A hatékony fényvédelem 10 pontja

2021 június 10

A hatékony fényvédelem 10 pontja, bőrápolás, spf

 

 1. A fényvédők helyes használatáról és a fényvéhatóanyagokról rengeteg tévhit kering az interneten, ezekkel kapcsolatban csakis bőrgyógyászoktól, hiteles szakmai oldalakról informálódj!
 2. A bőrápolási rutinod legfontosabb eleme a fényvédelem! Egészségügyi és anti-aging szempontból is rendkívül fontos, hogy védd magad az UV-sugárzás káros hatásaitól - főleg ha világos bőröd van és könnyen leégsz. Minden évben nézesd meg az anyajegyeidet szakemberrel, mert a melanóma életkortól és bőrtípustól függetlenül mindenkit érint - évente 3000 embert diagnosztizálnak vele Magyarországon, és a ráncok 80%-áért is a napsugarak felelnek.
 3. A fényvédőt vastagon kell felkenni ahhoz, hogy azt a védelmet nyújtsa, amit ígér. 2 mg/cm2, azaz fél kiskanál az arcra és nyakra. Az SPF nem nyújt 100%-os védelmet, ezért a magatartásod is legyen felelősségteljes: kerüld a napot a déli órákban, keresd az árnyékot, hordj lenge, de hosszú ujjú ruhákat, ha kell, kalapot. Ne feledd: nem a fényvédőtől lesz D-vitamin hiányod, mivel lehetetlen minden egyes porcikádat bekenni. (A D-vitamin hiány egyébként könnyedén orvosolható, míg a melanómára sajnos nincs tabletta.)
 4. A fényvédőt két óránként újra kell kenni - nap közbeni frissítésre fényvédő spray-t is használhatsz. Ezeket legalább 20 cm-ről fújd, és ne lélegezd be.
 5. Soha semmivel ne hígítsd a fényvédődet, mert csökkented a hatékonyságát. Antioxidáns (pl. C-vitaminos) szérumokkal valóban klassz egy rutinban használni, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket bele is keverheted, vagy azt, hogy ezek helyettesítik a fényvédődet.
 6. Használat előtt rázd fel, figyelj az egyenletes felvitelre, és tartsd be a lejárati időt.
 7. A fényvédő mindig a nappali rutin utolsó lépése, eltávolítása pedig az esti rutin első és legfontosabb lépése - mindig alaposan mosd le, akár dupla lemosással.
 8. Ha több termékedben is van SPF, ezek értéke nem adódik össze, a legmagasabb faktor érvényesül - ha eleget kentél fel belőle.
 9. Hámlasztani, retinolozni nyáron is lehet, de csak felelősségteljes fényvédelem mellett - ld. fenti pontok! Bár a savak közül csak az AHA-savak fényérzékenyítenek, a BHA és PHA-savak nem, hámlasztástól függetlenül ugyanúgy fontos a mindennapos fényvédelem. Az UVA sugarakat sem az ablaküveg, sem a felhőtakaró nem szűri ki. Ha úgy érzed, hogy nem tudod a fenti pontokat betartani, ne hámlassz!
 10. Az a legjobb fényvédő, amit hordasz is! Mindegy, hogy kémiai vagy fizikai, csak találd meg a neked valót! Ha ez SPF 30, az is rendben van, csak vastagon kend. Ha nem tudsz felelősségteljesen fényvédőzni, akkor inkább maradj az SPF 50-nél (és tényleg ne hámlassz és/vagy retinolozz).

 

+1: Ha mégis leégtél, az baj, mert a bőröd nem felejt, és a napkárosodás kumulálódik. Hűtsd le a területet hideg borogatással, egy gyors hűvös zuhany is segíthet, de kerüld a habzó, szárító tusfürdőket. Kend be a még nedves bőröd könnyű, lehetőleg gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal (pl. panthenol, allantoin, centella, aloe) teli krémmel, testápolóval - a túlzottan zsíros, fullasztó krémek ilyenkor nem segítenek. Igyál nagyon-nagyon sok folyadékot, és hordj lenge ruhákat, a napot pedig fokozottan kerüld. Ha szükséges, gyulladáscsökkentőt is bevehetsz (pl. Ibuprofen).

 

Fogalmak:

 

SPF (Sun Protection Factor): Arányszám, amely azt fejezi ki, hogy a termék használatával a bőröd mennyivel több UVB sugárzást bír el, mielőtt leégnél.

UV-A (315-400 nm): Mélyen, egészen az irharétegig hatol a bőrbe, öregít, direkt pigmentképző (a meglévő melanint sötétíti), az ablaküveg és a felhőtakaró nem szűri ki. Hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához.

UV-B (280-315 nm): A bazális rétegig jut, indirekt pigmentképző (fokozza a melanociták aktivitását), ettől égünk le, gyulladáskeltő, rákkeltő.

PPD/UVA-PF - Persistent Pigment Darkening: Arányszám, amely azt fejezi ki, hogy mennyivel több sugárzást bír ki a bőröd, mielőtt az UVA sugarak okozta barnulási folyamat elindulna a bőrödben.

Neilacare fényvédelem:

 

Malin+ Goetz SPF 30:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skinvisibles:

 

Bybi Beauty:

  

Everyday Humans:

Soleil Toujours:

  

Soleil Toujours fényvédő spf50

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kozmetikus

 

www.neilacare.hu

 

Szólj hozzá

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.


Hasonló cikkek

önbarnítók, önbarnítás
Önbarnító termékek: Az aranyló bőr titka és használati tippek

2023 augusztus 04

De hogyan is működnek ezek a csodás kis palackok, és mit érdemes tudni róluk? Itt találsz választ néhány gyakori kérdésre:

  Elolvasom ➡

  nyári bőrápolás
  Nyári Bőrápolás: A Könnyű Krémek Fontossága + 5 neila kedvenc

  2023 június 20

  Ahogy beköszönt a nyár, bőrünkre is más kihívások várnak. Az intenzív napsugárzás, a meleg és a magas páratartalom mind hatással vannak bőrünk egészségére és hidratáltságára.

  Elolvasom ➡

  nyaralás , neilacare
  Elengedhetetlen Neila termékek a nyaraláshoz

  2023 június 08

  Nyaralásra készülsz, de nem tudod, hogy milyen bőrápolási terméket pakolj a bőröndbe? Ne aggódj, segítünk! Bemutatjuk az 5 kedvenc Neila terméket, amelyeket semmiképpen se hagyj otthon, ha a tökéletes bőrápolást szeretnéd elérni nyaralásod alatt.

  Elolvasom ➡