Milyen megjelenési formái vannak a C vitaminnak a kozmetikai termékekben?

c vitamin, arcápolás, szépségápolás

 

Mivel nagyon instabil, hőre, levegőre azonnal reagáló anyagról van szó, illetve a pH értéket is alacsonyan kell tartani a környezetében, a fejlesztők igyekeznek különböző formákban alkalmazni a termékekben, hogy stabil maradjon és ne bomoljon le, addig amíg be nem jut a bőr mélyebb rétegeibe. 

 

A leggyakoribb C vitamin forma az Aszkorbinsav, amely jól hasznosul a bőrben, azonban érdemes stabilizálni. Újabb kutatások szerint liposzómális formában sokkal jobban hat ez a hatóanyag. 

Ezek a változatok lehetnek a C vitamin lecithin-nel stabilizált formái, amelynek antioxidáns hatása még erősebb, ha különböző növényi kivonatokkal vannak kiegészítve. 

 

Ilyenek kivonatok lehetnek: 

 

  • Lonicera Caprifolium Flower Extract,
  • Lonicera Japonica Flower Extract. 

A különböző citrusfélék is nagyon magas mennyiségű C vitamint tartalmaznak, ilyenek pl. a mandarin héj, Citrus Reticulata (tangerine) Peel Extract. Ezt is előszeretettel használják termékekben. 

 

A különböző gyümölcsökből származó C vitamin források száma végtelen, kutatók folyamatosan találnak olyan növényeket, amelyek C vitamin tartalma nagyságrendekkel nagyobb a citrusféléknél. Ilyen például az Ausztráliai Kakadu Szilva (Terminalia ferdinandiana), amely csaknem 100-szor több C vitamint tartalmaz, mint a narancs. 

 

Előszeretettel használják még a C vitamin észtereit, melyek a magnézium aszkorbát (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate) és az aszkorbil palmitát, (INCI: Ascorbyl Palmitate).

 

Ezek már jóval stabilabb formák, önmagukban használják formulázáskor, kevésbé érzékenyek a hőre, fényre, pH értékre, viszont ezek a formák nem vízoldhatóak, ezért olajos készítményekben lehet velük találkozni.

 

 

 

Érdekesség, hogy a természetes C vitamin források hatékonyságát az Ascorbyl palmitate akár 10-szeresére is növelheti. 

  

Érdemes olyan készítményeket is keresni, melyek E vitaminnal, (INCI: Tocopherol, vagy Tocopheryl Acetate) és Ferulénsavval, (INCI: Ferulic Acid) vannak kiegészítve, ezek az anyagok szintén nagyon erős antioxidánsok, önmagukban is, de C vitamin formával használva igazi antioxidáns boosterek. 

 

Viszonylag új C vitamin alternatívák még INCI névvel említve: 

 

  • 3-O-Ethyl-Ascorbic Acid, mely az egyik legstabilabb forma,
  • Ascorbyl Glucoside-aszkorbinsav glükózzal stabilizált formája.
  • Sodium Ascorbyl Phosphate- bőrszín kiegyenlítő, barna folt halványító hatású észter forma.
  • Trisodium Ascorbyl Palmitate Phosphate- speciális levédett formulázási technológia, mellyel extrán magas C vitamin tartalom penetrálódik át a bőr sejteken, jelentős anti aging hatású forma.
  • Bis-Glyceryl Ascorbate- két glicerill csoporttal támogatva az aszkorbinsav formát extra hidratálást ad a bőrnek. 

Teljes blogbejegyzés: Mindent a c-vitaminról.

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags