Retinoidok

Retinoidok

Mi a Retinol? Minden, amit tudnod kell róla 

Nem létezik minden problémára megoldást kínáló csodaszer, olyan hatóanyagok viszont vannak, amelyek a bőrápolás vitathatatlanul hatékony összetevői. Ilyen az A-vitamin, más néven Retinol és ennek különböző formái. 

 

Mi az A-vitamin? 

Az A-vitamin egy olajban oldódó vitamin, mely számunkra nélkülözhetetlen mikrotápanyag. Bőrre gyakorolt hatásai számosak, szinte az összes bőrrel kapcsolatos problémánkra képes segítséget nyújtani, kezdve a bőröregedéstől, a pattanásos bőrön át egészen a bőrfelszínen megjelenő öregségi foltokig. 

 

 

Milyen előnyökkel jár a Retinol és származékainak használata? 

  • Serkenti az elasztin és a kollagén termelést
  • Erősíti a sejt anyagcserét, ami simább arcbőrt eredményez
  • Csökkenti a melanin termelést, mely foltokat okoz a bőrfelszínen
  • Csökkenti a szébum termelődést, ezzel minimalizálja a pórusok eltömődését
  • És minden hiedelemmel ellentétben, segít az UV-sugarak okozta károsodások gyógyításában

 

Melyek az A-vitamin használatának kockázatai? 

 

Az olajban oldódó vitaminok képesek a szervezetben felhalmozódni és hatásukat az ellenkezőjére fordítani, ezért az A-vitamin és derivánsainak felhasználási mennyiségét a felhasználás függvényében szabályozták. A legfelsőbb beviteli értéket egy úgynevezett UL (Upper Level) mennyiséggel jelzik. Ezt az értéket szinte minden A-vitamin tartalmú gyógyszer, gyógyhatású készítmény, táplálékkiegészítő címkéin láthatjuk. 

Az SCF (Scientific Committee of Food) és az EFSA (European Food Safety Authority) 2002-ben 3000 mikrogramm RE (retinol equivalents) / nap maximális mennyiséget határozott meg. A felnőttek számára ajánlott napi vitamin beviteli referencia érték (NRV) pedig 800 mikrogrammban lett megállapítva (OÉTI állásfoglalás). 

 

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a túlzott A-vitamin bevitel komoly kockázatot jelent csontritkulás esetén, különösen a menopauza által érintett nőknél. 

 

Igyekszünk megfelelően táplálkozni, táplálék-kiegészítőket szedünk, erős hatóanyag tartalmú kozmetikai termékeket használunk, egészségügyi problémák esetén pedig gyógyszer formájában is ellátjuk szervezetünket ezekkel a hatóanyagokkal.

A bőrön való felszívódás mértéke befolyásolhatja a szervezetünk mikrotápanyag szintjét, ezért érdemes figyelni arra, hogy milyen mennyiségben használjuk ezeket a hatóanyagokat. 

 

Ez kifejezetten igaz a vitaminok esetében, így érdemes tudatosabban fordulni a Retinoid formák megértéséhez, és ha lehet, olyan formáját használni, mely nemcsak kifejti az optimális hatást a bőrünkre, de nem is avatkozik be indokolatlanul szervezetünk körforgásába.

 

Hogyan alakul át az A-vitamin a szervezetünkben? 

 

Hogy eligazodjunk a Retinoidok változatai között és megtaláljuk a bőrünk számára optimális formát, érdemes tisztázni, hogy melyik típus mire való és hogyan fejti ki hatását. 

Ahhoz, hogy az A-vitamin bármilyen hatást is kifejtsen a bőrünkre, először át kell alakulnia egy biológiailag aktívabb formába. 

  1. Az első forma Retinyl Palmitát, vagy retinyl észterek, amelyek a leggyengédebb formái az A vitaminnak,
  2. Ezek alakulnak át Retinollá, mely a leggyakrabban használt forma a piacon,
  3. Ez alakul át Retinallá (Retinaldehyde),
  4. A végső forma pedig a Retinolsav (Retinic Acid, Retin-A), mely a legértékesebb és legerősebb hatású aktív anyag forma. 

 

Tehát, a Retinol két lépésre van a legkedvezőbb Retinolsav formától, a Retinal pedig csak egyetlenegy lépésre. Logikus, hogy a legkevesebb kémiai lépés hozza a legkedvezőbb hatást, hiszen ez fér hozzá leginkább az epidermiszben zajló sejtfolyamatokhoz. 

Bármelyik formát is választjuk egy termékben, idővel mindenképpen a retinolsav formát kell elérnünk, hogy a legkedvezőbb hatáshoz jussunk. De ne felejtsük el, mivel erős hatóanyagokról van szó, melyek közvetlenül beavatkoznak a sejtfolyamatokba, nem baj, ha a leggyengébb észter formával kezdjük a Retinoidok alkalmazását bőrünkön, hiszen annak így lesz ideje felkészülni az erősebb hatásokra, melyet majd egy Retinol, vagy Retinolsav tartalmú termék vált ki.

 

Milyen hatása van a különböző Retinol formáknak?

 

Retinyl Palmitát 

A leggyakoribb forgalomban lévő A-vitamin hatóanyag. Sűrű sárgás folyadék, palmitinsav és Retinol észtere. Erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezért gyakran napvédőkben használják, a bőrt érő napégés elkerülése érdekében, illetve a környezeti hatásokkal szemben is védi az arcbőrt. 

Ez a természetes formája a bőrünkben előforduló A vitaminnak, gyakran A-vitamin palmitátnak is hívják. 

Formulákban E-vitaminnal stabilizálják, vagy foszfolipidekkel, melyek bőrazonos szerkezetükkel könnyebben felszívódnak, így hosszabban hatnak a bőr mélyebb rétegeiben. Ezeket az INCI felsorolásban lehet felfedezni a Retinyl Palmitate neve körül a felsorolásban.

Kisebb molekula révén könnyebben eljut a bőr azon rétegébe, ahol a kollagén és az elasztin rejtőzik, könnyedén áthatolva a bőr felső rétegén.

 

Retinol 

A leggyakoribb forgalomba kerülő Retinoid forma. Jellemzően százalékban megadva reklámozzák a termékeken a konkrét mennyiségét. 

  • Fokozza a kollagén termelődést és növeli a bőr elaszticitását.
  • Serkenti a sejtek anyagcseréjét, az elhalt sejteket gyorsabb cserére készteti, könnyedén bejut a bőrbe, és bizonyos enzimekkel retinolsavvá alakul.
  • Olajos, problémás bőrnél exfoliánsként működik, a szébum termelést kiegyenlíti, segíti a pórus összehúzódást így meggátolva az újbóli eltömődést

 

Retinal (Retinaldehyde) 

Az A-vitamin legritkábban előforduló fajtája.

A második leghatékonyabb forma a Retinolsav előtt, de annak negatív hatásai(száraz, húzódó, viszkető bőrfelszín) nélkül. Körülbelül 11-szer gyorsabban aktiválódik az anti-aging, a bőrfelszín ragyogás és a tiszta bőr hatásában mint a Retinol forma.

Zsíros, pórus eltömődéseknél, aknés bőrnél használhatjuk a leghatékonyabban. Az egyetlen antibakteriális formája az A-vitaminnak, mely az aknés bőr baktériumaira kiválóan hat.

 

Retinolsav 

Más néven Tretinoin, a Retinol metabolitja, amely az epidermiszben folyó metabolizmusokra hatva fejti ki hatását közvetlenül. A leghatásosabb formája a retinoid formáknak, közvetlenül hat a sejtmegújító folyamatokra. Kevés termékben van jelen tiszta formában, legtöbbször gyógyszer hatóanyagként forgalmazzák. Viszont igencsak bőrirritáló hatással rendelkezik. 

A Retinolsav könnyen hozzáférve serkenti a sejtek anyagcseréjét, amely meggátolja, hogy a pórusok újra eltömődjenek és láthatóvá válva kiemelkedjenek a bőr felszínétől. 

Ha megfelelően stabil formulában van elkészítve, könnyedén a legjobb megoldás lehet mindenféle arcbőr problémára, ilyenek például: nap okozta égések, ráncok, öregedési foltok, tág pórusok. 

A stabilitásukban érzékeny molekulákat gyakran opálos, oxidációtól és napfénytől védett csomagolásban hozzák forgalomba.

 

Mire figyeljünk a Retinol használata során?

 

Erős hatóereje miatt óvatosan kell elkezdeni az A-vitamin származékok használatát. Az érzékeny bőrű, rosaceás vagy ekcémára hajlamos felhasználók lehetnek különösen érzékenyek a Retinolra.

 Terhesség esetén kerülendő a használata, mivel ilyenkor megváltozik a bőr pH-ja, ezzel a bőr védelmi vonala is könnyebben megsérül, hosszantartó irritáció léphet fel, illetve még nincsenek pontos kutatások várandósok körében arra, hogy felszívódva hogyan fejti ki hatásait. 

Érzékenyítő hatása miatt általában éjszakai használatra javasolt. 

Napfény hatására a bőr gyorsabb leégést is okozhatja, ezért elengedhetetlen megfelelő napvédő alkalmazása. Amilyen bonyolultan hangzik a használata, a bőr olyan jól képes befogadni ezeket a hatóanyagokat, ha a fenti elővigyázatossági lépéseket betartjuk, így hosszú távon egy nagyon selymes, puha, kevésbé barnás foltos bőrt és egy fiatalabb, arcot kaphatunk.

 

Hogyan kezdjük el a Retinoidok használatát?

 

Érdemes a következő sorrendben ismerkedni a hatóanyagok használatával: 

  1. Retinyl Palmitate
  2. Retinol
  3. Retanal
  4. Retinolsav 

A termékeken általában ezeket a neveket találod az INCI listában, amelyeket ún. kapszulázott technológiával stabilizálják.

Használat előtt, bármelyik termékkel is kezdjük a rutint, elő kell készíteni a bőrt hidratáló krémmel. Heti egyszeri alkalmazás mellett javasolt indítani a kezelést, majd szépen lassan hozzászoktatni bőrünket az erős antioxidáns hatásokra. 

Kezdhetjük akár úgy, hogy egy borsónyi mennyiséget eloszlatunk a megtisztított, hidratált arcbőrön, majd pár perc múlva, felviszünk rá egy nagyobb mennyiségű hidratáló krémet. Ezt ismételhetjük a héten 2-3-szor, kihagyva egy-egy napot, figyelve bőrünk reakcióját. Amennyiben csípő, szúró érzés lép fel, kipirosodás, ne adjuk fel, hagyjunk 1-2 napot a regenerálódásra, a bőr csodálatosan hozzá tud szokni az új ingerekhez. 

Érdemes váltogatni a hidratáló termékek típusát is, egyik nap egyik, másik nap másik hatóanyagú termékkel párosítani. A bőr így jobban kondicionálódik a sejtanyagcserére. Keverhetünk belőle az elején kevés mennyiséget a hidratáló krémünkbe, így az érzékeny bőr kevésbé hevesen reagál a hatóanyagra. Ha betartjuk ezt az ápolási rutint, a bőrünk hozzászokik ehhez a kiváló hatóanyaghoz és indulhat a fiatalodás!

 

8-10 hét is eltelhet, mire biztos hatást észlelünk. Következetesen tartsuk be a használati utasításokat, lelkesítsen az, hogy az eredmény hosszú távú lesz és garantáltan felülmúlja majd minden elvárásunkat.

 

Mivel a ráncok elleni védekezést nem lehet elég korán kezdeni, a Retinolok használatát ajánlott már a 20-as évek elején elkezdeni.

 

 

Bakuchiol, az alternatíva 

Nem vitás, hogy a Retinol egy remek hatóanyag, azonban előfordulhat, hogy a megfelelő elővigyázatosság mellett is irritáció keletkezik bőrünkön. A jó hír, hogy van egy természetes alternatíva, amely hasonló hatással használható, ez nem más, mint a Bakuchiol. 

Egy 2018-as összehasonlító tanulmányban (The British Journal of Dermatology) a Retinol és a Bakuchiol hatását tesztelték. A tesztelők megegyező hatást érzékeltek a két anyag tekintetében, emellett a Bakuchiolt használók kevésbé érezték bőrüket száraznak és irritáltnak. 

Azóta több tanulmány is igazolta, hogy a Bakuchiol egy valós alternatívája a Retinolnak, azok számára, akik növényi alternatívát keresnek, vagy más okokból szeretnék kerülni a Retinolok használatát.

 

Tallér Tea- fejlesztő vegyész

A&T Cosmetics Kft.

http://www.atcosmetics.hu/

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.

Blog categories

Recent Post

Blog tags