Mi az a Bakuchiol?

Bakuchiol

 

Bakuchiol: A retinol új, természetes alternatívája

A bőrgyógyászok szerint nagyszerű az érzékeny bőr számára.

Bár senki sem vitatja, hogy a retinol nagyszerű, az is köztudott, hogy az összetevőt tartalmazó termékek irritálhatják az érzékeny bőrt. Ezért okozott különös izgalmat, amikor kiderült, hogy feltűnt a retinol egy új, természetes alternatívája a láthatáron. Íme: a bakuchiol, egy hatékony növényi alapú összetevő, amely tökéletes érzékeny bőrre is.

A bakuchiol a babchi (malájtea) növény leveleiből és magvaiból nyert kivonat. Ez a gyógynövény gyakran használatos az indiai ayurvédikus és a kínai gyógyászat világában, valamint a Tamil Siddha részeként, hogy segítsen gyógyítani, megnyugtatni, és enyhíteni a bőrt, köszönhetően a gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságoknak.    

Milyen típusú összetevő a bakuchiol?

A növényből kinyert anyagok egy részét már régóta használják olyan bőrállapotok kezelésére, mint a vitiligo, de a növényből kinyert bakuchiol használata meglehetősen új keletű gyakorlat. 

Egy 2019-es vizsgálatban nem találtak különbséget a retinol és a bakuchiol között a ráncokra és a hiperpigmentációra gyakorolt hatást illetően. A retinolt használók ugyanakkor nagyobb arányban tapasztaltak bőrszárazságot és feszülő érzést. Más tanulmányok is beszámoltak a vonalak/ráncok, a pigmentáció mérséklődéséről és a rugalmasság és a feszesség javulásáról a bakuchiollal összefüggésben. 

A bakuchiol előnyös hatásai a bőrre

Jól hangzik, nem? A British Journal of Dermatology egy tanulmánya szerint a bakuchiol nem csak ugyanolyan hatékony, mint a retinol a finom vonalak, ráncok, és az egyenetlen bőrtónus elleni küzdelemben, hanem egyben kevésbé irritáló is. Nagyban hasonlóan a retinolhoz, a bakuchiol arra indítja a bőrsejtek genetikai pályáit, hogy számos olyan kollagént hozzanak létre, amelyek hasznosak a bőr egészségére és az öregedésgátlásra nézve. 

Ráadásul a retinollal ellentétben, amely a bőrt érzékenyebbé teheti a nappal szemben (mindig használjon mellette napvédő terméket), a bakuchiol segíthet abban, hogy csökkentse a bőr nappal szembeni érzékenységét. 

A British Journal of Dermatology fent említett tanulmánya szerint 12 hét elteltével a bakuchiollal kezelt egyének összességében jelentős javulást tapasztaltak a ráncok, a pigmentáció, a rugalmasság és a fény okozta bőrkárosodás terén. Az öregedésgátló és gyulladáscsökkentő tulajdonságain túl a bakuchiol segíti az aknék elleni fellépést is. 

Egyenletes bőrtónus: Csökkenti a sötét foltok vagy a hiperpigmentáció megjelenését.

Csökkenti a finom vonalak látványát: a retinolhoz hasonlóan a bakuchiol arra ösztönzi a sejteket, hogy kollagént termeljenek, feltöltve ezzel a bőrt és mérsékelve a vonalak és ráncok látványát.

Nem okoz szárazságot vagy irritációt: Bár a retinol és más bőrápolási összetevők kiszáríthatják a bőrt, vagy irritációt okozhatnak, a bakuchiol gyengédebb, és nem ismert, hogy irritációt okozna.

Alkalmas minden bőrtípus számára: Mivel gyengéd a bőrhöz, a legtöbben használhatják a bakuchiolt.

Segít megnyugtatni és gyógyítani a bőrt: A sejtmegújulás és az egészséges sejtregeneráció elősegítésével a bakuchiol belülről kifelé segít megnyugtatni és gyógyítani a bőrt.

A bakuchiol mellékhatásai

Jelenleg nincsenek ismert tanulmányok, amelyek nemkívánatos vagy negatív mellékhatásokat mutattak volna ki. 

Használat

Jelenleg a bakuchiol alkalmazásának egyetlen módja, ha helyileg alkalmazzák szérumként vagy testápolóként. Hasonlóan a retinolhoz, a bakuchiolt alkalmazhatja a rendszeres hidratáló vagy szérum használata előtt. Mivel kevésbé erős összetevő, mint a retinol, használhatja reggel és este is a maximális hatékonyság érdekében. Annak ellenére, hogy valószínűleg nem teszi a bőrt érzékenyebbé a napra, mindig vigyen fel bőrére napvédőt, ha reggel használja a bakuchiolt. 

A termék első használata előtt mindig végezzen bőrpróbát!

Mi teszi még jobbá? A bakuchiolról nem ismert, hogy negatív kölcsönhatásba lépne más bőrápoló összetevővel. Vannak olyan esetek, amikor retinoid használata esetén kerülnie kell bizonyos termékeket, például hámlasztókat, tonereket és a benzoil-peroxidot, mivel ezek irritációt okozhatnak. Azonban a bakuchiol természetes összetételének köszönhetően biztonságosan használható más termékekkel a bőrápolási rutinján belül.

Miért érdemes használni a bakuchiolt a retinol alternatívájaként?

A retinolhoz hasonlóan a bakuchiol is segít megelőzni a finom vonalakat és a ráncokat, miközben javítja a bőr feszességét és rugalmasságát. A retinollal ellentétben azonban a bakuchiol természetes és vegán.

A bakuchiol ugyanolyan hatékony, mint a retinol?

Bár kevésbé irritáló, mint a retinol, a bakuchiol nem bizonyult kevésbé hatékonynak a retinolnál. Egy nagyszerű megoldás azok számára, akiknek érzékeny a bőrük, vagy akik most kezdenek ismerkedni a retinoidokkal.

Hogyan kell felvinni a bakuchiolt a bőrre?

Szérumos állag esetén a bakuchiolt a hidratáló krém előtt kell a megtisztított bőrre felvinni (mivel az vékonyabb, mint a hidratáló krém), és akár naponta kétszer is biztonságosan alkalmazható.

 

Bakuchiol tartalmú termékeink :

 

 

 

Bybi bakuchiol booster:

 

Bybi Bakuchiol éjszakai krém :

 

 

Bybi Szemkrém Bakuchiol- tartalommal 15ml:

 

 

Luneia - 0,2% retinol/ 1% bakuchiol arcszérum 30ml:

 

 

Scientia - hidratáló hatású arctonik 100ml:

 

 

 

Scientia - Sejtmegújító arcszérum 30ml:

 

Scientia -Plumpex- sejtmegújító arcszérum

 

Scientia - Notox szemszérum 15ml:

 Scientia Notox szemszérum

Indeed Labs Retinol reface :

 

 

Forrás: https://www.byrdie.com/what-is-bakuchiol

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.16918

 

www.neilacare.hu

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags