Férfi bőrápolás/ Tini Bőrápolás

férfi bőrápolás

 

 

 

 

A bőrápolás uniszex tevékenység - nem függ nemektől. A bőr az bőr, a külön nőknek és férfiaknak szánt termékek pusztán marketing célokból vannak megkülönböztetve. A termékek között lévő különbség nem a hatóanyagokban, hanem a csomagolás színeiben és a termékekben használt illatanyagokban keresendő. A tudatos bőrápolás előretörésével szerencsére már sok-sok illatanyagmentes termék kapható, így a fürdőszoba polcon található termékek könnyebben megoszthatók és nyugodtan lehetnek közösek. 

 

 

 

A férfiaknak is tehát a következő alaprutinra van szükségük: 

1.Gyengéd arclemosó 

Doers arctisztító

2.A bőrtípusuknak megfelelő hidratáló 

Doers arckrém

3.Fényvédő - mind közül a legfontosabb, ugyanis a bőrrák a férfiakat érinti leginkább (valószínűleg éppen azért, mert nagyon ritkán lehet őket rávenni fényvédő alkalmazására).  Fontos, hogy a fejbőrre is elegendő fényvédő kerüljön - erre az átlátszó fényvédő spray-k kiválóan alkalmasak, azonban ne feledjük, hogy nehéz megmondani a megfelelő mennyiség mértékét, ezért ezeket még inkább bőséggel kell fújni. Mindig fontos betartani a face & scalp fényvédő spray-k használati utasításait, belélegezni ezeket nem szabad.

 

Borotválkozás

 

A gyakori borotválkozásból fakadó irritációk elkerülésére javasolt nyugtató hatóanyagokat tartalmazó, lágy borotvahabot alkalmazni.

A borotválkozás után egy gyulladáscsökkentő, nyugtató, hidratáló toner csodákra képes, pillanatok alatt megszüntetheti a bőrpírt. Fontos elkerülni az alkoholos arcszeszeket, tonikokat.

 

Két borotválkozás között (nem közvetlenül borotválkozás előtt vagy után!) gyengéd AHA & BHA hámlasztók alkalmazásával elkerülhető a pórusok eltömődése, a pattanások, a benőtt szőrszálak, vagy akár a szőrtüszőgyulladás is csökkenthető, mivel a BHA hámlasztók antibakteriális hatásúak. Olyan kiegyensúlyozott formulákat válasszunk, amelyek bőrnyugtató összetevőket tartalmaznak (pl. allantoin, panthenol, madecassoside/cica, aloe), azonban alkoholt, illatanyagot, illóolajat nem. A dörzsölő arckeféket, mechanikus radírokat érdemes elkerülni - lehet, hogy kellemesek, de szükségtelenek, nem hatékonyak, és csak az irritáció esélyét növelik.

 

Nagyon fontos a borotvát és egyéb gépeket használat előtt és után fertőtleníteni - ehhez kiváló eszközfertőtlenítőket lehet kapni a patikában (pl. Mikrozid spray).  

A megfelelő rutinnal - gyengéd, de alapos arctisztítás, hidratálás - elkerülhető a szakáll alatti bőr viszketése és hámlása. 

Hosszú szakáll esetén érdemes külön szakállra való sampont és kondicionálót beszerezni, a szakállt mosás után megszárítani, kifésülni és szakállolajjal ápolni.

 Borotválkozó krém

Tinibőr

 

Ahogy a bőrápolás nemfüggetlen, úgy korfüggetlen is. Ha megjelennek a pattanások, el lehet kezdeni a megfelelő aktívok lassú és megfontolt bevezetését, fiúkon & lányokon egyaránt:

 

  • Szalicilsavas, gyengéd lemosó 
  • Gyengéd BHA-savas hámlasztó a pattanásokra (0,5-2%) 
  • Antibakteriális toner (lehetőleg nem alkoholos!) 
  • Könnyű niacinamidos szérum vagy könnyű niacinamidos hidratáló (5%, nem kell rögtön 10%) 
  • Fényvédelem - könnyű fluid vagy hab 
  • Súlyos esetekben eredményes lehet a benzoyl-peroxidos lemosás alkalmazása kétnaponta. 
  • Az agyagmaszk (heti 2x) szintén gyengéd módja a pórusok tisztán tartásának. Fontos, hogy az agyagmaszk ne száradjon meg a bőrön. 
  • Javasolt illatanyag- és illóolajmentes termékeket választani. 
  • Olyan makacs akne esetén, amely hónapok után sem reagál az aktív hatóanyagokra, és hegesedéssel jár, érdemes minél előbb bőrgyógyászt felkeresni, és megkezdeni a megfelelő kezelést, nehogy maradandó nyomok maradjanak.

 

A nyomkodásról…

Nyomkodni nem szabad, de ha ezt semmiképpen sem tudjuk megakadályozni, akkor legalább a nyomkodás módjára figyeljünk oda:

Azokat a pattanásokat szabad csak kinyomni, amelyek maguktól is tudnak ürülni.

Tiszta kézzel, steril zsebkendővel egyszer nyomjuk meg - ne körömmel, hanem az ujjbegyünk szélével, és ne a pattanás közvetlen közelében nyomjunk, hanem egy nagyobb rádiuszt hagyva (legalább 0,5 mm-t), hogy a pattanás egészét nyomjuk, ne csak a felszínen lévő tetejét. Így elkerülhetjük a mikrosérüléseket, a bőr szakadását, amely során vérzés, gyulladás, seb és heg keletkezhet. Az első nyomás után nyomhatunk még egy utolsót, ekkor távozott minden, ami tudott, ne erőltessük tovább, hanem fertőtlenítsük Octenisepttel és hidratáljuk vagy tegyünk rá átlátszó pattanástapaszt, ami tisztán tartja a területet és megóvja a kosztól és a további piszkálástól. A kivezető nyílással nem rendelkező, éretlen, egy nyomásra nem reagáló pattanásokat hagyjuk békén. 

Pattanásos bőrre eredményes kezelés lehet a carbon peeling, amelyet szakember végez.

 Termékajánló:

Malin 10% kénpaszta

 

Akne kezelés

Konjac arcszivacs fekete szénnel

A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kozmetikus

www.neilacare.hu

Kép forrás : Pinterest/ Canva

 

 

 

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags