Fényvédelem

Fényvédelem

Minden, amit a fényvédelemről tudni akartál!

 

Ebben a posztban arról mesélek majd nektek, hogy miért is olyan fontos vigyáznotok a bőrötökre, amikor a napon vagytok, vagy akár csak napsugarak közelében. A munkám során nagyon sok olyan arcbőrt láttam, ahol tisztán látszott, a napvédelem nem szerepelt a fontossági lista elején… Hiába a drága arcszérumok, minőségi arclemosók, pakolások, ha szabadon kitesszük az arcunkat a napsugaraknak, történjen ez akár a napcsókolta arcszín, egy kis D-vitamin pótlás érdekében vagy éppen idő vagy megfelelő napvédő termék hiányában.

 

Higgyétek el, nem véletlenül ismételgetik évtizedek óta a szakértők, hogy egészségünk védelme és a bőröregedés lassítása érdekében igenis fontos, sőt, elsődleges a napvédelem. Lássuk a részleteket!

 

Az, hogy anti-aging téren a túl erős napsugarak pusztító hatással bírnak, nem is kérdés manapság. A védelem nélküli vagy túlzott napozással azonban nem csak a pigmentfoltos, fénytelen, száraz és ráncos bőrt kockáztatjuk. A szakemberek szerint ugyanis szoros összefüggés van a napsugarak, a bőrrák gyakorisága és a DNS károsodás mértéke között - a bőr rosszindulatú elváltozásainak több mint 90 százaléka a napsugárzás káros hatásaira vezethetők vissza. A jó hír viszont az, hogy egy jó minőségű, a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő szabályos és rendszeres használatával csökkenthetjük, sőt ki is védhetjük ezeket a kockázatokat.

 

Mi is pontosan az az SPF?

 

A betűszó egy angol kifejezést takar, az SPF=Sun Protection Factor magyarul fényvédő faktort jelent. Ez a szám adja meg, mennyivel hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon az adott faktorszámú naptejet használva anélkül, hogy leégnénk. Ez a faktorszám csak az UVB sugárzással szembeni védőhatást jelenti, a szintén káros UVA sugárzással szembeni védelemre nem vonatkozik. Mindezt számokban nézve, ha például napvédő krém nélkül 3 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30×3 percre, azaz kb. 90 percre tolódik ki” – állítják a szakértők. A magasabb érték persze nagyobb védelmet jelent, igaz, csak az UVB sugarakra vonatkozóan. Vagyis a legmagasabb faktorszámú naptej esetében is könnyen előfordulhat, hogy teljesen védtelenek vagyunk az UVA sugarak ellen.

Az Európai Kozmetikai és Illatszeripari Szövetség (COLIPA) standardje alapján 1997 óta határozzák meg az UVB fényvédő faktort. Az európai fényvédőfaktor terén az észak-európai világos bőrtípus a mérvadó. A mai fényvédő termékek faktorszáma 6 alatti nem lehet, így 2-es és 4-es faktorszámú napvédőkkel ma már nem is találkozunk. Fontos szempont az is a napvédőknél, hogy az UVA faktorszámnak legalább a fényvédő faktorszám harmadának kell lennie. Vagyis egy 30-as faktorszámú naptej UVA faktorszáma 10-esnek felel meg.
Azon naptejek csomagolásán, amelyek az UVA sugárzással szemben is védenek, egy speciális szimbólumot tüntetnek fel: egy kört, benne az UVA felirattal.

Az SPF 20 védelmet adó naptejek egyébként az ultraibolya sugárzás 95% -ától védenek meg, az SPF 30-as az ultraibolya sugárzás 97% -át, míg az SPF 50-es termékek az ultraibolya sugárzás 98%-át szűrik ki.

UVA kontra UVB

A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből áll, 45 százaléka infravörös sugárzás, míg a maradék ultraviola (UV) sugárzás. Ez utóbbi 5 százalék UVA, UVB és UVC sugarakból tevődik össze, de utóbbit a földfelszínt körülvevő ózonréteg nagyrészt kiszűri. A legnagyobb hullámhosszú UVA sugarak hatolnak a legmélyebbre a bőrben (átjutnak az ablaküvegen is, károsítják a kötőszövetet, felgyorsítják a bőr öregedését), és bár nem égünk le tőlük, hosszú távon bizonyítottan szerepet játszanak a bőröregedésében és a melanoma kialakulásában. A bőrrák-rizikófaktorát emelik az UVB sugarak is, de egyben a bőr barnaságát és a leégését is okozzák, ugyanakkor a hatásukra termelődik a bőrben a D-vitamin.

 

Naptejre fel!

A naptejek alkalmazása egészen sokféle lehet, ezért fontos mindig elolvasni az utasításokat, de pár dolog azért nagyjából állandó. Érdemes a termékeket körülbelül 15-30 perccel a napozás előtt felkenni a száraz bőrre, majd megismételni kétóránként. Törülközőhasználat, izzadása való hajlam vagy úszás esetén ugyancsak újra fel kell vinnünk a napvédőt. Arra viszont mindig gondoljunk, hogy a naptejeknek, ahogyan a többi kozmetikai terméknek is, lejárati dátuma van. A meleg és az oxigén hatására a textúra elveszíti hatékonyságát, zsírtartalma megavasodik, és gombák kezdenek szaporodni benne. Vagyis nem éri meg spórolni vele, vagy a maradékot eltenni jövőre.

 

Fizikai vagy kémiai fényszűrő?

 

Sokak számára még kevéssé ismeret a fizikai és a kémiai naptejek közti különbség. Ezt a különbséget az általuk biztosított védelem módja adja, a kémiai fényszűrők ugyanis csak elnyelik az UV-sugarakat, míg a fizikai fényvédő társaik némiképp visszatükrözik azokat a formulában rejlő ásványi anyagoknak hála. Sok szakértő azért ajánlja inkább a fizikai fényszűrők használatát, mert azok nem hatolnak be olyan mélyen bőrünkbe, ezzel sejtszinten sem avatkoznak be szervezetünkbe annyira, és kevésbé irritálják bőrünket.

 

  • Fizikai UV-filterek: titanium dioxid (TiO2), cink oxid (ZnO) 
  • Kémiai UV-filterek:  Octinoxat, Octisalat, Oxybenzon, Tinosorb S és M, Uvinul T 150, Uvinul A Plus Avomenzon, Heloplex, 4-MBC, Octylcrylen, Homosalat, Mexoryl SX és XL,

 

A NeilaCare kedvenc napvédő termékei:
 

SKINVISIBLES

A svájci Skinvisibles eredményessége a bőrápolási / dermatológiai területen elért sokéves szakmai tapasztalatból eredő know-how-ján alapul. Céljuk, hogy példátlan formulákat és termékeket hozzanak létre, és újraalkossák a jelenlegi általános szépség- és UV-védelemmel kapcsolatos közvéleményt, egyértelműen reagálva a fogyasztói igényekre. 

AQUA SENSE NAPPALI ARCVÉDŐ SPF50, 50ML 

Aqua sense nappali fényvédő Spf 50

Hatóanyag (ok): Extra széles, innovatív UVB, UVA II, UVA I és kék fény elleni védelem

Illatanyagmentes.

Nem ártalmas a korallzátonyokra - megfelel Hawaii és Palau korallvédelmi törvényeinek

Védi a bőrt a korai öregedés jeleitől, megelőzi a nap okozta hiperpigmentációt,

Bőrgyógyászatilag tesztelt

További Skinvisibles termékek  

 

BYBI DAY DEFENCE FÉNYVÉDŐ KRÉM SPF 30- 60ML

Bybi fényvédő spf30

Vegán és állatkísérlet-mentes termék

SPF, amely a bőrre hat, nem pedig a bolygóra

Széles spektrumú védelmet nyújt az UVA- és az UVB-sugarak ellen, formulája ugyanakkor nem káros a korallzátonyokra és nano-fizikai fényvédőt tartalmaz, mivel cink-oxiddal készül. Nem ragadós textúrája nem hagy fehér foltokat a bőrön, finom ragyogást és erőteljes védelmet biztosítva mindenkinek.

 

SOLEIL TOUJOURS - ORGANIKUS FÉNYVÉDŐ TESTPEMET SPF 30 / 50 (177 ML) 

Soleil Toujours fényvédő permet spf30

Ezt a testpermetet egyszerűen imádni fogod, ha biztonságos, praktikus és könnyed érzetű napvédő megoldást keresel. 70 % -nál magasabb arányban organikus összetételű, 80 percen keresztül vízálló, mennyei az illata, egyszerű a használata, ráadásul oxibenzon és oktinoxát nélkül készült. Utóbbi két olyan, gyakran használt fényvédő hatóanyag, amelyet allergiakeltő és bőrkárosító, ráadásul fehérítik a korallokat, a korallzátonyok pusztulásához vezetve.

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags