Testápolási Tippek

Testápolási tippek

 

 

Nemcsak az arcbőröd igényel speciális törődést, hanem a tested is. Íme, néhány tipp a különböző területeken előforduló leggyakoribb bőrproblémákra.

  

 

Extra száraz, hámló bőr

Ha hámlik, érzékeny, irritált a bőröd, kerüld a szappanokat, a habzó tusfürdőket és samponokat, a dörzsölő bőrradírokat, a hosszas (és forró) fürdőzéseket, a habfürdőzést.

Hidratálj barrier helyreállító és mikrobiomvédő termékekkel.

A legfőbb hatóanyagok: centella, shea vaj, allantoin, panthenol, ceramid. Párásíts! 

 

Kedvencek:

Salt and Stone tápláló rózsás tusfürdö és testápoló:

 

 

 Bacne - háton előforduló pattanások

 

A hátadon előforduló pattanások esetében figyelj oda a samponod, tusfürdőd összetevőire. Lehetőleg SLS-mentesek legyenek, vagy legalább váltogasd őket nem - vagy kevésbé - habzó termékekkel. A szalicilsavas arclemosód a testedre is tökéletes. 

Dermaceutic Actibiome éjszakai hámlasztó krém 

 

A ruháid kiválasztásánál - különösen sportruházat tekintetében - törekedj a megfelelő, szellős anyagú alapdarabokra, hogy tudjon lélegezni a bőröd. Öblítőt ne használj! 

 

Sportolás, edzőterem előtt és után is zuhanyozz le.


Legfőbb hatóanyagok pattanáskezelésre: 

 

benzoyl-peroxide - vigyázz, mert elszínezi a ruhákat, érdemes pakolásként alkalmazni, zuhanyozás előtt tedd fel 15 percre, majd mosd le a zuhany alatt,

illetve az arcodra használt hámlasztó savakat - BHA (2%) és AHA (7-10%) használd ezeken a területeken is. Válassz szalicilsavas testápolót. 

Ezeket  hatóanyagokat természetesen ne egyszerre, hanem felváltva használd, nehogy irritáció lépjen fel. 

Makacs akne esetén belső kezelésre is szükség van, fordulj szakemberhez!

 

Kedvencek:

 

 

 

Buttne - a fenék tájékán előforduló pattanások

 

A szőrtüszők ezen az érzékeny területen is begyulladhatnak. Ez esetben is a benzoyl-peroxidos, szalicilsavas helyi kezelés segíthet, esetleg kén tartalmú termékek.

 

Kedvencek: 

 

Keratosis pilaris - grízes dudorok a bőrön

 

Sokaknál előfordul - főleg a felkar és a comb területén, úgy is nevezik, hogy grízes bőr, libabőr vagy csirkebőr. Szaruképződési rendellenesség, a felhalmozodott elhalt szarusejtek sokasága okozza (hiperkeratinizáció), általában örökölt probléma, idővel enyhülhet. Soha ne szárítsd a bőröd, kerüld a szappanokat, habzó lemosókat, dörzsölő bőrradírokat, a hosszas (és forró fürdőzést). Válassz gyengéd tusfürdőt, sampont és rendszeresen hámlaszd 2%-os BHA és 7-10%-os AHA savakkal. Hidratálj illatmentes, gyengéd testápolóval. Párásíts! 

  

Begyulladt szőrtüszők:

 

Használj gyulladáscsökkentő krémeket (Cica-krémek), majd gyógyulás után figyelj oda a terület rendszeres hámlasztására BHA és AHA-savakkal, így ezek a problémák ritkábban fordulnak majd elő. Hámlasztás után mindig hidratálj.

 

 

Kedvencek:

 

 

Hegek 

A hegesedés mértéke és típusa területenként eltérhet. A heggyógyulás hatékonysága függ a genetikától, a heg korától, és a kezelés hatékonyságától. Vannak simító, bőrfelszín megújító hatóanyagok (pl. retinoidok, AHA-savak, csiganyál), amelyek segíthetnek, de a test felszínéből már kiemelkedő vagy behúzódó, esetleg keloidos hegeken - a reklámokkal ellentétben - egy krém sem tud segíteni, csak speciális kezelés, pl. lézer, kollagén indukciós terápiák, orvosi mélyhámlasztás.

 

Kedvencek:

  

Striák:

 

A striák kialakulása sajnos öröklött hajlam kérdése. Tehetsz a csíkok kialakulásának mérséklésére azzal, hogy folyamatosan kened és hidratálod a területet - nem kell külön “stria elleni” terméket választani, bármilyen (E-vitaminban gazdag) bőrápoló olaj megfelel: jojobaolaj, argánolaj stb., de ha hajlamod van rá, sajnos nincs az a praktika, amellyel elkerülhetnéd őket. Szoptatás után a retinoidok is segíthetnek, de jelentős változást a lézeres kezelés és a tűs mezoterápia hozhat.

 

Kedvencek:

   

 

Cellulit - nem összetévesztendő a cellulitisszel, amely a laza rostos kötőszövet gyulladása!

 

A cellulit a kötőszövet ödémája - a megduzzadt zsírdepók felszakítják a rostok rácsszerkezetét. A nők 90%-át érinti, ruhamérettől függetlenül. A hajlam örökölhető, de kialakulásának oka lehet a megnövekedett ösztrogén mennyiség, a testsúlygyarapodás, nyirokkeringési rendellenesség, vagy a helytelen életmódbeli szokások.

 

Az anyagcsere-fokozó krémek, pakolások, masszázsok, rádiófrekvenciás kezelés, zsírleszívás csak rövid távon segítenek, hosszú távon inkább igyál sok vizet, mozogj amikor csak lehet, ne dohányozz, és fogadd el, hogy nincs tökéletes bőr.

 

A cikk szerzője Rosenkranz Klaudia, kreatív kozmetikus, tudatos bőrápoló, a @skinlatte.me.beauty bloggere

 

www.neilacare.hu

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags