Milyen hatása van a különböző Retinol formáknak?

Retinol

 

Retinyl Palmitát 

A leggyakoribb forgalomban lévő A-vitamin hatóanyag. Sűrű sárgás folyadék, palmitinsav és Retinol észtere. Erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezért gyakran napvédőkben használják, a bőrt érő napégés elkerülése érdekében, illetve a környezeti hatásokkal szemben is védi az arcbőrt. 

Ez a természetes formája a bőrünkben előforduló A vitaminnak, gyakran A-vitamin palmitátnak is hívják. 

Formulákban E-vitaminnal stabilizálják, vagy foszfolipidekkel, melyek bőrazonos szerkezetükkel könnyebben felszívódnak, így hosszabban hatnak a bőr mélyebb rétegeiben. Ezeket az INCI felsorolásban lehet felfedezni a Retinyl Palmitate neve körül a felsorolásban.

Kisebb molekula révén könnyebben eljut a bőr azon rétegébe, ahol a kollagén és az elasztin rejtőzik, könnyedén áthatolva a bőr felső rétegén.

 

Retinol

A leggyakoribb forgalomba kerülő Retinoid forma. Jellemzően százalékban megadva reklámozzák a termékeken a konkrét mennyiségét. 

  • Fokozza a kollagén termelődést és növeli a bőr elaszticitását.
  • Serkenti a sejtek anyagcseréjét, az elhalt sejteket gyorsabb cserére készteti, könnyedén bejut a bőrbe, és bizonyos enzimekkel retinolsavvá alakul.
  • Olajos, problémás bőrnél exfoliánsként működik, a szébum termelést kiegyenlíti, segíti a pórus összehúzódást így meggátolva az újbóli eltömődést

 

Retinal (Retinaldehyde)

Az A-vitamin legritkábban előforduló fajtája.

A második leghatékonyabb forma a Retinolsav előtt, de annak negatív hatásai(száraz, húzódó, viszkető bőrfelszín) nélkül. Körülbelül 11-szer gyorsabban aktiválódik az anti-aging, a bőrfelszín ragyogás és a tiszta bőr hatásában mint a Retinol forma.

Zsíros, pórus eltömődéseknél, aknés bőrnél használhatjuk a leghatékonyabban. Az egyetlen antibakteriális formája az A-vitaminnak, mely az aknés bőr baktériumaira kiválóan hat.

 

Retinolsav

Más néven Tretinoin, a Retinol metabolitja, amely az epidermiszben folyó metabolizmusokra hatva fejti ki hatását közvetlenül. A leghatásosabb formája a retinoid formáknak, közvetlenül hat a sejtmegújító folyamatokra. Kevés termékben van jelen tiszta formában, legtöbbször gyógyszer hatóanyagként forgalmazzák. Viszont igencsak bőrirritáló hatással rendelkezik. 

A Retinolsav könnyen hozzáférve serkenti a sejtek anyagcseréjét, amely meggátolja, hogy a pórusok újra eltömődjenek és láthatóvá válva kiemelkedjenek a bőr felszínétől. 

Ha megfelelően stabil formulában van elkészítve, könnyedén a legjobb megoldás lehet mindenféle arcbőr problémára, ilyenek például: nap okozta égések, ráncok, öregedési foltok, tág pórusok. 

A stabilitásukban érzékeny molekulákat gyakran opálos, oxidációtól és napfénytől védett csomagolásban hozzák forgalomba.

Teljes blogbejegyzés : Retinoidok 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags