A hatékony fényvédelem 10 pontja

A hatékony fényvédelem 10 pontja

 

1, A fényvédők helyes használatáról és a fényvédő hatóanyagokról rengeteg tévhit kering az interneten, ezekkel kapcsolatban csakis bőrgyógyászoktól, hiteles szakmai oldalakról informálódj!
 
2, A bőrápolási rutinod legfontosabb eleme a fényvédelem! Egészségügyi és anti-aging szempontból is rendkívül fontos, hogy védd magad az UV-sugárzás káros hatásaitól - főleg ha világos bőröd van és könnyen leégsz. Minden évben nézesd meg az anyajegyeidet szakemberrel, mert a melanóma életkortól és bőrtípustól függetlenül mindenkit érint - évente 3000 embert diagnosztizálnak vele Magyarországon, és a ráncok 80%-áért is a napsugarak felelnek.
 
3, A fényvédőt vastagon kell felkenni ahhoz, hogy azt a védelmet nyújtsa, amit ígér. 2 mg/cm2, azaz fél kiskanál az arcra és nyakra. Az SPF nem nyújt 100%-os védelmet, ezért a magatartásod is legyen felelősségteljes: kerüld a napot a déli órákban, keresd az árnyékot, hordj lenge, de hosszú ujjú ruhákat, ha kell, kalapot. Ne feledd: nem a fényvédőtől lesz D-vitamin hiányod, mivel lehetetlen minden egyes porcikádat bekenni. (A D-vitamin hiány egyébként könnyedén orvosolható, míg a melanómára sajnos nincs tabletta.)
 
4, A fényvédőt két óránként újra kell kenni - nap közbeni frissítésre fényvédő spray-t is használhatsz. Ezeket legalább 20 cm-ről fújd, és ne lélegezd be.
 
5, Soha semmivel ne hígítsd a fényvédődet, mert csökkented a hatékonyságát. Antioxidáns (pl. C-vitaminos) szérumokkal valóban klassz egy rutinban használni, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket bele is keverheted, vagy azt, hogy ezek helyettesítik a fényvédődet.
 
6, Használat előtt rázd fel, figyelj az egyenletes felvitelre, és tartsd be a lejárati időt.
 
7, A fényvédő mindig a nappali rutin utolsó lépése, eltávolítása pedig az esti rutin első és legfontosabb lépése - mindig alaposan mosd le, akár dupla lemosással.
 
8, Ha több termékedben is van SPF, ezek értéke nem adódik össze, a legmagasabb faktor érvényesül - ha eleget kentél fel belőle.
 
9, Hámlasztani, retinolozni nyáron is lehet, de csak felelősségteljes fényvédelem mellett - ld. fenti pontok! Bár a savak közül csak az AHA-savak fényérzékenyítenek, a BHA és PHA-savak nem, hámlasztástól függetlenül ugyanúgy fontos a mindennapos fényvédelem. Az UVA sugarakat sem az ablaküveg, sem a felhőtakaró nem szűri ki. Ha úgy érzed, hogy nem tudod a fenti pontokat betartani, ne hámlassz!
 
10, Az a legjobb fényvédő, amit hordasz is! Mindegy, hogy kémiai vagy fizikai, csak találd meg a neked valót! Ha ez SPF 30, az is rendben van, csak vastagon kend. Ha nem tudsz felelősségteljesen fényvédőzni, akkor inkább maradj az SPF 50-nél (és tényleg ne hámlassz és/vagy retinolozz).

 

+1: Ha mégis leégtél, az baj, mert a bőröd nem felejt, és a napkárosodás kumulálódik. Hűtsd le a területet hideg borogatással, egy gyors hűvös zuhany is segíthet, de kerüld a habzó, szárító tusfürdőket. Kend be a még nedves bőröd könnyű, lehetőleg gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal (pl. panthenol, allantoin, centella, aloe) teli krémmel, testápolóval - a túlzottan zsíros, fullasztó krémek ilyenkor nem segítenek. Igyál nagyon-nagyon sok folyadékot, és hordj lenge ruhákat, a napot pedig fokozottan kerüld. Ha szükséges, gyulladáscsökkentőt is bevehetsz (pl. Ibuprofen).

 

Fogalmak:

 

SPF (Sun Protection Factor): Arányszám, amely azt fejezi ki, hogy a termék használatával a bőröd mennyivel több UVB sugárzást bír el, mielőtt leégnél.

UV-A (315-400 nm): Mélyen, egészen az irharétegig hatol a bőrbe, öregít, direkt pigmentképző (a meglévő melanint sötétíti), az ablaküveg és a felhőtakaró nem szűri ki. Hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához.

UV-B (280-315 nm): A bazális rétegig jut, indirekt pigmentképző (fokozza a melanociták aktivitását), ettől égünk le, gyulladáskeltő, rákkeltő.

PPD/UVA-PF - Persistent Pigment Darkening: Arányszám, amely azt fejezi ki, hogy mennyivel több sugárzást bír ki a bőröd, mielőtt az UVA sugarak okozta barnulási folyamat elindulna a bőrödben.

 

Neilacare fényvédelem:

 

Malin+ Goetz SPF 30:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skinvisibles:

   

 

 

Everyday Humans:

 Everyday Humans spf50 

Dermaceutic:

  

 

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kozmetikus

 

www.neilacare.hu

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags