Az érzékeny bőr kezelése

Érzékeny bőr kezelése

Mivel egyre gyakoribb jelenség az érzékenység, a szakemberek egy része nem is a bőrproblémák közé sorolja az érzékeny bőrt, hanem egyenesen a bőrtípusok közé. Az igazság valahol a kettő között van. Mindegy azonban, hogy milyen címkét aggatunk rá, fontos tudni, hogy az érzékenység bőrtípustól függetlenül bárkinél előfordulhat.

Érzékeny bőrállapot esetén a rutin első számú feladata - bőrtípustól és egyéb bőrproblémától függetlenül - a bőr nyugtatása. Az irritáció elkerülése minden rutin során fontos, ha pedig már fennáll, ennek a kezelése minden mást megelőz - előrébb való pl. az akne kezelésénél is. Amíg a bőr irritált, nem képes a hatóanyagok felvételére, és minden, ami nem a megnyugtatására irányul, csak rontani fog rajta.

Az irritált bőrnek több oka lehet - külső (mechanikai sérülések, szélsőséges időjárás, túl sok aktív hatóanyag stb.), és belső (pl. hajlamok), az irritáció mértéke pedig attól függ, hogy mi okozza - allergia vagy érzékenység.

 

Mi a különbség allergia, érzékenység, és gyulladás között?

 

Nagyon röviden, az allergia az immunrendszer (a szervezet összehangolt védelme az antigének ellen) válaszreakciója valamilyen fenyegetésre. Míg az allergia egy kóros folyamat, addig a gyulladás a szervezet normális reakciója. Az érzékenység, akár az allergia, teljesen egyéni, és fokozatai vannak.

Kicsit bővebben, az allergia a szervezet túlméretezett válaszreakciója bizonyos anyagokkal vagy külső hatásokkal szemben. Mindig szerzett - de a hajlam örökölhető. Allergiák a dermatitiszek, ekcémák, urticariák (csalánkiütések). Az allergiát csak bizonyos anyagok okozzák, ami azt jelenti, hogy bármi allergizálhat - tehát nincs olyan, hogy valami hipoallergén - ez a címke csak kis valószínűséget jelöl, de nem nullát. Az allergiás reakció azonnal vagy akár hetekkel később is jelentkezhet, és a tünetek bárhol jelentkezhetnek, nem feltétlenül ott, ahol a kontakt megtörtént. Talán a legfontosabb, hogy a válaszreakció mértéke független az irritáló anyag koncentrációjától, és attól, hogy pontosan mennyi kontakt érte a bőrt.

Az érzékenység ezzel szemben jóval általánosabb, ezért is olyan gyakori. Amikor a bőr érzékeny, szinte minden irritálja, nem csak bizonyos anyagok. A reakció azonnal jelentkezik, először heves, majd fokozatosan enyhül. A tünetek - bőrpír, húzódás - pontosan ott jelentkeznek, ahol az irritáló anyag érte a bőrt, és az érzékenység mértéke egyenes arányosságban van az irritáló anyag dózisával. A rosszul beállított rutin, a túl sok aktív hatóanyag mind-mind érzékenységet okozhatnak.

  

A kozmetikában a következő fokozatait különböztetjük meg:

 

Enyhe bőrpír - bizonyos hatásokra jelentkező, kis kiterjedésű bőrpír, ami hamar el is múlik

Kipirulásra hajlamos bőr - csak bizonyos hatásokra jelentkező, lassan múló bőrpír

Kipirulásra hajlamos, érzékeny bőr - a bőr szinte mindenre kipirul, és csak lassan, fokozatosan enyhül

Gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr - a bőr azonnal kipirul és be is gyullad (meleg, piros, duzzadt, fáj)

Rosacea - az arc bőrének részarányos gyulladása. A bőrpír általában az arc középső részén jelenik meg, állandósul, majd pustulák, újonnan képződött értágulatok, bőrmegvastagodás, szövetburjánzás kísérheti. Lassú lefolyású, gyógyíthatatlan betegség, kezelése éppen ezért orvosi kompetencia. Rendkívül fontos a megfelelően gyengéd bőrápolás, és számos életmódbeli változtatás - pl. a forró ételek, italok, fűszerek, és az alkohol fogyasztásának mellőzése.

A gyulladás a szervezet normális, természetes, nem specifikus válaszreakciója bizonyos külső hatásokkal szemben. Célja a szervezet sértetlenségének megőrzése, a kórokozók eltávolítása, a szövetkárosodás elterjedésének megakadályozása, a károsodott szövet regenerációjának segítése. Bármi okozhatja: mechanikai, vegyi, égési sérülés, mikroorganizmusok stb.

A gyulladás lehet savós vagy gennyes, akut vagy krónikus, normergiás vagy allergiás. A gyulladás tünetei pirosság, melegség, duzzanat, fájdalom, és a terület funkció kiesése - azaz a bőr nem tud hatóanyagot felvenni. Folyamatos irritáció hatására a gyulladás továbbterjedhet, különösen, ha a lobgát sérül. A lobgát védi és elhatárolja a gyulladást az ép szövettől, ezért a gyulladt bőrt sosem piszkáljuk vagy bántjuk, nehogy felszakadjon a lobgát.

Allergia és lassan gyógyuló gyulladás esetén mindenképpen fordulj orvoshoz, a bőrápolási rutinodat pedig állítsd takarékra pont úgy, ahogy érzékeny bőr esetén is.

Mondom, hogyan.

 

Az érzékeny, intoleráns, irritált, gyulladt bőrt nyugtatjuk, a bőrfelszíni emulzió egyensúlyát pedig visszaállítjuk. Ha a bőrfelszíni emulzió egyensúlyban van és optimálisan működik, akkor biztosítja a bőr védelmét, bársonyosságát és természetes hidratáltságát. Ilyenkor normál bőrről beszélünk. Ha felborul az egyensúly, érzékenységi állapot léphet fel.

Fontos, hogy tudd, mi okozta az érzékenységet, ha kell egyesével vond ki a rutinod tagjait, amíg meg nem találtad azt, ami okozta a problémát.

Válts mindenmentes minimál rutinra, amíg teljesen el nem múlnak a tünetek - ez akár 2-3 hét is lehet.

A bőrápolási rutinod csak az alaplépésekből álljon: arctisztítás, hidratálás, fényvédelem.

Az aktív hatóanyagokat ilyenkor mellőznöd kell, és a gyógyulás után is csak szép lassan, fokozatosan vezethetők vissza a rutinodba.

Természetesen azt az összetevőt, ami az érzékenységet okozta, jobb elkerülni, illetve, ha az érzékenységet a meggondolatlan bevezetés okozta - vagyis az, hogy elsőre túl magas hatóanyag tartalmú terméket választottál, akkor gyógyulás után óvatosan kipróbálhatsz egy gyengébbet.

Keresd a bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat - pl. panthenol, allantoin, centella, csiganyál.

Ezeket a termékeket érdemes kipróbálnod érzékeny bőrre a Neilacare-től:

 

Indeed labs Hydraluron krémes arctisztító:

Bybi - Vegán zabtejes arcisztító 150ml:

Bybi Zabtejes arctisztító tej

 

Indeed labs 10balm nyugtató balzsam érzékeny bőrre:

Scientia - Hidratáló arckrém ceramiddal 65ml:

Dermaceutic - Panthenol Ceutic arckrém 30g:

Panthenol Ceutic arckrém

 

Konjac szivacs -Elements Air nyugtató kamillával

Konjac szivacs

Egyptian Magic multifunkcionális bőrápoló

Bybi CBD Booster

 

Dermaceutic -Sun Ceutic fényvédő Spf50

Sun ceutic spf50 

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kreatív kozmetikus

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags