségrutinnál az arclemosók kapnak nagy szerepet a sminklemosókkal szemben, ami pedig az arcápolókat illeti, a beépített fényvédelem és a C-vitamin(erős antioxidáns, amely fokozza az UV károsodás elleni védelmet) tartalom bír jelentősséggel.
Az este előkerülő szépségtermékek között már az alaposabb munkát végző sminklemosó, ami pedig a krémek textúráját és összetevőit illeti, a mélyebben tápláló, testesebb krémek, arcolajok, boosterek kapnak szerepet.

Ne feledkezzünk meg a retinolokról sem (UV fényre a retinol ugyanis lebomlik), csakúgy, mint az A-vitamin, glikolsav hatékony alkalmazási lehetőségéről.
Sokan este, lefekvés előtt szeretik bevetni a kémiai hámlasztó termékeket és a koncentrált vitaminos szérumokat is. Az E-vitaminos, a Niacinamide és hialuronsavas termékeket ugyanakkor bátran használhatjuk reggel és este is.

A szépségrutin extrái

Hetente

Heti szinten is rengeteget tehetünk a bőrünk szépségért. Ezen a téren az egyik legfontosabb a bőrhámlasztás kémiai vagy fizikai hámlasztókkal. Van, akik ragaszkodnak a számukra jól bevált bőrradírokhoz, míg az AHA- és BHA-savas termékeknek egyre nagyobb a rajongótábora. A naponta bevethető, gyengéd verziók mellett rengeteg hetente alkalmazható zseniális termék van, amelyek nagyon szépen megszabadítják a rendszeres arctisztítás ellenére is ottmaradt elhalt hámsejtektől az arcunkat. Már heti egy otthoni hámlasztós kezeléstől is simább, ragyogóbb lesz a bőrünk.

A bőrre és a tág pórusokra is nagyon jó eredményekkel használhatjuk szintén heti jelleggel az arctisztító pakolásokat, koncentrált szérummal átitatott lapmaszkokat, és az agyag vagy szén alapú maszkokat – természetesen itt is bőrtípustól függően.

Havonta

Ha valamilyen különleges alkalomra készülünk, vagy csak szeretnénk havonta egyszer valamilyen extra táplálékkal jutalmazni a bőrünket, jöhetnek a teljes mértékben bőrünkre szabott professzionális kezelések vagy a nagybetűs alkalmakra tartogatott különleges, intenzíven és mélyen tápláló otthoni anti-aging, vagy extra ragyogást adó pakolások, maszkok.


Havonta egyszer szakítsunk arra is időt, hogy átnézzük kedvenc szépségápolási termékeinket, hogy lássuk, melyiknek a szavatossági ideje van lejáróban, illetve melyikből érkezett el az idő újat beszerezni.

 

www.neilacare.hu

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags