Tavaszra fel! - Tavaszi bőrápolási rutin

Tavazsra fel! bőrápolási rutin

 A biológiai öregedés okozta bőrszárazságot belső és külső tényezők egyaránt befolyásolják. A bőr működésében az idő előrehaladtával számos fiziológiai változás megy végbe. A bőr védekezési képessége gyengül, anyagcseréje folyamatosan lassul, így az fokozatosan szárazabbá válik, veszít rugalmasságából, tónusából.

 

A fokozott szárazságérzetet kísérheti hámlás, viszketés is. A felszínen apró barázdák és ráncok jelennek meg, amelyek az idővel sokasodnak és fokozatosan mélyebbé válnak.

Genetikai hajlamtól, egészségügyi állapottól és életmódtól is függ, hogy milyen ütemben öregszik a bőrünk. Az egyes évszakok jellemző időjárása eltérően hat a bőrre: a nyári napos hónapok éppúgy megviselik, mint a téli szeles-hidegek.

 

Évszakváltáskor természetes folyamat, hogy változik a bőrünk állapota, amely nemcsak a külső környezeti hatásokra, hanem az életmódunk változására is reagál, így tevékenyen részt vehetünk a tavaszi- nyári időjárásra való felkészülésben.

 

Nyári károk 

 Bár a nyári mértékletes és megfelelő időben szabadtéren való tartózkodás jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, az UV-sugarak hatására a bőr elveszíti rugalmasságát, a hidratáltsága csökken. A felső hámréteg megvastagszik, benne szabadgyökök képződnek, kialakulhatnak vagy mélyülhetnek a barázdák és ráncok, a bőr pórusai elzáródnak, a hámréteg megvastagodásával pedig kialakulhatnak vagy felszaporulhatnak a pigmentációk.

 

A napsugárzás nagyobb részben UV-A és csupán 5-10%- ban UV-B sugárzás. Sokáig az UV-B sugárzást tartották a bőrdaganatok kialakulásáért felelősnek, hiszen tudott volt, hogy az UV-B hatására módosul, mutálódik a sejt DNS-e. A bőrünket védő normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UV-A hatására jön létre, azonban károsító anyagcseretermékek kísérik, melyek negatív folyamatokat indíthatnak el.

 

Ráadásul ezek a sejt DNS-ét károsító folyamatok az UV-A sugárzás megszűnése után is folytatódnak. Tehát míg az UV-B sugárzás káros hatásai az árnyékba vonulás hatására leállnak és elindul a szervezet gyógyulása, addig az UV-A-nál a káros hatás még órákig tart.

 

A melanin árnyékban, akár sötétben is gyártja a bőrsejt DNS-ét károsító anyagcsere termékeket. Teljes bizonyossággal állítható, hogy az UV sugárzás hatására gyorsul a bőr öregedése, károsodik a bőr. Így emiatt szükséges ügyelni a fokozott fényvédelemre.

 

Bőrápolási javaslatok a tavaszi időszakra

 

Konzultálj, kezeltess! A bőr megújulása, az elhalt hámsejtek eltávolítása nemcsak az évszakváltás szempontjából, hanem a bőr egészsége szempontjából is elsődleges. A téli bőrszárazság után  érdemes a bőr fakósága ellen hámlasztó termékeket bevetni vagy akár szakemberhez fordulni, bőrmegújító kezeléseket, frissítő kezeléseket igénybe venni.

Otthonra ajánljuk, hogy kövess a bőrproblémának és bőrtípusnak megfelelő rutin kialakításában edukáló tartalmakat vagy kérd szakember segítségét. Amennyiben a megfelelő tisztító és ápoló termékek kiválasztása megtörtént és a mindennapi bőrápolási rutinba építettük, a szakemberrel való kezelési időpontban a regenerációra és a stimulációra lehet fókuszálni.

Amennyiben hámlasztó kezeléseket alkalmazunk vagy olyan technikákat, technológiákat vetünk be, melyek elérik a hám- irha rétegét illetve az irhába hatolnak, azzal stimuláljuk a bőr saját regenerációs, öngyógyító folyamatait. Így a páciens bőr problémájának és az egészségügyi állapotának megfelelően választott kezelések hatására a bőr a nyári időszakban is hónapról hónapra egészségesebb, ellenállóbb bőr struktúrát érhet el és fiatalodhat. Ide tartozhat a fókuszált ultrahang-, rádiófrekvencia-, felszíni-, mikrotűs kezelés-, mezoterápiás kezelés-, vagy beavatkozás.

A tavaszi- nyári kezelések időpontjait érdemes a szakemberrel közösen átbeszélni, aki így figyelembe tudja venni az esetleges nyaralások időpontjait is.

 

 

A tavaszi bőrápolási rutinba is mindenképp érdemes hámlasztó termékeket beépíteni. Ebben az időszakban is nyugodtan, kellő körültekintéssel alkalmazhatóak az otthoni bőrápolás esetén enyhébb hámlasztó hatásúak, inkább heti többször alkalmazva az AHA/BHA/LHA/PHA savas vagy enzimes hámlasztók, bőrtípusnak és bőrproblémának megfelelően, természetesen odafigyelve a fokozott fényvédelemre.

 

Válts arckrémet! 

 A nyári időszakban általában mindenki jobban kedveli a vizes állagú, hamar felszívódó termékeket, viszont ebben az időszakban is nagyon fontos a bőr tápanyag ellátásának megfelelő biztosítása, melynek remek eszközei a vitaminos arcápolók, a különböző ápoló és hidratáló anyagokban gazdag pakolások az esti vagy hétvégi rutinba építve. Az aktív hatóanyagok közül sem kell elkerülnünk egyik kedvencünket sem, továbbra is használhatóak az antioxidánsok, a peptidek, a Zinc PCA és a sarcosine, szükség esetén a niacinamid, az azelainsav, az enyhe hámlasztók és a retinolok is.

A hámlasztók közül a glikolsavról elmondható, hogy érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugarakkal szemben (tudatos bőrápolás esetén a mindennapi megfelelő fényvédelem megfelelően védi addig is a bőrt, amíg visszatér az eredeti állapotába), a BHA vagy a PHA viszont még nappali használatra is javasolt lehet a fényvédő alá. Sőt, amennyiben még nem használsz C-vitamin tartalmú szérumot, a tavaszi- nyári időszakban érdemes beszerezni egyet, hiszen fokozza a fényvédő hatékonyságát, amellett, hogy segít elkerülni a pigmentációk kialakulását. 

Neila tippek:

 

A retinoidokat sokáig fényérzékenyítő hatóanyagként emlegették, de fontos tudni, hogy tévesen tették! Maga a hatóanyag fényérzékeny, így hatékonysága csökken, ha nappal visszük fel, emiatt az éjszakai rutinunkba beépítve a tavaszi- nyári időszakban is ugyanúgy jótékony hasznát vehetjük.

Neila tippek:

 

 

 

 

A napsugárzás érzékennyé teszi a bőrt, ezért estére előnyben részesülhet a rétegzős rutin, vagy mindenképp a magasabb lipid- és hatóanyag tartalmú krémek. A hidratáló krémek és sok vízmegkötő faktort tartalmazó szérumok, krémek használatát meghálálja a bőr, frissebb, hidratáltabb és üdébb lesz, mint a téli időszakokban.

 

A faktorszámot fokozottan érdemes figyelembe venni, naponta többször is frissíteni a fényvédelmet, főleg amennyiben szabadtéri programon veszünk részt. Ugyanis az UV- sugárzás mintegy 80%-ban felelős a bőr öregedési folyamataiért.

 

 Életmód

A kiegyensúlyozott táplálkozással is sokat tehetünk bőrünk egészségéért. Az antioxidánsokban gazdag ételek, a zöldségek-gyümölcsök segítik a szervezet vitalitásának fenntartását, megőrzését.

 

A változatos táplálkozás, a megfelelő tápanyagok lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik az oxidatív stressz káros hatásait. Mivel az őszi- téli időszakban a vitaminkészletek hamar kimerülnek, ezért fontos, most friss gyümölcsökkel, zöldségekkel pótoljuk őket.

 

Az B-vitaminok védik a bőrt a gyulladásokkal szemben, a C-vitamin pedig antioxidáns-tartalmának köszönhetően a ránctalanításban játszik kiemelt szerepet. A D-vitamin szintén az egészséges bőr-szerkezetéért felel, az E-vitamin öregedésgátló hatással bír. A hidrolizált kollagén vagy kollagén peptidek bevitele akár folyamatosan, akár kúraszerűen alkalmazva is nagy jelentőséggel bír. A hatását az egész szervezetre kifejti, pozitív hatást gyakorol a bőr, haj, köröm állapotára is.

 

 

Szűcs Ági

kozmetikus-, esztétikai terapeuta 

magazinok, produkciók beauty szakértője 

Kence szalon tulajdonosa 

 

www.neilacare.hu

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags