Mi az a borostyánkősav ( SUCCINIC ACID)?

Mi az a borostyánkősav?

 

 

Mi az a borostyánkősav?

A borostyánkősav egy borostyánból vagy cukornádból kinyert antimikrobiális vegyület, amely természetes módon megtalálható a növényi szövetekben is. Ne bizonytalanodjon el a "sav" szó hallatán; ez nem egy hámlasztó hatású sav, mint amilyen az alfa- vagy béta-hidroxisav, így a legjobb, ha a borostyánkősavat a hialuronsavval soroljuk egy csoportba. (Ennek is köszönhető, hogy olyan gyengéd és hatékony minden bőrtípus esetében, amiről rövidesen bővebben is olvashat.) És amint már szó esett róla, még mindig kevéssé ismert össztevő: A tudomány mainstreamje még nem talált rá erre az összetevőre.

A borostyánkősavnak a bőrápolásban, mint öregedésgátló és pattanások elleni kezelésben való hatékonyságáról szóló tudományos tanulmányok egyre népszerűbbek. A borostyánkősav által nyújtott változatos előnyök végső soron ahhoz vezethetnek, hogy hatékonyságát és népszerűségét tekintve egyenrangúvá válhat a retinoidokkal és a C-vitaminnal. 

Borostyánkősav ( Succinic acid ) 

ÖSSZETEVŐ TÍPUSA: A borostyánkősav egy antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású vegyület. 

FŐ ELŐNYÖK: Antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással rendelkezik. Antioxidáns védelmet, valamint öregedésgátló tulajdonságokat kínál, mindamellett hidratálja is a bőrt. 

KINEK AJÁNLOTT: Mivel sokféle előnyt biztosít, használata minden bőrtípus számára biztonságos, beleértve az érzékeny bőrt is. 

MILYEN GYAKRAN HASZNÁLHATÓ: Ez az adott terméktől függ, de általában naponta. 

JÓL HASZNÁLHATÓ AZ ALÁBBI TERMÉKKEL EGYÜTT: Gyakran elegyítik hialuronsavval, hogy fokozzák a hidratáló hatást. Jól működik más akne ellen használt összetevőkkel is, mint amilyen például a szalicilsav és a kén. 

NE HASZNÁLJA AZ ALÁBBIAKKAL: Nincs olyan összetevő, amelyről ismert, hogy negatív kölcsönhatásba lépne a borostyánkősavval.

 

Mi az a borostyánkősav, és hogyan képes hatni a pattanásokra, finom vonalakra és ráncokra?

A természetes formában a borostyánkőben vagy a cukornádban megtalálható borostyánkősavat fenntartható módon nyerik ki egy fermentációs folyamat révén, hatása pedig a szalicilsavhoz hasonló. Bőrpuhító és baktériumgátló tulajdonságokkal rendelkezik, valamint segít a faggyútermelődés szabályozásában, ezáltal mérsékli a bőr fényesedését és a felesleges olajmennyiséget, ami pattanásokhoz vezethet. Ezenkívül helyreállítja a bőr pH-egyensúlyát – amit egyes bőrápoló termékek (például a habot képező arctisztító termékek vagy durva hámlasztó savak) megzavarhatnak, bőrpírt, szárazságot és repedezett bőrt okozva.

Bár a szépségiparban új szereplőnek számít, a borostyánkősavat már régóta használják gyógyászati tulajdonságai miatt Európa-szerte. Bőrápoló tulajdonságai különösen lenyűgözőek. Ugyanakkor a borostyánkősav visszafordítja az idősödés látható jeleit is, és különösen hasznos az érzékeny bőrűek számára, akiknek arcbőre könnyen kipirosodik vagy irritálódik."

Hogyan használatos a borostyánkősav a bőrápolásban?

Ajánlott az összetevőt szérumokkal vagy hidratálókkal kombinálni. Mivel kis molekuláról van szó, nem hatol át a nehezebb krémeken és olajokon, ezért leggyakrabban szérumokhoz adják hozzá.

Akik érdeklődnek az anti-aging iránt, imádni fogják a borostyánkősavat. A hidratáló képessége mellett, amely önmagában segíti a finom ráncok feltöltését, antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek hasonlóan működnek, mint a bőrünk saját lipidjei" vagy zsírjai, amelyek segítségével bőrünk hidratálttá, simává és egészségessé válik. Ennek eredményeként, a borostyánkősav egyfajta pajzsként működik a szabad gyökök okozta károk ellenében. A szabad gyökök közé tartoznak például az UV-sugarak, a környezetszennyezés vagy a cigarettafüst. 

A borostyánkősav előnyei a bőr számára

Noha elsősorban a pattanások elleni harcban bevethető összetevőként emlegetik (és tényleg nagyon hatékony ezek leküzdésében), a borostyánkősav más területeken is kiválóan teljesít.

  • Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik: a borostyánkősavról kimutatták, hogy gátolja a baktériumok és gombák növekedését, amelyek különféle pattanások kialakulásához vezethetnek.
  • Hatékony gyulladáscsökkentő: A borostyánkősav gyulladáscsökkentő hatása az akne, különösen a mély, gyulladásos vagy cisztás akne kezelésében is előnyös. Hasznos összetevő azok számára is, akik gyulladásos bőrbetegségekkel, például ekcémával és pikkelysömörrel küzdenek, mivel segíthet megnyugtatni a bőrt és elősegíti a sebek gyógyulását. Bár a borostyánkősav önmagában nem szünteti meg ezeket az állapotokat, minden bizonnyal segíthet enyhíteni a látható tüneteket.
  • Hidratálja a bőrt: A borostyánkősav szerkezetileg nagyon hasonló bőrünk saját lipidjeihez, és hatékony hidratáló összetevő. (Érdekesség továbbá, hogy segít a túlzott faggyútermelés mérséklésében és kiegyensúlyozásában, ami hasznos a zsíros vagy pattanásos bőrrel érintettek számára.) A borostyánkősav segít kondicionálni és puhítani a bőrt, ezen előnyei még jobban érvényesülnek hialuronsavval párosítva.
  • Antioxidáns védelmet kínál: Antioxidáns előnyei és a szabad gyökök okozta hátrányok kivédésére való képessége csak az egyik oka annak, amiért a borostyánkősav hatékony anti-aging összetevő lehet.  
  • Felgyorsítja a sejtek megújulását: A borostyánkősav sejtszinten gyorsítja fel az anyagcsere-folyamatokat, amelyek elősegítik a bőr megújulását, így az összetevő végső soron hozzájárulhat a bőr feszességének és rugalmasságának növeléséhez.

 

A borostyánkősav mellékhatásai

Röviden, nem igazán találni ilyet: a borostyánkősav esetében nem valószínű, hogy bármilyen mellékhatást okozna, mivel az összetevő nyugtató, hidratáló hatású, és még az érzékeny bőr számára is biztonságos. Ennek ellenére, mint minden új összetevő esetében, érdemes lehet fokozatosan megkezdeni használatát, vagy elsőként a kar belső bőrfelületén tesztelni, hogy egészen biztosra menjen.

Ideális esetben a legjobb, ha a borostyánkősavat könnyű szérumban vagy készítményben használja; a molekulája ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy hatékonyan át tudjon hatolni a nehéz krémeken és olajokon. Kövesse a termékre vonatkozó utasításokat a használat és az alkalmazás során, különösen, ha akne elleni termékről van szó.

 

 

www.neilacare.hu

Forrás :

https://www.byrdie.com/succinic-acid-for-skin-the-complete-guide-5093274

https://www.refinery29.com/en-gb/succinic-acid-skin-benefits

 

 

1 megjegyzés

hdt-avatar
Kata

Nagyon bevált a lemosó, ajánlom

June 10, 2022 at 10:38am

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags