Dobos Andrea - parfumblog.hu

Dobos Andrea - parfumblog.hu

Az illatok iránti vonzalmam már egészen kislányként nyilvánvaló volt: mindent megszagoltam, ami csak a kezem ügyébe került, az ételektől kezdve a tárgyakon át a növényekig. Legelső aha illatélményem kislányként az úgynevezett rózsavíz volt, amely egyszerre elvarázsolt és letaglózott. Anyukám nem kifejezetten használt illatszereket, jellemzően csak a kor divat-deóit, nem igazán költött beauty termékekre. Mi voltunk az a család, aki WU2-vel mosott hajat, nem pedig Caolával, ami azért jóval illatosabb volt. Anyukám nem igazán krémezte az arcát (a mai napig sem), talán 1-1 kósza Helia-D üveget láttam a fürdőszobapolcon, ellenben szerette sminkelni magát, én pedig imádtam a szemfestékeit, spiráljait, ceruzáit nézegetni, használni. Nem mondanám, hogy anyai mintára lettem ennyire beauty junkie, talán inkább épp az anyai minta ellenére, mert ahogy serdültem, nekem sokkal inkább volt igényem a jó és illatos szépségtermékekre, amelyeket aztán rendszerint a zsebpénzemből kellett megvennem. A 80-as és 90-es években voltam tinédzser, a szüleim nem engedték, hogy 14 éves korom előtt sminkeljem magam, így a középiskolai éveim alatt kezdtem el próbálkozni a kencékkel és akkor vettem az első igazi parfümjeimet is. Még a gimis évek alatt választottam egy üveg Versace Versus parfümöt, ami abszolút a signature illatommá vált, mindenki tudta, hogy merre járok. Voltak azonban félrenyúlásaim is: kinek ne lettek volna akkoriban rettenetes utánzat parfümjei, minden második lány sárgadinnye illatú parfümöt viselt, borzalom volt, én pedig egyszer annyira túladagoltam az amúgy is brutálisan erős Paloma Picasso parfümömet egy tesi óra után, hogy a gimis osztálytársaim az ablakhoz ültettek, és rám nyitották azt, mert én is rosszul lettem saját magamtól.

Az igazi szenvedélyt a volt anyósom oltotta belém, aki az akkor még létező Díva Centerben dolgozott egy darabig, és ellátott számtalan mintával, illattal. A Parfümblog ötlete egy betegeskedéssel eltöltött unalmas hét alatt született meg: mivel akkoriban robbantak be a blogok a köztudatba (2010 környékén járunk), én is szerettem volna egyet vezetni, mivel mellékesen grafomán vagyok. Két szenvedélyem volt: az olvasás és a parfümök. Mivel akkoriban nem voltak magyar nyelvű anyagok, blogok a parfümökről, csak 1-2 fórum, így adott volt, hogy belevágjak. Örömömre hamar olvasott lett, és mivel akkoriban gyakorlatilag egyedül én vezettem ilyen témájú blogot, sokan támogattak abban, hogy folytassam. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy rengeteg kiváló parfümmel, szakemberrel, nemzetközi céggel ismerkedhettem meg, és azóta is tartó, igen szoros kapcsolatok, barátságok születtek a blog révén. Sajnos már kevésbé van időm a bloggal foglalkozni, mert időközben édesanya lettem és nem főállásban blogolok, így az „első gyermekemet” néha igen elhanyagolom, de az olvasóim mindig ösztönöznek arra, hogy folytassam.

 

Rengeteg parfümöm van, ami nem csoda, egyrészről „szakmai/blogos” ártalomból, másrészről pedig imádok újabb és újabb parfümöket felfedezni és használni, ugyanakkor rendkívül hűtlen vagyok, nem tudok egy illatot több napon keresztül viselni. Vannak azért állandó kedvenceim, amelyek évek óta megdobogtatják a szívemet. Ha nyár, akkor nálam Estée Lauder Bronze Goddess. Szó szerint minden formában használom (parfüm, olaj, smink), de csak nyáron. Ha illatként gondolok magamra, akkor csakis By Kilian Woman in Gold lennék, legalábbis mostanság. A niche illatok közül számos kedvencem van, de általában sosem azok, amelyeket mindenki más szeret. Ez már gyermekként is kifejezetten doppingolt, hogy soha semmim ne legyen olyan, mint másnak, az illatom sem. Szeretem ősszel a Byredo Mojave Ghost illatát, titokzatos és misztikus illat. Csábító fegyverem az Orto Parisi Seminalis, elképesztően erotikus, már-már lucskosan szexi illat. Ha csak egy csepp boldogságra vágyom, akkor a Puredsitance White illatához nyúlok, minden cseppje igazi luxus. Gyermekkorom nyarait idézi a teljesen török szegfűs illatú Carner Barcelona Sweet William, kacér flört üvegbe zárva. Gyakorlatilag a Lush Karma az én másik signature illatom, amelyből mindig tartok itthon egy üveggel, bármikor tudom viselni. Nagyon jó parfümökkel áll elő Narciso Rodriguez, bármit szívesen viselek tőlük, de leginkább a Fleur Musc For Her-t szeretem.

 

A Parfümblog egy idő után kiegészült az úgynevezett Beauty-percek rovattal, mert a parfümök mellett egyre többször beszélgettük az olvasókkal krémekről, sminkekről, így én is egyre többször írtam róluk. Nagy sminkrajongó vagyok, és így 42 évesen már tudom azt, hogy mi áll jól nekem, milyen újdonságokat érdemes megvennem. A sminkekkel kapcsolatban meglepően hűséges vagyok egy-egy márkához, és már tudom, hogy inkább legyen kevesebb, de jobb minőségű, drágább, mint több, de nem megfelelő termékem. Nem sajnálom a pénzt a jó minőségű kozmetikumokért, pláne, ha az egy szép paletta, ezekért odavagyok. Mostanában sokszor használom az IsaDora Bronze Bliss szemfesték palettáját, a bronzos színei nagyon tetszenek. Minden nap használok bronzosítót és highlightert, kedvencem a legújabb By Terry CC paletta, isteni rózsás illata van. Sajnos fényesedésre hajlamos a bőröm, ezért a T-vonalamra mindig használok púdert. A Guerlain Meteorites gyöngyeibe teljesen beleszerettem, az én bőröm valóban ragyogó lesz tőlük. Fontos számomra a jól fedő alapozó, sajnos eléggé foltos a bőröm. Nyáron is olyan BB vagy CC krémet használok, ami színezett. Kedvencem mostanság a Lancaster Sun Sensitive színezett BB krémje SPF 50-es védelemme. Korrektort is használok, a legjobb, amit próbáltam, az IsaDora Camouflage, mindent eltüntet. Nagy tusrajongó vagyok, gyakorlatilag 25 éve minden nap húzok tusvonalat, kedvencem a fekete, de sokszor használok barna és sötétkék tusvonalat is, ha nem szeretnék annyira drámai hatást. Legjobban külön hegyes ecsetel és sűrű festékkel tudok dolgozni, mint a Shiseido Inkstroke eyelinere. Főiskolás éveim alatt kollégiumban laktam, és a barátnőimnek ott tartottam sminkleckéket, különösen népszerű volt a tusvonal rajzolásának gyakorlása, máig büszke vagyok rá, hogy én tanítottam meg őket.

 

 

A bőrömmel sajnos, amióta az eszemet tudom, vacakolnom kellett; rengeteg problémám volt és van vele. Vízhiányos, ugyanakkor kombinált, zsírosodásra hajlamos, tág pórusú. Volt idő, amikor gyógyszeres kúrával tudtuk helyrehozni, ma már nem vagyok annyira pattanásos, ami annak köszönhető, hogy nagyon tudatos vagyok és tudom, hogy mi kell az arcbőrömnek. Nagyon kevés krémet visel el, nálam a sima patikai Cremor Aquous az, ami éjjel-nappal jöhet. Ezt szeretem szérumokkal feldobni, mint például a Clarins boosterei. Mivel állandóan húzódik a bőröm, szeretem extrán hidratálni. Bevált például az Yves Rocher Hydra Vegetal széruma. Már nagyon korán, a húszas éveim elején elkezdtem szemránckrémeket használni, talán ennek köszönhető, hogy szerintem szép a szemem körüli bőr. A szemránckrémeknél nem szeretem, ha csípnek, eddig az Yves Rocher Riche Creme szemkrémje volt az, amitől nem kezd el azonnal folyni a könnyem.

 

Nagyon, mondhatni extra száraz a bőröm, ezért a hagyományos tusfürdők nálam nem jöhetnek szóba. Vagy olajos tusfürdővel fürdök, vagy fürdés után olajozom be magam. Nagyon szeretem a Lush pucér tusfürdőit, mert nem szárítják a bőrömet. Odavagyok az illatosított testápolókért is, simán megveszem az éppen aktuális kedvenc parfümömhöz a testápolóját, ha van, imádom együtt használni őket. A hajammal nem szoktam sokat foglalkozni, szerencsére jó minőségű, ami viszont fontos, hogy minden hajmosás után extra maszkot vagy pakolást szoktam rá felrakni, mert sokszor sütöm, szárítom a hajam, így nekem egyáltalán nem töredezik a hajam. Alapvetően kreol (sárga, olíva) árnyalatú a bőröm, nagyon tetszik, ha szép barna vagyok, de már egyáltalán nem napozok. Helyette időnként önbarnítót használok, idén fedeztem fel a Bioderma Photoderm Autobronzant önbarnítóját, aminek nincs jellegzetes önbarnító illata.

Megjegyzés hagyása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra. A kötelezően kitöltendő mezőket a * jelöli.

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.