A kozmetikai termékek fejlődése bennfentes szemmel

A kozmetikai termékek fejlődése bennfentes szemmel

A kozmetikai termékek fejlődése bennfentes szemmel

 

Szakmabeliként gyakorlatilag az első sorból láttam és látom a kozmetikai termékek fejlődését, átalakulását.

Az utóbbi 15-20 évben óriási változások zajlottak le, a kozmetikai termékek felhasználási területe pedig hihetetlenül kibővült mára. Erről, azaz a kozmetikai krémek átalakulásáról mesélnék most egy kicsit részletesebben.

A kozmetikai termékek lényegében olyan arc-, test- és lábápolásra szolgáló készítmények, amelyek az emberi testtel érintkezve ápolást, kellemes bőr érzetet, finom illatot biztosítanak testünknek, növelve a tisztaságérzetet. 

 

Mi is adja a kozmetikai termékek értékét?

 

Ezek a termékek magas víztartalmú készítmények. Kijelenthetjük, hogy a kozmetikai krémek legértékesebb összetevői a bennük feloldott vitaminok, aminosavak és alacsony molekulasúlyú fehérjék. A kozmetikai krémeket mechanikai hatással (vagyis bekenéssel, masszírozással) igyekszünk a bőr alatti részbe bejuttatni, mégpedig azért, hogy a sejtek védelmét, vízveszteségét megakadályozzuk, illetve pótoljuk (ezt nevezzük hidratáló hatásnak).
Ezen kívül a kozmetikai krémek más, úgynevezett száraz anyagokat is tartalmaznak (olaj fázis). Ez a tartalom fejlődött egyébként a legtöbbet. Ezen anyagok kiválasztása igen magas színvonalú kutatást kíván, a munkafolyamatban pedig a legfontosabb szempontok közt az irritációmentesség és a tisztaság, valamint az idegen anyagtól való mentesség szerepel.

 

A kozmetikai termékeknek két érzékeny területe van, nézzük is meg őket!

  1. Tartósítószerek

A tartósítószerek biztosítják a termék mikrobiológiai tisztaságát. Hosszú évtizedeken keresztül a sokat emlegetett parabének jelentették a fő konzerváló szert, amelyeket 1923-ban a NIPA labor (Anglia) fejlesztett ki. Persze időközben újabb és újabb vegyületek jelentek meg a konzerválószerek piacán, az ideális tartósítószerek kutatása, alkalmazása pedig napjainkban is folyik. A tartósítószerek mennyiségi csökkentését a termék gyártása és kiszerelése során csomagolóanyag felhasználásával érhetjük el. Egy érdekes, és egyben újabb irányzat, hogy a kozmetikai krémek konzerválószereinél az élelmiszeriparban használt tartósítószerek alkalmazása is hangsúlyos szerepet kap. ( mint például benzoe sav, szorbin sav,).
Tartósítószerként megjelent az étkezési alkohol (etilalkohol) is. Az alkohol ugyanis 15-50 %-os jelenlét esetén baktériumölő, 50-90 % esetén pedig vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. A felhasználását ugyanakkor erősen korlátozzák az előírások, és a fogyasztók sem barátkoztak meg igazán a termékben való felhasználásával.

 

  1. Illatanyagok allergén összetevői

 

A kozmetikai krémek másik érzékeny területe az illat. A legtöbb vásárló első reakciója a termékkel való találkozáskor, hogy ha teheti, megszagolja. Egy rosszul kiválasztott illat így a termék bukásához is vezethet.
Mintegy 10-20 éve közölték a kutatók, hogy az illatanyagok allergéneket tartalmaznak, ám helyettesítésük azóta is nagy nehézséget okoz, főleg a kölnik és parfümök fejlesztésénél. Gyakorlatilag ezen anyagok nélkül szinte lehetetlen magas minőségű illatot készíteni. Tiltás ezen anyagok használatára nincs, de a csomagoláson fel kell tüntetni az allergén komponensek nevét és eredetét, továbbá, hogy mesterséges vagy természetes forrásból származnak–e.

 

Az utóbbi kutatások eredményeként megjelentek a vízmentes termékek (vagyis olajok) is a piacon. Igaz, korábban is voltak is ilyen termékek, mint a masszázsolajok vagy a babaolaj. Ezen termékek főleg szénhidrogéneket (vazelin, parafinolaj) tartalmaznak és nem ártalmasak a bőrre, ugyanakkor nincs is jótékony hatásuk. Manapság az ásványi olajok felhasználását lassan felváltják a növényi olajok. Ezek az anyagok úgynevezett esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amelyek az emberi szervezetből jellemzően hiányoznak és így pótolni kell őket.
Étkezés útján természetesen már régóta lehetséges a szervezetbe való bevitelük, gondoljunk csak a napraforgó-, az olíva-, a szőlőmag- vagy a tökmagolajra.

 

Önálló alkalmazásánál ezek a növényi olajok test- és arcolajok fejlesztésében kapnak szerepet. Maga az olaj, amelyet az alapanyagból, mint például szőlőből, napraforgóból, avokádóból, argánból vagy olívából kinyerünk, vízmentes, lényegében egy vitamin tartalmú elegy.

 

Használatakor érdemes enyhén megnedvesíteni a bőrfelületet, majd könnyű masszírozás után száraz papírkendővel áttörölni az ápolt bőrfelületet. Utána kellemes érzetet tapasztalunk.

 

Kaló- Vaskó Dezső

 

 

( Folytatás hamarosan következik :))

Böbe

 

 

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags