ÍGY KEZELD AZ AKNÉS BŐRT- UPDATE (2023)

ÍGY KEZELD AZ AKNÉS BŐRT

 

Van, aki már tinikora óta küzd vele, és van, aki felnőttként találkozik először az egyik legmakacsabb, legkomplexebb bőrproblémával. Az akne a faggyúmirigyek körül kialakuló gyulladás, a pilosebaceus egység (szőrtüsző, szőrszál, szőremelő izom, faggyúmirigy) betegsége, amely életkortól függetlenül bárkinél kialakulhat. Sokféle típusa van, gyakran - különösen felnőttkori akne esetében - a külső kezelés nem elegendő, ezért minél előbb meg kell találni a probléma belső okait is a megfelelő szakember segítségével.

 

Az akne keletkezésének 3 fő fázisa van:

Túl sok zsírt termel a bőr és ennek a faggyúnak a minősége is megváltozik. Ez az új környezet kedvez a bőr felszínén természetesen is előforduló C.acnes baktériumoknak, amelyek szaporodni kezdenek.

Ezzel párhuzamosan a szaruképzés is fokozódik, a faggyú nem tud rendesen ürülni, megreked a szőrtüszőben, és kis faggyúdugasz (komedo) keletkezik.

A szervezet mindezt érzékeli, és gyulladásos folyamatok indulnak el a bőrben. 

Belsőleg számos ok állhat az akne hátterében: genetikai hajlam, hormonzavarok/belső elválasztású mirigyek zavarai, érzékenységi reakciók (allergiák, intoleranciák), anyagcsere problémák/táplálkozási zavarok, fogszuvasodás, és utoljára, de nem utolsó sorban a stressz. Gyakran az orvosi beavatkozás mellett életmód változtatásra is szükség van a javulás érdekében.

Hogyan kezeld?

A megfelelő bőrápolási rutin során fontos, hogy normalizáljuk a faggyútermelést, azaz ne szárítsuk vagy tisztítsuk túl a bőrt, nehogy még több faggyú termelődjön. Ehhez gyengéd, alacsony pH-jú, nem habzó lemosókra van szükség, este a dupla lemosás ajánlott, mivel az olajos lemosó nagyban hozzájárulhat a pórusok tisztán tartásához. A megfelelő peeling, azaz az elhalt szarusejtek eltávolítása (kémiai hámlasztókkal) elengedhetetlen. A problémás bőrt nyugtatni is kell és megfelelően hidratálni, könnyű, nem-komedogén hatóanyagokkal (akár olajra is szüksége lehet - a jojobaolaj és a squalane remek választások). A fényvédelem akne ellenes rutinok és kezelések esetében még a szokásosnál is fontosabb. Lehetőleg kerüld az alcohol denat.-ot, a túl sok illóolajat és parfümöt.

 

Ezeket a hatóanyagokat keresd: szalicilsav, mandulasav, azelainsav, PAD, niacinamid, cink PCA, sarcosine, retinoidok (adapalene, retinal, tretinoin), benzoil-peroxid, SAP 

 

Must have termék aknés bőrre - Dermaceutic - actibiome éjszakai krém 40ml:

 

Egyéb kezelések:

 

Mélyhámlasztások

Carbon peeling

A hegekre (ha már nincs jelen aktív akne) frakcionált lézer, tűs mezoterápia 

 

Gyógyszeres kezelésre akkor van leginkább szükség, ha az akne (pl. acne

nodulocystica) következtében a bőr hegesedik. Ilyenkor fontos időben szakemberhez fordulni, mert a hegek jóval az akne megszűnése után is megmaradnak, így hosszú távon lelki sérüléseket okozhatnak. Ezt a gyógyszeres kúra előtt mérlegelni kell, különösen fiatalok esetében, mivel  a lelki stressz legalább annyira súlyos és komoly probléma lehet a későbbiekben, mint a gyógyszeres kezelés esetleges mellékhatásai. 

Az A-vitamin származékok mellékhatásaként fellépő bőrszárazságon mindenmentes (alkohol-, SLS-, illat-, aktívhatóanyag-mentes) nullterápiával lehet segíteni:

 

Dermaceutic - Gyengéd arctisztító hab

 

Bőrnyugtató hidratálókrém: 

Dermaceutic - Hyal ceutic intenzív hidratáló krém, 40ml

Indeed Labs In cermaide arckrém

 

 

Scientia - Hidratáló arckrém ceramiddal 65ml

Fényvédő:

Malin+ Goetz Ásványi fényvédő SPF 30

 

Skinvisibles - Even sense SPF50 niacinamiddal

 

 

Ha kényszeresen piszkálod a bőrödet, olyannyira, hogy az már komolyan befolyásolja az életminőségedet, fordulj pszichológushoz, vagy akár pszichodermatológushoz - utóbbi kifejezetten a bőrproblémák hátterében álló pszichés okokra specializálódott szakember.

 

Egyéb aknék kezelése

 

Fungal acne/malassezia folliculitis: Gomba (malassezia furfur) okozta aknéra akkor gyanakodj, ha semmilyen tipikus akne elleni készítmény nem segít. Árulkodó, ha egyforma, bőrszínű, zárt (fehér fejű) komedókra emlékeztető, vagy sok kis piros, szimmetrikusan elhelyezkedő pötty jelenik meg az arcodon, mellkasodon, hátadon. A leggyanúsabb jel, ha ezek rendkívüli mértékben viszketnek is. Ilyenkor kerüld a növényi olajok többségét, és keress gombaellenes hatóanyagokat (ketoconazole, zinc pyrithione).

 

Mascne: A maszk alatt könnyen begyulladhat a problémás bőr. Hordj eldobható vagy selyem maszkot. Utóbbit mosd rendszeresen érzékeny bőrre való mosószerrel, öblítő nélkül. Az eldobható maszkot pedig cseréld 3-4 óránként. Használj rendszeresen szalicilsavat, és naponta többször is használj hidratáló, esetleg antibakteriális permetet/tonikot a maszk alatt. Csak egy könnyű hidratálót tegyél fel, fényvédőt pedig ha nem muszáj, ne tegyél a maszk alá.

 

Bacne: A hátadon előforduló akne esetében figyelj oda a samponod, tusfürdőd összetevőire. Lehetőleg SLS-mentesek legyenek, vagy legalább váltogasd őket nem habzó termékekkel. A ruháid kiválasztásánál törekedj a megfelelő, szellős anyagú alapdarabokra, különösen sportruházat esetében, hogy tudjon lélegezni a bőröd. Sportolás, edzőterem előtt és után is azonnal zuhanyozz le nem habzó tusfürdővel.

Termék javaslatok akne ellen

Scientia - pha-savas arctisztító 150ml

 

 

Dermaceutic - foamer 5- hámlasztó hab, 100ml

Scientia PHA savas arctonik

 

Bybi - Day glow élénkítő tonik AHA-savakkal 150ml

 

Skinvisibles -Nyugtató, tisztító arcpermet 150ml

 

Doers of London - 12% niacinamid és 5% cink arcszérum 30ml

 

Luneia - Hidratáló arcpermet niacinamiddal 100ml

 

   

 

 

Dermaceutic - Turn over éjszakai hámlasztó krém 40ml

 

 

Patchology - arcápoló készlet az akne kezelésére

Malin + Goetz - 10% kénpaszta

 

 

Bybi CBD Booster arcolaj

 

 

 

A bejegyzést 2023.10.05-én frissítettük.

 A bejegyzés szerzője Rosenkranz Klaudia, a @skinlatte.me.beauty bloggere, bőrápolási tanácsadó, kreatív kozmetikus

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags