Napvédelem- hogyan értelmezzük a napvédő termékek címkéit?

Napvédelem- hogyan dekódoljuk a napvédő termékek címkéit, fényvédelem , spf , bőrápolás

 

A napvédő termékekben lévő napvédő anyagok kémiai védelem szempontjából két csoportba oszthatóak.

 

Az egyikbe tartozó termékek fizikailag védik a bőrt a káros napsugaraktól, gyakorlatilag taszítva a napsugarakat, a másik csoport anyagai pedig kémiailag kívánják likvidálni a napsugarak kártékony sugárzását.

 

A hatásuk egyértelmű: védelem a leégés ellen, amely lassan ugye, de hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez, megbetegedéséhez. Emellett fontos szerepük, hogy védjenek azellen, hogy a napsugarak eljussanak a mélyebb bőrrétegekbe, ami a bőrrák kialakulásának egyik okozója.

 

Mind az UV-A, mind pedig az UV-B sugárzás bőrrákot okozhat az ezeknek hosszan kitett bőrfelületen.

 

Míg az UV-B sugárzás lassabban károsít, addig az UV-A sugárzás mélyebbre tud jutni a bőrrétegekben, ezzel pedig sokkal nagyobb kockázatot jelent. 

A piacon lévő termékek jellemzően nagyobb védelmet biztosítanak az UV-B sugárzás ellen, mely a leégés ellen véd, mint az UV-A sugárzás ellen, ami viszont a bőrrák kockázatát növeli. 

Az SPF mozaikszó jelentése Sun Protection Factor, mely méri az erythema, azaz a bőr pirosodásásnak mértékét. Gyakorlatilag az SPF faktor meghatározásakor ezt az észlelhető “bőrpírt” mérik készülékek segítségével.

A mérések elsősorban azt számszerűsítik, hogy az adott termék nyújt-e bármilyen védelmet a bőrnek kitett UV-B sugarakkal szemben, azt sajnos nem határozzák meg, mennyi ideig tartózkodhatunk a nap sugárzásának kitéve. 

 

SPF15 93%-ban blokkolja az UVB sugarakat
SPF30 96,7%-ban blokkolja az UVB-sugarakat
SPF50 98%-ban blokkolja az UVB-sugarakat

 

 

 

Egy napvédő termék az alábbi összetevőkből áll:

 

- Aktív, napvédő anyagok - amelyek ténylegesen, fizikailag vagy kémiailag lebontják, “visszaverik” a káros sugarakat. Ezek az anyagok szigorúan szabályozott %-ban kerülhetnek csak felhasználásra. (ZnO, TiO2, Oxybenzone)

- Ún. inaktív anyagok - azok, amelyek körülveszik a formulában a napvédő anyagokat: stabilizálják, segítik a bőrfelületen való eloszlást.

- Aktív anyagok - kiegészítik a napvédelmet aktív hatóanyag tartalommal, hidratálják a bőrt, SPF booster, illetve egyéb pozitív hatásukkal nyugtatják a napsugarak által károsított bőrt.

- Illatanyagok - tartalmazhatnak ftalát származékokat, amik veszélyesek lehetnek a hormonháztartásra, vagy olyan növényi összetevőket, melyek hosszútávon allergizálhatják a bőrt. A Parfume szó közel 4000 molekulát rejthet magában, így könnyen tartalmazhat nem kívánatos, allergén összetevőket. Lehetőség szerint olyan terméket vásároljunk, amelyen fel vannak tüntetve az allergén komponensek, hogy tudjunk róluk. Ha tehetjük, érdemes parfümmentes verziót választani.

 

 Fontos tudnunk, és ez jó, ha jelezve van a csomagoláson is, hogy önmagában egy készítmény sem képes teljes védelmet biztosítani. Erősen ajánlott, hogy a lehető legtöbb időt naptól védett helyen töltsük, ha ez nem megvalósítható, mindenképpen használjunk sapkát, kalapot, ruhát, napszemüveget.
 

Még mindig nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a napvédő termékek csak bizonyos ideig biztosítják a védelmet bőrünk számára. A megjelölt SPF szám hatása, 1-2 óra alatt csökkenni kezd, az sem segít, ha minél nagyobb SPF számú terméket alkalmazunk.

 

Csupán kis mértékben növeli a leégés kockázatát egy 50 +-os krém, ahhoz képest, amit egy 30 SPF faktorú termék nyújt akkor, ha megfelelő mértékben és egyenletesen eloszlatva kenjük a bőrre, 1-2 óránként újra használva azt. 

 

Az ún. “water-proof”, víztaszító állítás is zavarba ejtő, sztenderdek, és termék vizsgálatok bizonyítják, hogy 60-80 percet eltöltve vizes közegben, újra kell applikálni a fényvédőt, mert teljes vízállóság ezen a területen nem létezik.

 

Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy bőrünk a napsugárzásnak kitéve magasabb hidratálást és ápolást igényel. Úgy válasszunk terméket, hogy az megfeleljen egy általunk szeretett összetevőket tartalmazó terméknek, plusz fény védelemmel ellátva.

 

 

Kérdések:

Miért kell bele alkohol, melyik fényvédő tartalmazza? Mit tesz hozzá a termékhez?

 

Feltétlenül nem szükséges, maximum hűsítő anyagként tartalmazhat egy napvédő alkoholt, vagy egy komponens oldását segítheti a termékben.

 

Miért csípi a szememet? Melyik hatóanyag okozza ezt az összetevők közül?

 

Egy termék összetételben 15-20, vagy még annál is több kémiai alapanyag jelenléte lehetséges. Natúr termék esetében is minden termékcímkén olvashatjuk a használati utasítások között, hogy szembe ne hagyjuk kerülni a terméket. A szemkörnyék területére ugyanis speciális szabályozás vonatkozik, mivel nem minden összetevőt használhatunk erre a területre. Nincs olyan konkrét anyag, amely csípheti a szemet, mivel mind más anyagokra vagyunk érzékenyek, de természetesen léteznek olyanok, amelyek nem kenhetők szem köré: pl. egyes konzerválószerek csak bizonyos mennyiségben, vagy illatanyagok, esszenciális olajok. A fejlesztők annak megfelelően használhatják ezeket az anyagokat, hogy alkalmazható-e szem köré vagy sem. Ha nem kifejezetten szemkörnyéki termékről van szó, nem javasolt szemkörnyékre kenni.

 

Miért ilyen nehéz jó fényvédőt találni? Sokszor ragacsos, fojtó, kukacos a legtöbb, miért? 

 

A fényvédő krémek fejlesztése az egyik legnagyobb kihívás a fejlesztők részéről. Nemcsak egy jól terülő, jól felszívódó krémet kell kitalálni, de meg kell felelni az SPF vizsgálatnak, mely során csak olyan anyagot tud használni a fejlesztő, amely megfelelő mértékben feloldja a sokszor por állagú SPF szűrőket, vagy azokat az olajszerű, nehéz SPF szűrőket, melyek nélkül nem ad elég védelmet a krém, spray, stb. forma.

 

Továbbá, ha nem megfelelő emulgeálás megy végbe, vagy az emulgeálószer nem megfelelő, a krém képes idővel “elengedni” ezeket a poros anyagokat, melyek ezt a „kukacosodást” okozhatják.

 

 

Mi a különbség a fényvédők között – kémiai, fizikai, hibrid?

 

Kémiai fényvédők anyagai lehetnek az alábbiak: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Ethylhexyl Salicylate, Homosalate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid

 

Fizikai fényvédők közé az alábbiak tartoznak: Titánium Dioxid, Cink Oxid. Ezek mindegyike akár baba termékekben is használható, szenzitív bőrre is tökéletes, a legtöbb baba krém tartalmazza a cink oxidot.

Noha sok új anyaggal bővülnek évről évre az úgy nevezett UV-abszorber anyagok, de sajnos legalább annyi anyagot ki is vonnak a forgalomból, ezért nincs sok variáció, amit használni lehet fejlesztéskor.

 

A hibrid fényvédők tartalmazhatnak kémiai és fizikai UV-abszorbert is. Általában ez a kiegyenlített védelem segíthet a krém érzetének javításában is.

 

Tényleg van olyan napvédő, amit kismamaként kerülni kell?

 

Mivel várandósság idején megváltozik a hormonháztartás, bőrelszíneződések jelenhetnek meg, szenzitívebbé válhat a bőr, megrepedezhet a bőrfelszín, így jobban kell óvni a napsugárzástól a kismama bőrét. Óvakodni kell a napfényen eltöltött órák számától is, különösen fontos a hidratálás. Leginkább a felszívódó, kémiai UV-szűrők használatában tartsunk szünetet, esetleg nem túl magas SPF számú terméket gyakrabban használva. A legjobb, ha fizikai UV-abszorberes termékeket használunk, amelyek nem nano méretű összetevőket használnak, ez nagyon fontos!

 

A tavalyi fényvédőt már kidobjam a kukába vagy még elhasználhatom?

Minden kozmetikai termék a valóságban a címkén jelzett ideig megőrzi a minőségét. Ezt jogszabály követeli meg a gyártóktól, így ennek meg kell tudni felelniük. Addig a pontig nem eshet szét a termék, stabilnak kell maradnia, (hiszen, ha nem stabil, akkor már a védelem sem megfelelő). A lejárati idő mellett így a termék stabilitását érdemes megvizsgálni, kinyomni a tubusból, ha szétfolyik vagy szétválik, akkor mindenképpen váljunk meg tőle.

 

Hogyhogy nem adódik össze az SPF?

Az SPF (Sun Protection Factor) egy mérőszám, mely egy laboratóriumi körülmények között mesterségesen, adott hullámhosszú fénnyel besugárzott bőrön méri a termék hatékonyságát. A gyártók a vizsgálat megkezdésekor meghatározzák, mennyi UV-abszorbert adtak a termékhez és mi a becsült faktorszám. A vizsgálatot erre alapozva végzik el.

Tehát elmondható, hogy minden termék konkrétan arra az SPF-értékre lett bevizsgálva, amelyet feltüntet a címkéjén. Enélkül a vizsgálat nélkül egy termék sem kerülhet forgalomba. Ez a mérőszám egzakt, egy bizonyos körülményre és mérésre vonatkozik.

 

 

Ha összekeverem a fényvédőt az alapozóval, korrektorral, és úgy viszem fel, változik valami? Gyengíti a fényvédő hatását?

 

A make up termékek önmagukban is képesek minimális védelmet adni, ezt fel is tüntetik a címkén a gyártók, hiszen maga a smink, alapozók formulája sok ásványi anyagra, porszemcsére épül. Ezek fizikailag is képesek taszítani a sugarakat.

Érdemes azonban külön kezelni a termékeket, így ajánlott mindegyik esetében a funkció szerint eljárni. Érdemes a napvédő terméket smink alá alkalmazni.

Mit jelent az SPF +++?

 

Egy átlagember kb. 10-20 perc napon eltöltött idő alatt ég le. Egy 20 SPF-védelemmel ellátott krém esetén, jól használva a terméket, ez az idő körülbelül 20-szorosára nő.

Ez a szám határozta meg azt az állítást, hogy körülbelül 1-2 óránként újra kell használni a fenti faktorszámú terméket. Mivel nem jellemző, hogy több, mint 50-szeres hatást szeretne valaki elérni, ezért nem is írhatnak termékekre ennél magasabb faktorszámot.

Japánból származik egy másik fajta jelölés, a PA(+++)-család, mely az UV-A elleni védelemre ad támpontot. Minél több a + jel a PA mögött, teoretikusan annál védettebb az ember UV-A sugárzással szemben. Figyelembe kell ugyanakkor venni, milyen típusú a bőrünk napozás szempontjából: érzékeny, sötétebb pigmentekkel, vagy világos tónusú, amely gyorsabban leég.

Van külön SPF termék a szemkörnyékre, ahogy arckrémeknél külön elérhető szemkörnyékápoló?

 

Nincs értelme fejlesztői szempontból külön erre a területre fejleszteni ilyen terméket mivel ez a bőrfelület extrém érzékeny. Ehelyett javasolt inkább a smink és napszemüveg használata.

 

Kedvenc fényvédőink:

Dermaceutic Sun Ceutic SPF50

 

Skinvisibles - Glow sense ragyosaást biztosító fényvédő spf 50:
 
Glow sense spf50
Skinvisibles - Aqua Sense hialuronsavas fényvédő spf50:
 
Skinvisibles - Even sense fényvédő niacinamiddal spf50:
 
Everyday Humans - Resting beach face fényvédő spf30:
 
Restin Beach face spf30
Darling - Pumpás naptej spf50:
 
Darling Pumpás naptej spf50
 

 

Tallér Tea- fejlesztő vegyész

A&T Cosmetics Kft.

http://www.atcosmetics.hu/

 

 

 

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags