Alkoholok a kozmetikában

2021 július 26

Alkoholok a kozmetikában

 Az alkohol a bőrápolásban megosztó összetevőnek számít.

Az alkoholt a 14. században már egészen biztosan használták fertőtlenítőszerként, és 1903-ban kiderült, hogy az antiszeptikumok tekintetében a 70%-os alkohol a leghatékonyabb koncentráció. Az alkohol lassan beszivárgott a testápolási termékek virágzó iparába - főleg tonikként és összehúzó szerként, az arctisztító terméket követően használva. A 20. század végére felmerült, hogy talán az alkohol túl durva összetevő ahhoz, hogy naponta felvigyék az arcbőrre, és lassan megszűnt fő összetevőként való használata.

Mára eljutottunk oda, hogy laikusként is többet tudunk az alkoholról.

Különböző kategóriákba soroljuk típusait: léteznek „jó” (zsíralkoholok) és „rossz” alkoholok (utóbbiakat érdemes elkerülni, mivel károsíthatják a bőr barrierjét).

De mennyire igaz ez? Miért használjuk az alkoholt továbbra is, ha annyira káros a bőrre? Aggódnunk kellene?

 

MI AZ ALKOHOL?

Az alkohol valójában sokféle formát ölthet, amelyeknek nagyon eltérőek a tulajdonságaik - másképp néznek ki, más az érzetük és az is, ahogyan a bőrre hatnak... Amikor az emberek a bőrápolásban alkoholról beszélnek, általában az etanolra vagy etil-alkoholra utalnak. Biztos ismered az etanolt, ez ugyanaz az alkohol, amit az emberek megisznak! A cukrok erjesztésével természetesen (vagy kémiai eljárásokkal mesterségesen) előállított etanol sokféle néven jelenhet meg, leggyakrabban, mint "alcohol denat", azaz denaturált alkohol.

DENATURÁLT ALKOHOL?

A kozmetikumokban használt etanolt "denaturálják" - azaz a folyamat során hozzáadott vegyszerekkel kezelik, hogy ihatatlanná tegyék azt. A címkéken denaturált alkoholként, SD alkoholként vagy egyszerűen csak alkoholként szerepelnek. A denaturált alkohol nem rendelkezik kémiai előnyökkel a normál etanollal szemben - csak nem ugyanazon adóval terhelik, ezért alacsonyabb áron kapható, és nem használható fel illegális módon alkoholos italok készítéséhez [1].

MIRE HASZNÁLHATJUK AZ ETANOLT?

Az etanol a kozmetikai formulákban sokféle felhasználási területen alkalmazható, így pusztán az, hogy egy termék denaturált alkoholt tartalmaz az INCI összetétel szerint, nem igazán mutatja meg, hogy mi a szerepe az adott termékben. Használható, mint:

OLDÓSZER

Általában oldószerként használatos. Segít abban, hogy a termék összetevői ne váljanak szét. Bővebben erről később is írunk.

FERTŐTLENÍTŐSZER

Hatékony a mikroorganizmusok elpusztításában.

PÓRUSÖSSZEHÚZÓ

Segíthet a faggyú eltávolításában és a bőr megtisztításában.

BESZÍVÓDÁST FOKOZÓ

Segíti a hatóanyagok behatolását a bőrbe.

HABZÁSGÁTLÓ

Csökkenti a késztermékek habzásra való hajlamát összerázás esetén.

TEXTÚRÁKRA HATÓ ÖSSZETEVŐ

A készítmények zsírosságára és textúrájára hat.

FELVITELT SEGÍTŐ

Segíthet a termék gyorsabb száradásában és csökkentheti a ragadós érzetet száradás után. 

MIT JELENT AZ, HOGY OLDÓSZER?

Az etanol fő funkciója mindezeken túl mégis, hogy oldószer.

Mi tehát pontosan az oldószer, és miért kell foglalkoznunk vele? Az oldószerek nagyon fontosak a kozmetikumok összeállítása során. Az oldószerek általában folyékonyak, és más anyagok (ún. oldott anyagok) oldására, szuszpendálására vagy extrahálására szolgálnak, általában anélkül, hogy az oldószereket vagy a többi anyagot kémiailag megváltoztatnák.

A mindennapi termékekben sokféle oldószert használnak - a festékektől, gyógyszerektől, kozmetikumoktól kezdve a növényvédő szereken át a tisztítószerekig és tintákig. Oldószerek nélkül sok termék, amelyet megbízható módon használunk, nem működne jól. A kozmetikában a növényi extrakciós folyamatban is alkalmaznak oldószereket.

Az etanol egy igazán nagyszerű oldószer. Olcsó, biztonságos, könnyen használható, sokféle anyag kioldására képes, és szükség esetén könnyen eltávolítható az oldatból.

 

OLDOTT ANYAG - OLDÓSZER - OLDAT

 

AZ ETANOL VALÓBAN ROSSZAT TESZ A BŐRREL?

Először is kezdjük azzal, hogy az etanol használata a bőrápolásban nem olyan, mintha tiszta etanolt vinnénk fel a bőrre (vagy a laboratóriumi bőrmintáktól).

Nemcsak alacsonyabb koncentrációban használatos a termékben, hanem gyakran olyan más összetevőkkel használják, amelyek képesek ellensúlyozni a lehetséges káros hatásokat.

Noha készült néhány tanulmány az etanol negatív hatásairól, ezek többségét azonban in vitro és életidegenkörülmények között végezték, például 24 órás állandó, légmentes időszak tekintetében [2].

Az ilyen típusú vizsgálatok nem veszik figyelembe a párolgást, amely az etanol egyik igen jellemző tulajdonsága - valójában egy tanulmány (amelynek kísérleteit sertések bőrén végezték) megállapította, hogy az összes felvitt alkohol fele 10 másodperc alatt elpárolog, és végül a bőrön maradt mennyiség a felvitt mennyiség mindössze 3%-át teszi ki [3].

A néhány tényleges emberi bőrön elvégzett klinikai vizsgálat mind azt mutatja, hogy az etanolnak csak igen csekély hatása van. A legtöbb megfigyelt "káros hatás" (beleértve a bőr szárazságát és irritációját is) csak a már sérült bőrön volt megfigyelhető [4,5,6] - ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal nem okoz problémát a termékekbe téve a legtöbb ember számára, kivéve azokat, akinek sérült bőrük védőgátja, krónikusan száraz vagy igen érzékeny bőrűek ... de ez természetesen az adott formulától függ! 

"Az alkohol rendben van, de csak a jó alkohol."

Az összetevőknek nincs lelkiismeretük. Nincsenek eredendően "jó" vagy "rossz" összetevők - minden arról szól, hogy hogyan és ki használja őket. Tehát, ha az etanol "rossz" alkohol, mi számít "jó" alkoholnak? Nos, ezt általában a zsíralkoholokra értik.

MI AZ A ZSÍRALKOHOL?

A zsíralkoholok olyan zsírokból származó alkoholok, mint az olajok, amelyek sok növényben (például kókuszdióban és pálmában) és állatban megtalálhatók. Lehetnek akár petrolkémiai vegyületek melléktermékei is. (Most megborzongtál? A petrolkémia sem velejéig romlott, de erről majd máskor ejtünk szót.) A zsíralkoholok általában olajos folyadékok vagy viaszos szilárd anyagok, és az etanolhoz hasonlóan rengeteg különböző felhasználási lehetőségük van, például lehetnek...

EMULGEÁLÓ- ÉS SŰRÍTŐANYAGOK

Szolgálhatnak sűrítésre és stabilizálásra.

LÁGYÍTÓSZEREK

Javítják a termékek bőrön való érzetét.

FELÜLETAKTÍV ANYAGOK

Mint tisztítószer bőrtisztítószerekben. 

NÉHÁNY GYAKORI ZSÍRALKOHOL a KOZMETIKA VILÁGÁBAN

Caprylyl Glycol C20-40 Alcohols Cetyl Alcohol Oleyl Alcohol

Stearyl Alcohol        Octyldodecanol

Cetearyl Alcohol      Lauryl Alcohol

Behenyl Alcohol      Decyl Alcohol

Az, hogy valamiben benne van az alkohol szó, még nem jelenti azt, hogy etanolról / denaturált alkoholról van szó!

AMIKOR ELROMLIK, AMI JÓ

"A túl sok valamiből elég rossz" - bölcs szavak a modern filozófusok, a Spice Girls szájából (igen, ez tényleg megtörtént). A zsíralkoholok gyakran jót tesznek a bőrnek, de túl gyakori vagy közülük több egyidejű használata a pórusok eldugulásához, pattanásokhoz és egyéb foltokhoz vezethet. Hallgass ebben a Spice Girlsre.

 

A másik, EGYÉB típusú alkohol nem más, mint a... cukoralkohol

A cukoralkoholok az alkoholcsalád elfeledett tagjai. Polioloknak is nevezik ezeket a szerves vegyületeket, amelyek eredete ... kitaláltad, a cukor. Míg az élelmiszeriparban gyakrabban használják ezeket, a kozmetikumokban található cukoralkoholokat nedvesítő-, sűrítő- és stabilizálószerként használják (csakúgy, mint a többi alkoholt). A legismertebb cukoralkohol a glicerol, amelyet glicerinként ismerhetsz. Igen, a glicerin is egy alkohol.

GLICERIN, SZERETÜNK!

A glicerin igazi kedvenc a bőrápolás világában, bár gyakran észrevétlen marad. Segít a bőr hidratálásában, megelőzi a kiszáradást, védelmet nyújt az irritáció ellen, és segíti a bőr gyorsabb gyógyulását [7]. Igencsak lenyűgöző egy olyan összetevőtől, amelyre senki sem figyel oda.

A kozmetikában használt egyéb cukoralkoholok közé tartozik a szorbit, a maltit és a xilit - és ezeken kívül is vannak még olyanok, amelyeket az élelmiszeriparban használnak, és amelyeket ritkán kevernek a kozmetikumokba.

 

Összefoglalva tehát az alkohol nem ördögtől való.

Számos fontos célt szolgál a kozmetikában, és a legtöbb ember számára megfelelő a legtöbb termékben.

Sérült bőrfelülettel, már irritált bőrrel rendelkező vagy gyulladásos bőrbetegségekkel küzdő felhasználók esetében érdemes lehet fontolóra venniük a korlátozott használatot vagy a teljes mellőzést.

Kérjük, forduljon egy megfelelő testület által tanúsított bőrgyógyászhoz, ha konkrét bőrbetegségekkel kapcsolatban szeretne segítséget kérni, és ne támaszkodjon pusztán az Instagram tanácsára.

FORRÁSOK

  1. FDA (fda.gov)
  2. Neuman és mtsai 2002 (10.1016 / S0741-8329 (02) 00198-2)
  3. Pendlington és mtsai 2001 (10.1016 / S0278-6915 (00) 00120-4)
    4. Cartner 2016 (10.1111 / ics.12364)
  4. Loffler és mtsai 2007 (10.1111 / j.1365-2133.2007.07944.x)
  5. Kramer és mtsai 2002 (10.1053 / jhin.2002.1223)
  6. Fluhr és mtsai. 2005 (10.1201 / B14251-24)

Forrás : https://www.instagram.com/p/CQd1h5fHGBb/?utm_source=ig_web_copy_link 

Fordította: Kállay-Kisbán Kriszta

 

www.neilacare.hu





Szólj hozzá

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.