A pigmentfoltok kezelése

2021 április 22

A pigmentfoltok kezelése

 

A hiperpigmentáció az aknéhoz hasonlóan sokakat érint, és nagyon komoly kitartást igényel a kezelése. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő hatóanyagokat nem árt ismerned a pigmentfoltok keletkezésének hátterét.

 

Hogyan alakulnak ki a pigmentfoltok

 

A melanint, amely a bőr pigmentációjáért felel, a melanocita sejtek állítják elő, és ún. melanoszómákban vándorolnak a bőrfelszín felé, ahol láthatóvá válnak. A melanin feladata a bőr (pontosabban a sejtekben lévő DNS) védelme az UV-sugarak okozta károsodástól. A sokak által hőn áhított barnulás tehát nem más, mint a bőr védelmi reakciója a napsugarakkal szemben.

 

Pigmentképzési rendellenességről akkor beszélhetünk, ha a melanin-képzésben zavar áll be - vagy túl sok melanin termelődik - ez a hiperpigmentáció, vagy túl kevés (ez a hipopigmentáció, pl. vitiligo).

 

A melaninképződés feltételei az UV-fény, a lúgos környezet, a tirozináz enzim és réz-ionok jelenléte, valamint a testhőmérséklet. Belső hatásokra fokozottabbá válhat, pl. anyagcserezavarok (májbetegségek, epebetegségek), idegrendszeri zavarok, hormonális változások és fertőzések esetén. Emellett alkati hajlamod is lehet rá - pl. ha nagyon világos a bőröd és vörös a hajad (Fitzpatrick 1-es és 2-es típus).

 

A hiperpigmentáció típusai

Hiperpigmentáció esetén tehát a bőrből nem kiemelkedő, a környező bőrfelülettermészetes színénél kevéssé vagy jóval sötétebb foltokról beszélünk. 

Természetes hiperpigmentáció a PIH - az akne után maradt barna foltok, a szeplő, a májfoltok/melasmák (terhességi májfoltok, méh- és petefészek zavaraiból, ill- a máj- és epe zavarokból származó májfoltok), az öregségi foltok, és a melanózisok is (vegyi hatásokra kialakuló pigment-rendellenesség - pl. fototoxikus reakciók illóolajokra).

 

A pigmentfoltok kezelése

 

Kétféleképpen kezelhetőek a pigmentfoltok: 

Megelőzéssel, vagyis magas fényvédelem használatával a nappali rutinban, és utókezeléssel. Itt fontos megjegyezni, hogy vannak kezelhető és nem kezelhető pigmentfoltok. A fiatalkori szeplők és terhességi májfoltok például jól kezelhetőek, de például az öregkori foltok már kevésbé.

 

Az utókezelés több módon történhet:

 

Halványítással: az AHA-savak (tejsav, mandulasav, glikolsav) és a retinoidok gyorsítják a bőr felső rétegének megújulását, ezáltal a foltok fokozatosan halványodnak.

Inhibitorokkal: ezek blokkolják a festékképzéshez szükséges tirozináz enzimet, és így hatnak pigmentfoltok ellen - ilyenek pl. a C-vitamin, azelainsav, arbutin, édesgyökér, és bizonyos peptidek.

Vannak a melanoszómák vándorlását blokkoló, lassító hatóanyagok is, ilyen pl. a niacinamid.

Speciális kezelésekkel: a pigmentfoltok kezeléséhez kitartás és türelem kell. Ha több hónap sem hozza meg a kívánt eredményt, speciális kezelésre lehet szükség: pl. bőrcsiszolásra (dermabráziók), tűs mezoterápiára, mélyhámlasztásra, lézerre, IPL-re.

Sajnos egy alkalom valószínűleg nem lesz elég, ezek mind kúraszerű kezelések.

 

Termékjavaslatok:

 

AHA-savak:

 

 

15% Glikolsav hámlasztó hab - Dermaceutic 

 

 

Retinoidok:

 

 

 

 

C-vitamin:

 25% C- vitamin krém Dermaceutic

 

15 % Glikolsav szérum Dermaceutic

   

 

Niacinamid:

 

Niacinamide arcszérum

SPF arcra:

 

 A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kreatív kozmetikus

www.neilacare.hu

Szólj hozzá

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.


Hasonló cikkek

Téli bőrápolás
Téli Top 5 Neila Termék

2023 december 04

Ahogy beköszönt a tél, a bőrünk számos kihívással szembesül. A központi fűtés szárítja, a hideg szél kipirosítja, és a hőmérsékletváltozások megterhelik. Mindezek hatására a bőr kiszárad, elveszti nedvességét, berepedezik, és gyengül az ellenálló képessége.

Elolvasom ➡

2022 karácsonyi és év végi csomagkiküldések
2023 karácsonyi és év végi csomagkiküldések

2023 november 27

Az alábbi tájékoztatónkat olvasd el, és figyelj a benne szereplő határidőkre a zökkenőmentes rendelésteljesítés érdekében.

Elolvasom ➡

Önbarnítás
Önbarnító termékek: Az aranyló bőr titka és használati tippek

2023 augusztus 04

De hogyan is működnek ezek a csodás kis palackok, és mit érdemes tudni róluk? Itt találsz választ néhány gyakori kérdésre:

    Elolvasom ➡