Minden, amit a bőrtípusokról tudnod kell- 2. rész

Bőrtípusok

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb bőrápolási rutint, ismerned kell a bőrtípusodat. Ha sikerült helyesen beazonosítani, már neki is állhatsz összeválogatni a neked való termékeket. Ha azonban a jó rutin ellenére is makacs bőrproblémákkal küzdesz, fontos, hogy minél előbb szakemberhez fordulj (bőrgyógyász, endokrinológus, nőgyógyász stb.), ugyanis valószínűleg egyéb, belső okok állnak a háttérben. Egy jó rutin sokat tehet a bőrödért, de belső kezelés nélkül nem tud elbánni az olyan komoly bőrproblémákkal mint például az akne, az ekcéma, vagy a dermatitisz, a késedelmes kezelésnek pedig maradandó következményei lehetnek.

 

BŐRTÍPUS VAGY BŐRÁLLAPOT?

 

A bőr faggyútermelése/zsírtermelése alapján 4 alapbőrtípust különböztetünk meg: normál, seborrheás/zsíros, alipikus/száraz és kombinált.

 

Az érzékeny és vízhiányos bőr nem bőrtípusokat jelölnek, hanem olyan bőrállapotokat, amelyek bármelyik alapbőrtípust kísérhetik.

 

A NORMÁL BŐR

 

A legritkább bőrtípus - nagyon szerencsés vagy, ha ebbe a bőrtípusba tartozol. Ilyenkor a zsírtermelésed optimális, a bőröd üde és bársonyos, a pórusok szűkek, pattanások nem jellemzőek.

 A KOMBINÁLT BŐR


A kombinált bőr a leggyakoribb bőrtípus - ilyenkor az arc különböző régióin két eltérő bőrtípus találkozik.

 

A HELYES RUTIN

A kombinált bőr igényli a legtudatosabb bőrápolást, hiszen a kezelés során több bőrtípus hatóanyagait kell kombinálni. A teljes arcon használt alaptermékeknél kerüld a szélsőséges textúrákat - ne használj túl habzó, szárító vagy túl zsíros termékeket. Választhatsz kombinált AHA/BHA/PHA hámlasztót, de az is jó, ha többféle hámlasztót váltogathatsz (kifejezetten jót tesz a bőrnek). Ami a szérumokat illeti, kombináld őket szinergiák szerint vagy nyugodtan tedd fel őket területenként. A hidratálókrém esetében válassz könnyebbet, nem jó, ha nem szívja be a bőröd és csak az arcodon ül. Ha túl könnyűnek érzed, tehetsz hozzá pár csepp nem-komedogén olajat (jojobaolaj, squalane). A fényvédelem a kombinált bőr számára is elengedhetetlen.

Termék ajánlatok: 

 

Malin + Goetz -Grapefruitos arctisztító 236ml:

 

 

Scientia - PHA savas arctonik 100ml:

 

Dermaceutic - C-25 C vitaminos arckrém 30ml:

 

 

Mauli Rituals - Radiance Hámlasztó maszk 30g:

 

Malin+Goetz E-vitaminos hidratáló krém 118ml:

 

Baiobay - Hidratáló arckrém 60ml:

Hidratáló arckrém 

Skinvisibles Aqua sense nappali fényvédő arcra SPF50:

 

SZÁRAZ VAGY DEHIDRATÁLT BŐR?

Ne feledd: míg a száraz bőr egy alapbőrtípus, addig a vízhiány egy bőrállapot, ami bármelyik alapbőrtípust kísérheti. Mivel nagyon gyakori, beszéljünk róla egy kicsit bővebben is. Onnan tudhatod, hogy a bőröd száraz vagy dehidratált, hogy utóbbi fellélegzik, ha víz éri - spray toner, gőz, zuhany hatására felélénkül, a hidratálókrémeket szinte azonnal beszívja, a bőr gyakran fakó színű. A száraz bőr nem könnyebbül meg víz hatására, sőt, még jobban feszülni kezd, mivel elsősorban olajra és nem vízre van szüksége. A bőr pirosodásra hajlamos, és csak lassan szívja be a krémeket, szérumokat.

 EZ LEGYEN A RUTINODBAN, HA DEHIDRATÁLT A BŐRÖD

A vízhiányos bőrnek elsősorban vízmegkötőkre (humektánsokra) van szüksége. Ezeket a hatóanyagokat keresd: természetes hidratáló  faktorok/NMF-ek, hialuronsav, glicerin, urea, Sodium PCA, cukrok. Használj tonereket, misteket, spray esszenciákat, és víz alapú szérumokat minden mennyiségben. Ezeket hidratálókrémmel be is kell zárnod a bőrbe, azaz mindig használj föléjük hidratálókrémet is.

 

Termékek:

Leonia - Actisztító gél 150ml:

 

 

Mauli Rituals - Supreme arcolaj 30ml:

Mauli Rituals arcolaj

 

Doers of London- 12% niacinamid, 5% cink arcszérum 30ml:

 

 

Patchology - -Hidratáló fátyolmaszk szett 4 db:

 

Dermaceutic - Regen ceutic arckrém 40ml:

Dermaceutic Regen ceutic 

Malin + Goetz - Retinol arcszérum 30ml:

 

 

 

Everyday Humans - Resting Beach Face fényvédő SPF30:

 

 Malin + Goetz SPF30 ásványi fényvédő:

Malin Spf30

 

A bejegyzést 2024.03.12-én frissítettük.

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a Skinlatte bloggere, bőrápolási tanácsadó, kreatív kozmetikus

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags