Az érett bőr ápolása

Az érett bőr ápolása

Először is fontos leszögeznünk, hogy “anti-aging” mint olyan, nem létezik - nem lehet az öregedést megakadályozni, de lehet okosan kezelni. 

Azt is fontos tisztáznunk, hogy nem létezik életkor szerinti bőrápolás - a legtöbb bőrprobléma nem korfüggő, az anti-aging sem 40 fölött kezdődik, akkor kell elkezdeni, amikor a bőr igényli.

Van, akinek már a húszas évei elején nyak ráncai vannak, mert mondjuk sokat olvas. Mivel a meglévő ráncokat sajnos már nehéz egyetlen csodaszérummal kezelni, érdemes már a ráncok megjelenése előtt “anti-agingelni”.

 A rutin során a megfelelő hatóanyagok elengedhetetlenek, de a hangsúly tehát a megelőzésen van - minél többet előzöl meg, annál kevesebbet kell később “kezelned”.

 

  

 

 

Mint már említettem, bizonyos korral járó bőrproblémákat sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni - pl. a napkárosodást nagyon nehéz utólag eltüntetni - márpedig a ráncok 80%-áért a napsugarak felelnek, azaz a ráncok 80%-a megelőzhető!

Egy mély ráncot már nem nagyon lehet kozmetikai termékekkel eltüntetni, csak komoly beavatkozással.  Ezért a legfontosabb téma az öregedő bőr kapcsán az állandó fényvédelem - ami az anti-aging legfontosabb mottója.

Fényvédelem nélkül nincs bőrápolás, és nélküle nincs értelme rutint sem összeállítani. 

 

A legfontosabb slow-aging hatóanyagok - még nem,- vagy már érett bőrre

 

Nem egyetlen hiperszuper összetevőre van szükség - minél több klinikailag bizonyított hatóanyag van a gyakorlatodban, annál jobb. Ezeket emeld be a rutinodba és kombináld:

 

Retinoidok - Retinol, Retinal, Granactive Retinoid

 

A nagyágyú, ami nem maradhat ki az esti rutinodból. Érdemes lassan, óvatosan bevezetni - heti 2-3x este, majd ha már megszokta a bőröd és jól tolerálja, lehet gyakrabban is használni, majd az erősséget növelni. Ne használd erős aktívokkal, és mindig tegyél fölé (a bevezetéskor akár alá is) hidratálókrémet. A retinoidok nem fényérzékenyítenek, de fényérzékenyek, így az esti rutinodba tedd őket, mivel  nappal a fényvédő  úgy is kötelező.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retinol arcszérum

Antioxidánsok - C-vitamin, Ferulic sav, E-vitamin, Resveratrol, SOD, Madecassoside

 

Nappal védik a bőrt a környezeti hatások és a szabadgyökök ellen, így aktívan hozzájárulnak az slow-aginghez, serkentik a kollagén-szintézist és támogatják a fényvédőd munkáját. Ez nem azt jelenti, hogy ezek önmagukban is elegek a fényvédelemre vagy azt, hogy belekeverheted őket a fényvédődbe - sose tegyél ilyet. Használd őket a fényvédőd alatt.

 C-vitaminos krém

Peptidek - Argireline, Matrixyl, Syn-Ake, Copper-Tripeptide-1

 

Rövid aminosavláncok, amelyek képesek kommunikálni a sejtekkel. Rengeteg peptid létezik, sejtjelző, botoxhatású, vívő peptidek - válaszd ki a bőrproblémáidnak megfelelőt. A peptidek jól kombinálhatóak mindennel, azonban a rézpeptidek savérzékenyek, így ezeket ne rakd savakkal egy rutinba.

 

 

AHA (glikosav, tejsav) és/vagy PHA savak (Lactobionsav, Gluconolactone)

 

Az AHA-savak simítják, hidratálják a bőrt, folthalványítanak és serkentik a kollagénszintézist. A glikolsav erős lehet az érzékeny, érett bőrnek, ilyenkor vagy válts tejsavra, vagy ha az is soknak bizonyul, PHA-savakra, amik gyengéden hámlasztanak és hidratálnak. Kezdj alacsony (5-7%-os) erősséggel heti 2x este, majd a bőröd toleranciájának megfelelően növelheted a gyakoriságot, majd erősséget. Az AHA-savak fényérzékenyítenek, így ezek használata mellett az SPF használata nappal fokozottan kötelező.

Ne használd őket retinoiddal, főleg a bevezetési fázisban - inkább váltogasd őket: egyik nap hámlassz, másik nap retinolozz. Biztonságos bevezetés után a bőröd egyéni toleranciájától és a savak/retinoid erősségétől függ, hogy egy rutinban is kipróbálhatod-e őket. Általánosságban jobb, ha max. alacsony vagy közepes erősségű savakat kombinálsz retinollal, ha nem érzékeny a bőröd és külön-külön egyik hatóanyaggal sincs gondod.

 

 

 

Hidratálás & regenerálás

Az érett bőr általában száraz és dehidratált, ezért a hidratálásra is fontos hangsúlyt kell fektetni. A vízmegkötőkkel teli szérumok szuperek, (pl. Hialuronsav, Glicerin, Sodium PCA, NMF-ek) de önmagukban nem elegek, ezeket tápláló lipidekben, ceramidokban, növényi olajokban és vajakban gazdag, de nem túl nehéz balzsamokkal, krémekkel be kell zárni a bőrbe.

 

 Tápláló arckrém

Figyelem - a mély ráncokat a krémek és egyéb  csodakozmetikumok sem tudják eltüntetni – de frakcionált lézer és kollagénindukciós terápia (tűs mezoterápia) segíthet.

 

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kozmetikus

www.neilacare.hu

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags