MINDENT A C-VITAMINRÓL

mindent a c vitaminról, bőrápolás , antioxidánsok

 

A Mintel piackutató vállalat 2022-es kutatásában a vásárlói peferenciákat mérte fel (Cím: The Future of Global Skincare). Az amerikai vásárlók 50%-a a hatékonyságot jelölte meg a legfontosabbnak kozmetikai termékek vásárlásakor, a német vásárlók 46%-a pedig a top 5 prioritás között említi a megfelelő immunerősítést. 

 

Mit is jelent ez az új trend?

 

A pandémia időszaka újra előtérbe helyezte a vitaminok, immunerősítők, antioxidánsok szerepét a kozmetikai területen is. Számos vásárló előtérbe helyezte a tudományosan bizonyított hatóanyagok használatát, mind az étkezésben, mind pedig a szépségápolásban. 

 

Így nyert teret egy új fogalom, a “skinmunity”, mely elsősorban a bőr védelmére helyezi a hangsúlyt a bőrápolásban. 

 

Jól tudjuk, már régóta, hogy a vitaminoknak van elsődleges szerepe a szervezet védekező funkcióinak támogatásában. 

A beauty szektor nem véletlen évről évre növekedést produkál a vitaminos készítmények területén, kimondottan a C vitamin és ennek különböző formái tartoznak az élmezőnybe. 

Számos hatása jól ismert ennek a vitaminnak, mint például: 

  • Kiváló antioxidáns,
  • Friss és üde bőrhatást ad, ragyogóbb arctónust,
  • Serkenti a kollagén termelést
  • Radikálisan csökkenti a hiperpigmentációt
  • Csökkenti a bőrhibák megjelenését. 
Milyen megjelenési formái vannak a C vitaminnak a kozmetikai termékekben?

 

Mivel nagyon instabil, hőre, levegőre azonnal reagáló anyagról van szó, illetve a pH értéket is alacsonyan kell tartani a környezetében, a fejlesztők igyekeznek különböző formákban alkalmazni a termékekben, hogy stabil maradjon és ne bomoljon le, addig amíg be nem jut a bőr mélyebb rétegeibe. 

A leggyakoribb C vitamin forma az Aszkorbinsav, amely jól hasznosul a bőrben, azonban érdemes stabilizálni. Újabb kutatások szerint liposzómális formában sokkal jobban hat ez a hatóanyag. 

Ezek a változatok lehetnek a C vitamin lecithin-nel stabilizált formái, amelynek antioxidáns hatása még erősebb, ha különböző növényi kivonatokkal vannak kiegészítve. 

Ilyenek kivonatok lehetnek: 

  • Lonicera Caprifolium Flower Extract,
  • Lonicera Japonica Flower Extract. 

A különböző citrusfélék is nagyon magas mennyiségű C vitamint tartalmaznak, ilyenek pl. a mandarin héj, Citrus Reticulata (tangerine) Peel Extract. Ezt is előszeretettel használják termékekben. 

A különböző gyümölcsökből származó C vitamin források száma végtelen, kutatók folyamatosan találnak olyan növényeket, amelyek C vitamin tartalma nagyságrendekkel nagyobb a citrusféléknél. Ilyen például az Ausztráliai Kakadu Szilva (Terminalia ferdinandiana), amely csaknem 100-szor több C vitamint tartalmaz, mint a narancs. 

 

Előszeretettel használják még a C vitamin észtereit, melyek a magnézium aszkorbát (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate) és az aszkorbil palmitát, (INCI: Ascorbyl Palmitate).

 

Ezek már jóval stabilabb formák, önmagukban használják formulázáskor, kevésbé érzékenyek a hőre, fényre, pH értékre, viszont ezek a formák nem vízoldhatóak, ezért olajos készítményekben lehet velük találkozni.

 

Érdekesség, hogy a természetes C vitamin források hatékonyságát az Ascorbyl palmitate akár 10-szeresére is növelheti. 

 

Érdemes olyan készítményeket is keresni, melyek E vitaminnal, (INCI: Tocopherol, vagy Tocopheryl Acetate) és Ferulénsavval, (INCI: Ferulic Acid) vannak kiegészítve, ezek az anyagok szintén nagyon erős antioxidánsok, önmagukban is, de C vitamin formával használva igazi antioxidáns boosterek. 

 

Viszonylag új C vitamin alternatívák még INCI névvel említve: 

 

  • 3-O-Ethyl-Ascorbic Acid, mely az egyik legstabilabb forma,
  • Ascorbyl Glucoside-aszkorbinsav glükózzal stabilizált formája.
  • Sodium Ascorbyl Phosphate- bőrszín kiegyenlítő, barna folt halványító hatású észter forma.
  • Trisodium Ascorbyl Palmitate Phosphate- speciális levédett formulázási technológia, mellyel extrán magas C vitamin tartalom penetrálódik át a bőr sejteken, jelentős anti aging hatású forma.
  • Bis-Glyceryl Ascorbate- két glicerill csoporttal támogatva az aszkorbinsav formát extra hidratálást ad a bőrnek. 

 

 

Mi az az antioxidáns? 

Antioxidánsoknak nevezzük a testünkben lévő anyagok összességét, amelyek megvédik a sejteket a sérülésektől, legyen az UV sugárzás vagy öregedési folyamatok. Maga a szervezet is termel antioxidánsokat, de nem olyan mértékben, amilyenben a mai életünkben szükségünk lenne rájuk. Számos káros hatás éri bőrünket egész nap, például: hőmérsékletváltozások, napsütés, légszennyezettség, szél stb. Ugyanígy magunk is okozunk sérüléseket a bőrünkön, alapos tisztításkor, borotválkozáskor, illetve a stressz hatása bőrünkön is megjelenik. 

Az antioxidánsok teljes megértése lehetetlen a szabad gyökök mechanizmusának feltárása nélkül. Ezek az ún. szabad gyökök instabil molekulák, melyek elvesztettek egy elektront a szerkezetükből. Maga a szervezet is termeli ezeket a szabadgyököket amikor negatív hatásokkal találkozik a testünk, akár emésztéskor, erős napsugárzásra, cigarettázáskor, vagy például stresszes állapotok bekövetkeztekor.

 

Ezek az elveszett elektron nélküli molekulák vadul támadják az egészséges molekulákat ezzel káros folyamatokat okozva az egész testünkben.

 

Nemcsak káros hatásuk van, mert pl. bakteriális megbetegedéskor, képesek támogatni az immunrendszert, ellenállásukkal pozitívan befolyásolják a megterhelt szervezetet. 

 

Az antioxidánsok a teljes ellentétei a szabad gyököknek, létezésükkel, bevitelkor támogatják, fejlesztik az immunrendszert, építik a sejteket, egészséges formában tartják őket.

Az a cél, hogy a szabad gyökök ne legyenek túlsúlyban.

 

Ezért szükséges fogyasztani a ma divatos ún." superfood-okat", amelyek rendkívül magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek, de egy kiegyensúlyozott étrend megadja a szükséges antioxidáns mennyiségét, amire szükségünk lehet. 

 

 

Nemcsak a C vitamin kitűnő antioxidáns. Egyéb antioxidáns források: 

 

Fehér tea arcolaj

 

Hogyan használjuk az antioxidáns tartalmú termékeket? 

Amikor a napi rutint szeretnénk kialakítani, érdemes néhány szempontot szem előtt tartani. Ne használjunk egyszerre erős antioxidáns tartalmú termékeket. Ha használjuk őket akkor használjuk más napszakban. 

Ebben az esetben ki kell egészíteni megfelelő fényvédő hatással is a napi rutinunkat. 

Itt is igaz az egyszerű logika, miszerint több antioxidáns jobb hatást ad, azonban nézzük meg a termék összetevőit és jól válasszuk meg, milyen aktuális problémára keresünk megoldást. 

Specializáljunk 

Ragyogóbb bőrt szeretnénk, vagy inkább az öregedésgátlás a fókusz? Eszerint válasszunk terméket, a fent leírt hatóanyagok megválasztásával. 

Teszteljünk 

Mivel hosszú távú folyamatokról beszélünk, érdemes többféle terméket hosszabb ideig tesztelni, próbálgatni türelmesen. 

Vegyük figyelembe a többi alkotóelemet is 

Számos hatóanyag támogatja az antioxidánsok mellett a bőrünk állapotát, hidratáltsághoz kitűnő megoldás a jól ismert hyaluronsav, vagy egy kis pirospozsgásabb, egészségesebb fényességhez kitűnő választások a növényi savak (INCI:Glycolic acid, Lactic acid, Mandelic acid). 

 

 

Amiről még érdemes szót ejteni, az az aszkorbinsav porban való felvitele a bőrre. Számos márka árul kizárólag 100% aszkorbinsav tartalmú porokat, melyeket hidratáló krémbe keverve ajánlanak felhasználásra. Ezt a módszert régóta alkalmazza az orvoslás, belülről történő C vitamin bevitelre.

 

Ez a megoldás is jó lehet, azonban figyeljünk arra, hogy ne használjunk nagy mennyiséget, főleg, ha még nem éltünk vele, okozhatnak bőrpírt, érzékenységet. Illetve itt fokozottan érvényes az a tanács, hogy hasonló, erős antioxidánsokkal ne egyidőben alkalmazzuk! 

 

Minden alkalommal figyelembe kell venni, hogy a bőr állapota mindenkinél más és más. Különböző dózisokra, más tápanyagokra van szükség minden egyes esetben. 

 

Tallér Tea- fejlesztő vegyész

A&T Cosmetics Kft.

http://www.atcosmetics.hu/

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags