Rutinlépések & rétegezés

2022 május 13

Rutinlépések és rétegezés

 Az alaprutin lépései az arctisztítás, hidratálás és nappal a fényvédelem. 

Egy komplexebb, haladóbb rutinban helyet kapnak tonerek/tonikok, a hámlasztók és szérumok, helyi kezelések is.

 A rutinlépések általános sorrendje: 

Nappal:

 

 

 

Este:

 • Arctisztítás - ha sminkelsz, dupla arctisztítás (olajos lemosó, majd vizes lemosó)
 • Hámlasztás
 • Toner/Tonik
 • Szérumok (vizes szérumok, majd olajos szérumok)
 • Hidratáló/Éjszakai pakolás 

A szemkörnyékápoló helye a textúrájától függ - ha krém, akkor a szérumok után következik, ha szérum, akkor az első szérum, amit felteszel. Ennek oka, hogy a rutinlépések sorrendje nincs kőbe vésve, a sorrendet leginkább a textúra, vagyis a termékek állaga határozza meg. 

 

Rétegezési alapszabály, hogy a legkönnyebb állagtól érdemes haladni a legnehezebb felé, hiszen egy sűrűbb termék fölött egy vízkönnyű folyadék már jóval nehezebben tud csak beszívódni.

 

A textúrák alapján rutinozni azért is fontos, mert a termékkategóriák, a terméknevek nem mindig nyújtanak megfelelő támpontot. Például egy hámlasztó lehet folyadék vagy gél is (ha folyadék, akkor a toner/tonik elé kerül, ha gél, akkor utána), két különböző márka tonerei/esszenciái/lotionjei pedig lehetnek teljesen más állagúak, ezért nem érdemes túlságosan betanulni a rutinsorrendet terméktípusok alapján, sokkal pontosabban tudsz rutinozni az állagok alapján.

 

Azonos állagok esetén a sorrendet vagy a pH határozza meg (az alacsonyabb pH-jú termék kerül előbbre) vagy az adott termékek fontossági sorrendje. Például két hasonló állagú és pH-jú szérum esetén az fog jobban beszívódni, amelyiket először teszed fel, tehát azt használd előbb, amelyiknek a hatóanyaga fontosabb számodra - pl. a pattanások elleni faggyúszabályozó vizes szérumod mehet előbb, mint a vízhiányra való vizes szérumod, hiszen valószínűleg a pattanáskezelés fontosabb számodra. 

A lemosható arcmaszkok tiszta bőrre kerüljenek fel, lemosásuk után a tonered/tonikod, a szérumod, a hidratálód és nappal a fényvédőd következnek.

 Két fix pontja van a rutinnak: az arclemosó - mindig ezzel kezdjük a rutint, ill. a fényvédő - mindig a nappali rutin utolsó lépése. (A smink a fényvédő fölé kerül.) 

Kell-e várni valahol a rutinban? 

Fényvédő előtt és után érdemes picit várni, nehogy lemorzsolódjanak egymásról a rétegek, és sérüljön a védelem. 

Plusz tipp: az erős aktív hatóanyagokat száraz bőrre tedd fel, a hidratáló hatóanyagokat nedves bőrre. Ha nem vagy biztos a rétegezésben, ne feledd, hogy a kevesebb több - elég egy szérum is a rutinodba, de 2-3 szérumnál többet tényleg nem érdemes egy rutinban használni.

 

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kozmetikus

 

 www.neilacare.hu

 

Szólj hozzá

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.


Hasonló cikkek

önbarnítók, önbarnítás
Önbarnító termékek: Az aranyló bőr titka és használati tippek

2023 augusztus 04

De hogyan is működnek ezek a csodás kis palackok, és mit érdemes tudni róluk? Itt találsz választ néhány gyakori kérdésre:

  Elolvasom ➡

  nyári bőrápolás
  Nyári Bőrápolás: A Könnyű Krémek Fontossága + 5 neila kedvenc

  2023 június 20

  Ahogy beköszönt a nyár, bőrünkre is más kihívások várnak. Az intenzív napsugárzás, a meleg és a magas páratartalom mind hatással vannak bőrünk egészségére és hidratáltságára.

  Elolvasom ➡

  nyaralás , neilacare
  Elengedhetetlen Neila termékek a nyaraláshoz

  2023 június 08

  Nyaralásra készülsz, de nem tudod, hogy milyen bőrápolási terméket pakolj a bőröndbe? Ne aggódj, segítünk! Bemutatjuk az 5 kedvenc Neila terméket, amelyeket semmiképpen se hagyj otthon, ha a tökéletes bőrápolást szeretnéd elérni nyaralásod alatt.

  Elolvasom ➡