Alkohol, avagy miért is használjuk kozmetikában?

2022 november 17

alkoholok

 

Ha már szóba jött a COVID( előző bejegyzésben ), ne feledkezzünk meg a formulák egy másik mostoha gyermekéről, az alkoholokról. Sokan ódzkodnak azoktól az összetételektől, melyekben az Alcohol szó szerepel. 

 Érdekes azt látni, hogy ha az egészségünkről van szó, vagy teljesen mellőzünk egyes anyagokat, vagy teljes bizalmat szavazunk nekik és lépten-nyomon használjuk őket.

Így volt ez a COVID-járvány idején is, amikor még az alkohollal szemben bizalmatlan felhasználók is kénytelenek voltak a kezüket alkoholtartalmú termékekkel fertőtleníteni.

 Az alkohol (etanol) tiszta, színtelen folyadék, főként fermentációval állítják elő cukrokból. Maga az etanol egy, a környezetre nem ártalmas anyag, nem befolyásolja a vízi élővilágot. Az etanol biológiailag könnyen lebomlik a környezetben, mivel egyben a mikrobák metabolitja és tápanyaga is.

 Tisztán nem, csak híg vizes oldatát használjuk fel.

Az alkohol számos haj-, kozmetikai és higiéniai termék kategóriában jelen lehet, például hajformázó termékekben, alapozókban, parfümökben és dezodorokban. Napozás utáni termékekben előszeretettel használják hűtő ágensként, ugyanis azonnali hűsítő érzetet ad.

Nagy illékonysága (felhordás után azonnal eltűnik), szárító, frissítő hatást ad, megkönnyíti a hatóanyagok bejutását a bőr felületi rétegeibe, és elősegíti az összetevők bőrön vagy hajon történő lerakódását. Például a sminkben javítja az alapozó pigmentek lerakódását a bőrön. Egy nagyon hasznos hidrolizáló szer, amely segít bizonyos összetevők feloldásában. 

 

 

Természetesen az INCI lista alapján könnyen ki lehet szűrni, mely termékekben található meg, de ha részletesebb információra vágyunk, az alábbi logikát követhetjük: 

Ha a lista elején látjuk a felsorolásban, akkor valószínűleg make-up termékről van szó és a fent említett pigment lerakódás elősegítése miatt használják. Vagy oldószerként, főleg kéztisztítókban, ahol a védelem az elsődleges szempont. Amikor valamilyen anyag neve mellett szerepel, lsd. Cetearyl Alcohol, vagy Lanolin Alcohol, akkor ezek az össztevők általában ún. etoxilálási folyamatok eredményei, egyes anyagokat a jobb hasznosulás érdekében alakítják át könnyebben feloldódó, bőrazonosabb formává, lsd. Lanolin.

Amennyiben a kivonatok (Extract) között látjuk a felsorolásban, vagy egészen a felsorolás végén, megnyugodhatunk, biztosan kevesebb, mint 1%-ban tartalmaz a termék összességében alkoholt. Egyébként a fent említett tulajdonságok miatt az alkohollal, ha találkozik is a bőrünk, az mindössze pillanatnyi idő a felvitelt követően, köszönhetően roppant gyors illékonyságának. 

Mivel lehetnek vallási okai is az alkohol kerülésének, kis számban ugyan, de ma már léteznek ún. “Halal” termékek a kozmetikai piacon is, ezek a termékek szigorúan alkoholmentes gyártási körülmények között készülnek, nyomokban sem találkozhat egyetlen összetevőjük sem alkoholtartalmú anyagokkal, még oldószerként sem használhatják fel őket a formulában, sőt a gyártóhelyek tisztán tartását is más módon kell megvalósítani, alkoholos fertőtlenítő szerek nélkül.

 

Blog:Habzó anyagok: károsak vagy sem?

Blog: "Fear-mongering" - azaz félelemkeltés a kozmetikai iparban

Blog: Alkoholok a kozmetikában

Tallér Tea- fejlesztő vegyész

A&T Cosmetics Kft.

http://www.atcosmetics.hu/





Szólj hozzá

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.