Minden, amit a bőrtípusokról tudnod kell - 1. rész

Bőrtípusok

 

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb bőrápolási rutint, ismerned kell a bőrtípusodat. Ha sikerült helyesen beazonosítani, már neki is állhatsz összeválogatni a neked való termékeket. Ha azonban a jó rutin ellenére is makacs bőrproblémákkal küzdesz, fontos, hogy minél előbb szakemberhez fordulj (bőrgyógyász, endokrinológus, nőgyógyász stb.), ugyanis valószínűleg egyéb, belső okok állnak a háttérben. Egy jó rutin sokat tehet a bőrödért, de belső kezelés nélkül nem tud elbánni az olyan komoly bőrproblémákkal mint például az akne, az ekcéma, vagy a dermatitisz, a késedelmes kezelésnek pedig maradandó következményei lehetnek.

 

RTÍPUS VAGY BŐRÁLLAPOT?

 

A bőr faggyútermelése/zsírtermelése alapján 4 alapbőrtípust különböztetünk meg: normál, seborrheás/zsíros, alipikus/száraz és kombinált.

 

Az érzékeny és vízhiányos bőr nem bőrtípusokat jelölnek, hanem olyan bőrállapotokat, amelyek bármelyik alapbőrtípust kísérhetik.

 

A NORMÁL BŐR

 

A legritkább bőrtípus - nagyon szerencsés vagy, ha ebbe a bőrtípusba tartozol. Ilyenkor a zsírtermelésed optimális, a bőröd üde és bársonyos, a pórusok szűkek, pattanások nem jellemzőek.

 

A SEBORRHEÁS/ZSÍROS BŐR

 

A faggyúmirigyek túlműködnek, emiatt túl sok zsírt termel a bőr. A magyar kozmetikusok kétféle seborrheás bőrt különböztetnek meg, az egyik a korpás seborrheás bőr (azaz mérsékelten zsíros bőr) - az ilyen bőr vízhiányos, érdes felületű, olykor hámlik és enyhén felfénylő, míg az olajos seborrheás bőr igazi diszkógömbként fénylik, és a mitesszerek a legkisebb nyomásra is könnyen ürülnek. Mindkét típusra jellemző a sápadt/sárgás, fakó/szürkés arcszín, míg az orr környéke és az orr melletti terület gyakran piros a hajszálértágulatok miatt. A pórusok többsége tág, fekete és fehér fejű mitesszerek egyaránt jellemzőek.

 

A rosszul megválasztott kozmetikumok nagy mértékben ronthatják a zsíros bőrök állapotát, a túlzottan mattító, szárító termékek még több faggyútermeléshez vezethetnek. Ilyenkor a faggyú minősége is megváltozik, és ez a környezet kedvez a bőr felszínén lévő, természetesen előforduló C.acnes baktériumok szaporodásának. Mivel a szaruképzés ilyenkor szintén fokozott, a megvastagodott szaruréteg akadályozza a faggyú ürülését, és ha nem tud rendesen ürülni, faggyúcsapda, azaz mitesszer alakul ki. A szervezet mindezt érzékeli, és gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel. A zsíros bőr gyakori bőrproblémái a tág pórusok, a mitesszerek, a pattanások, az akne, a hajszélártágulatok és a rozacea.

 

A HELYES RUTIN

A zsíros bőrt nem szárítani és mattítani kell, hanem a zsírtermelést egyensúlyba hozni. Arctisztítónak válassz alacsony pH-jú, nem habzó gélt vagy arclemosó tejet. Legyen a rutinodban mandulasav és BHA (szalicilsav). Kerüld a szemcsés, abrazív radírokat. A legjobb faggyútermelést normalizáló hatóanyagok: niacinamid, cink PCA, retinoidok (adapalene, retinal, tretinoin), azelainsav, PAD, Sarcosine. A seborrheás bőrt is hidratálni kell! A nem-komedogén olajok közül válaszd a jojobaolajat vagy squalane-t. Akne esetén használj antibakteriális hatóanyagokat - leginkább benzoil-peroxidot. A fényvédelem kiemelten fontos, főleg akne-ellenes rutin esetében.

Termék ajánlatok: 

 

Dermaceutic - arctisztító hab 150ml:

Dermaceutic arctisztító hab

 

 Scientia - Pha savas arctisztító:

 

 Luneia - Hidratáló permet niacinamiddal:

 

Scientia - After facial glow hámlasztó szett:

 

 After facial glow hámlasztó szett

 

Baiobay - Mélytisztító arcmaszk 60ml:

 

 

Bybi CBD Booster 15 ml:

 

 Doers of london - Arckrém 100ml:

 

 

 

AZ ALIPIKUS/SZÁRAZ BŐR

 

 

A zsíros bőrrel ellentétben ennél a bőrtípusnál a faggyútermelés a normálisnál kisebb mértékű. A szükségesnél jóval kevesebb ceramid keletkezik, ezért a bőrfelszíni emulzió zsíros fázisa hiányos. A szaruképzés sem megfelelő, a bőr felszíne vízhiányos, hámlik, húzódik, kipirosodásra hajlamos és gyakran érzékeny. A bőr matt, fénytelen, a bőrfelszín érdes tapintású, a pórusok szűkek, mitesszerek, pattanások csak ritkán fordulnak elő. A száraz bőr gyakori bőrproblémája a vízhiány, az érzékenység és az apró ráncok korai megjelenése.

 

A HELYES RUTIN

A száraz bőrnek elsősorban lipidekre, olajokra és ceramidokra van szüksége. Fontos kezelni a bőr érzékenységét is (panthenol, allantoin, ectoin, madecassoside/cica), ezért a rutin során minden szélsőséget kerülni kell - ne dörzsöld a bőröd semmivel, ne használj erős savakat, illóolajokat, habzó lemosókat, alkoholos termékeket, túl forró vagy hideg vizet. Érdemes az illatmentes termékeket előnyben részesíteni. Hámlasztókból próbáld ki a glikolsavat, érzékeny bőr esetén a tejsavat vagy PHA-savakat. Valószínűleg nem géles, hanem picit olajosabb, testesebb krémekre lesz szükséged lipidekkel, növényi olajokkal, vajakkal, ceramidokkal. A felszíni vízhiányra használj vízmegkötőket (hialuronsav, glicerin, Sodium PCA) - ne feledd ezeket a hidratálókrémeddel a bőrödbe zárni. A fényvédelem itt is kiemelten fontos - a bőr érzékenysége miatt lehet, hogy inorganikus/ásványi szűrőkre (cink-oxid, titánium-dioxid) lehet szükség.

 

TIPP: Tehát míg a száraz bőr egy alapbőrtípus, addig a vízhiány egy bőrállapot. Onnan tudhatod, hogy a bőröd száraz vagy dehidratált, hogy utóbbi fellélegzik, ha víz éri - spray toner, gőz, zuhany hatására felélénkül, a hidratálókrémeket szinte azonnal beszívja, a bőr gyakran fakó színű. A száraz bőr nem könnyebbül meg víz hatására, sőt, még jobban feszülni kezd, mivel elsősorban olajra és nem vízre van szüksége. A bőr pirosodásra hajlamos, és csak lassan szívja be a krémeket, szérumokat. A száraz bőr általában dehidratált is, azaz vízmegkötőkre és olajra is szükség van, más-más arányban.

Termékek:

Indeed Labs - Hydraluron krémes arctisztító 100 ml:

 

Bybi Swipe Clean olajos lemosó 100ml:

 

Bybi AHA savas élénkítő tonik 150 ml:

Leonia Paris - Fehér tea tápláló arckrém 30ml:

Fehér tea tápláló arckrém

Skinvisibles - Hialuronsavas fényvédő SPF50:

Skinvisibles fényvédő spf50 

Scientia - Hidratáló arckrém ceramiddal 65 ml:

 

Egyptian Magic - Multifunkcionális balzsam:

 

A bejegyzést 2024.03.12-én frissítettük.

Elolvasom a blog második részét

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a Skinlatte bloggere, bőrápolási tanácsadó, kreatív kozmetikus

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags