Fényvédelem 2024

fényvédelem, napvédelem , spf

 

A modern fényvédelem evolúciója

 

Ma már szinte minden vásárló felismerte annak jelentőségét, hogy használnunk kell a mindennapi rutinunkban fényvédő krémeket. Viszont egyre többször nehézséget okoz a fényvédő krémek textúrájának kellemetlensége és hogy ennek használatával bővült a napi rutin során felhasznált kozmetikai termékek száma. Ez mind anyagilag, mind időben, mind pedig érzetben jelentősen befolyásolja az élvezeti értéket.

 

Hibrid formulák bevezetése

 

Ezért nyert teret az ún. hibrid formulák bevezetése a piacon. Egyre több márka jelentkezik ún. hibrid hatással. Először elkezdték belecsempészni a termékekbe a hatóanyagokat, majd egyre nagyobb jelentősége lett a textúrának, hogy minél könnyebben, minél hatékonyabban felvihető legyen a bőrre. Ne hagyjon olajos érzetet, ne nehezedjen el a bőr felszínén, gyakorlatilag olyan elvárásoknak kell megfelelnie, mint egy átlag feletti bőrápoló terméknek, amelyet nem vásárolunk meg többet, ha nem ad komfortérzetet egész nap a bőrünkön.

Ezek a formulák nagyrészt az ázsiai kozmetikai piaci hatások miatt alakultak ki.

Az ázsiai fényvédő krémek olyan átfogó ápolási rendszert hoztak létre, ami teljesen beépül a napi rutinba: 

 • magas SPF és PA osztályozás

 

A termékek gyakran magas SPF értékkel rendelkeznek, melyek az UVB sugarak elleni védekezésre fókuszálnak, míg a PA (Protection Grade of UVA) osztályozás főként a súlyosabb károsodást is okozó UVA sugarak elleni védelem szintjét jelzik.

 • a fényvédő krémek beépülnek a mindennapos arcápolási rutinba, általában a hidratáló krém és a make up felvitele közé.
 • a megbízhatóbb hatás elérése érdekében mind fizikai, mind pedig kémiai UV szűrők használata
 • innovatív, könnyed textúrák használata, magas aktív anyag tartalommal.
 • A PA+ osztályozás az UVA sugarak védelmi hatását méri, a négy pozitív jel (++++) azt jelenti, hogy a termék a legmagasabb védelmet nyújtja, a főleg a korai öregedést okozó és bőrrákot indikáló UVA sugarak ellen

 

 

Mit jelent az SPF?

 

Az SPF azt a szintet méri, mennyi napsugárzásra van szükség a védett bőrön UV védelem mellett ahhoz képest, amennyi UV sugárzásra van szükség a leégéshez a nem védett bőrfelületen.

Sok félreértés van azzal kapcsolatban, hogy a fogyasztók azt hiszik, az SPF szám konkrét időt ad meg, amennyit el tölthetünk a napon leégés nélkül. Az SPF száma a napsugárzás mértékét méri. A napsugárzás mértékét pedig olyan tényezők is befolyásolják az időn kívül, mint az erősség, intenzitás. Egészen más napon lenni a déli órákban és a kora esti órákban is. A napsugárzás intenzitása a földrajzi adottságokkal is változik, a Föld más szélességi körein is máshogy hat. Máshogy nyeli el egy fehér bőrű ember bőre a napsugarakat, mint egy sötétebb bőrű emberé.

Az SPF szám inkább arról ad tájékoztatást, hogy össze tudjuk hasonlítani az értékeket és a napon eltöltött időnket beleszámítva, hogy esetleg vízzel is érintkezünk vagy ledörzsöljük a felvitt napvédőt a bőrünkről. Ennek alapján tudunk dönteni, hogy a napi teendőnk milyen szinten szeretnénk védeni a bőrünket.

 

 • Az Egyesült Államokban a fényvédő termékeket gyógyszerként szabályozzák, ez azt jelenti, hogy összetételüknek meg kell felelniük a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonsági és hatékonysági szabályainak. Az FDA (Food and Drug Administration) aktív és inaktív anyagokra osztja a fényvédő készítmények beltartalmát, az aktív anyagoknak számítanak az olyan anyagok, amik konkrétan a napsugárzástól védik a bőrt (Aminobenzoic acid, Avobenzone, Cinoxate, Dioxybenzone, Homosalate, Meradimate, Octocrylene, Octinoxate, Octisalate, Oxybenzone, Padimate O, Ensulizole, Sulisobenzone, Titanium dioxide, Zinc oxide
 • Inaktív anyagoknak számítanak az aktív anyagot hordozó alkotóelemek, így a víz és az olajtartalmú anyagok.

 

Az alapvető különbség az európai és amerikai szabályozás között az, hogy amíg az európai szabályozás kozmetikai termékként szabályozza és ellenőrzi a fényvédő készítményeket (tehát a bőr felszínén történik a védelem) az USA gyógyszerlapanyagként hivatkozik rájuk, így a biztonságossági szempontjait is így vizsgálja, felszívódás alapján. Ezért látjuk azt, hogy az USA-ban folyamatosan ellenőrzés alatt tartják az ipari szereplőket, és gyakran szűntetnek be napozó anyagokat, kontrollálják a piacon lévő termékek biztonságosságát.

 

 

Kémiai fényvédő anyagok degradációja

 

Mindezeket figyelembe véve kritikus pont még az is, hogy a kémiai fényvédő anyagok degradálódnak a formulákban. Nagyon precíz formulázási technika kell ahhoz, hogy egy fényvédő krém tényleg védelmet nyújtson. Amivel csökkenthetjük a napfény abszorpcióját, az a gyakori újra felvitel, kifejezetten nehéz fizikai aktivitás vagy vízhasználat esetén.

 

Vízállóság

 

A vízállóként jelzett termékeken jó, ha ellenőrizzük, jelezték-e, mennyi ideig nyújt védelmet a krém vízben való használatkor, illetve általánosságban jelezni kell a feliratozáson, milyen időközönként kell megismételni a felvitelt, erre figyelnünk kell.

A vízálló fényvédők általában 40-80 perc védelmet nyújtanak vízben tartózkodás esetén, de mindig kövessük a címkén található utasításokat. Javasolt a 2 óránkénti újra felvitel ilyen esetben.

 

Fényszűrő anyagok

 

Az Európai Unióban használható 35 féle UV védő anyag, ami engedélyezett. Gyakorlatban kb. 8-10 féle közül választhatunk, amivel jól lehet formulázni és hatékony is lesz a termék.

 

Fizikai fényszűrők

 

Ilyenek például:

 • Titán dioxid (Titan Dioxide), Titán dioxid (nano) UVA elleni
 • Zink oxid (Zinc Oxide), Zinc Oxide (nano) UVAB elleni

Ezeket nevezzük ún. fizikai fényszűrőknek, mert fizikailag verik vissza a bőrünkről a napsugarakat. A nano forma sokkal kisebb részecske méretű, ezt a formát külön jelezni kell, sokkal jobban képes penetrálni a bőrfelszínt. Mindkét forma megengedett mennyisége a formulákban kb. 25%.

A fizikai fényszűrők előnye, hogy azonnali védelmet nyújtanak a felvitel után, míg a kémiai fényvédőknek időre van szükségük a hatás kifejtéséhez.

 

Kémiai UV védő anyagok

 

A kémiai UV védő anyagok közül is megkülönböztetünk UVA és UVB illetve UVAB ellen ható anyagokat:

 

UVB:

 • Phenylbenzimidazol Sulfonic Acid
 • Polysilicone-15
 • Diethylhexyl Butamido Triazone
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate
 • Ethylhexyl Salicylate
 • Ethylhexyl Triazone
 • Octocrylene
 • Benzophenone-3
 • Benzophenone-4

UVA:

 • Butyl Methoxydibenzoylmethane
 • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
 • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid

UVAB:

 • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine

 

Fontos olyan terméket választani, amiben mindkét védelmi anyagok szerepelnek. Míg az UVB sugarak az azonnali leégést okozzák, az UVA sugarak az ún. lassú gyilkosok, akik idővel belülről rongálják a bőrt és okozzák nagy dózisban a bőrelváltozásokat és végső esetben a bőrrákot is.

 

Második generációs UV szűrők

 

Ezek a fényvédő anyagok nem károsítják a korallzátonyokat, biolebomlóak és környezetbarátak, pl: Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine.

 

Tiltott anyagok és szabályozások

 

Az Octocrylene az egyik olyan anyag, amit alacsonyabb %-ban engedélyeznek használni., a többi szűrőhöz képest. Az Avobenzone-ra is csupán 5%-ban engedik a maximális felhasználást. A Benzophenone-3-at pedig már nem lehet használni az Unióban 2023 óta. Ezek mind első generációs UV szűrő anyagok, a trend az, hogy ezeket a régi anyagokat kivezessék szépen lassan, amint lesz olyan új kémiai anyag, ami megfelel a mai fenntartható, környezetre is ártalmatlan kategóriának.

Neilacare fényvédők 

Tallér Tea- fejlesztő vegyész - A&T Formulation

 https://www.atformulation.com/about-us

 

 

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags