Változatos hámlasztási lehetőségek őszre

2020 szeptember 24

Változatos hámlasztási lehetőségek őszre

Az erőteljes hámlasztó maszkoktól a finom, AHA-savas vattakorongokig

 

Évek óta dübörög a nagy hámlasztó-láz a szépségpiacon, de vajon mi lehet a siker titka? Bejegyzésünkben kitérünk a kémiai hámlasztók számos, szemmel látható előnye mellett az esetleges veszélyekre is, csakúgy, mint a felhasználási lehetőségek sokszínűségére, praktikus tanácsokat adva ahhoz, hogy a hétköznapok szintjén igazi hámlasztómesterekké váljunk.

 

A házi „savas hámlasztás” gondolata egy-két évtizede még hátborzongató hatással lehetett a szépségkezelések terén kevésbé jártasak számára, mára azonban egyre növekszik a biztonságos otthoni kémiai hámlasztókat előnyben részesítők tábora. Szinte minden, valamit is magára adó nagyobb bőrápolási márka igyekszik valahogy beépíteni a palettájába ezeket a bőrfelszínt ragyogóbbá, selymes tapintásúvá és egységesebbé tévő, az elhalt hámsejteket finoman eltávolító termékeket, a lehetőségek széles tárházát nyitva meg ezzel a fogyasztók előtt. Hiszen esetükben messze nemcsak egy zseniális szépségfegyverről beszélhetünk, amely látványos, gyors eredményekkel kecsegtet: a kémiai hámlasztók sokoldalúsága is különleges vonzerővel bír.

Ennek oka egyrészt, hogy az otthoni szépségápolási rutinba könnyen beilleszthetőek, ezerféle terepen, és ma már ezerféle felhozatalban teljesítenek magabiztosan. Ami pedig a kulcstényező: tényleg látványosan hatnak. Pigmentfoltos, fakó, pattanásos, mitesszeres, ráncos netán rozáceas arcbőrrel küzdünk? Legyen bármilyen specifikus bőrproblémánk, ma már könnyedén kereshetünk magunknak a polcokon személyre szabott verziókat, hiszen a fizikai bőrradírok háttérbe szorulásával párhuzamosan kivirágzott ez a terület – és nem véletlenül.

Az otthoni kémiai hámlasztók esetében ugyanis hihetetlenül célzott lehet a kezelés: a gyártóknak köszönhetően tűpontosan jellemzett adott bőrtípusokra, életvitelre, személyes preferenciákra szabottan találhatjuk meg az igazit, ami által pedig - nem mellesleg - elkerülhetjük a bőrfelszín és a hámrétegünk sérülését. Itt nincsenek durva, az arcbőrünket karcoló szemcsék, a hámlasztó erejű, mégis gyengéd, kíméletes savak esetében csak arra kell ügyelnünk, hogy a precíz utasításokat betartva (pl. felhasználás módja, hatóidő, napvédelem) elkerüljük az esetleges malőröket, bőrsérüléseket.

 

Tabuk és szabályok

 

A biztonságos savas szépülés érdekében, különösen, ha kezdők vagyunk, érdemes betűről-betűre követni a gyártók által mellékelt használati útmutatókat, ahogyan a kémiai hámlasztók esetében jegyzett alapszabályokat is.
Érzékeny bőr esetében és kezdőként legyünk inkább mindig biztonsági játékosok, a minimális javasolt felhasználási időt szépen, pontosan követve, ne pedig a maximális határ vonalán mozogva, netán kitolva azt. A szem- és szájkörnyék bőrére különösen ügyeljünk, a szem közvetlen közelét pedig hagyjuk ki.
A sav koncentrációját jelző százalékok nagyon fontosak, de ne a nagyságukra alapozzunk, hanem itt is az adott bőrtípusunkra javasolt termékeket válasszuk. Ugyanilyen fontos, hogy alaposan hidratáljuk is a bőrünket, hiszen ezek a termékek többnyire nem helyettesítik bevált arcápolónkat.
És mindezek mellett kötelező a fényvédelem, mégpedig évszaktól függetlenül. Amennyiben a szépségápolási rutinunk része valamilyen formában egy-egy hámlasztó termék, ügyeljünk arra, hogy az arcunkat napközben folyamatosan védje SPF védelemmel is ellátott alapozó, hidratáló, vagy ami még jobb, külön napvédő termék.

 

SAV-helyzet

 

De nézzük is meg kicsit közelebbről, mi a helyzet manapság sav fronton, milyen felhozatalból és mi szerint érdemes választanunk. A két fő befutó az AHA savak (alfa-hidroxisavak – ide tartozik a glikolsav és a tejsav, azaz a gyümölcssavak) és a BHA savak (béta-hidroxisavak, vagyis szalicilsav).
Előbbiek között főként akkor találjuk meg az igazit, ha az anti-aging és a bőrmegjújítás egyszerre célunk, de az érett bőr mellett a fakó, barna foltos és az aknés problémákat is gyönyörűen kezelik.
Utóbbi, azaz a gyulladáscsökkentő hatású, erőteljesebb BHA-savas készítmények mélyebbre jutnak be az arc bőrében, és az azonnali eredmények mellett hosszabb távú hatásokkal is számolhatunk, mégpedig meglepően sok területen, kezdve a zsíros, pattanásos bőrproblémáktól, egészen a megfáradt, fakó arcbőrig.
Érdemes egy harmadik típusról, a PHA (polihidroxisavak) savakról is szót ejteni, amelyek a kíméletes kategóriában indulva alkotnak nagyot, mind a hidratálást, mind a bőr szépítését, frissítését tekintve. Az érzékenyebb bőrűeknek tökéletes választás lehet.

Hámlasztó nagyágyúk A-tól Z-ig

Vattakorong, mint első lépés! 

Bőrfelszínt helyreállító arcápoló korongok AHA-savval az Elemental Herbology kínálatából


Az alfa-hidroxisavak és a sejtbe hatoló peptidek kombinációjával átitatott arcápoló korongok igazi hiánypótló újdonságnak számítanak a hámlasztás téren. Akkor lesz a kedvenced, ha még barátkozol a „műfajjal”, vagy a finom vonalak és a ráncok feltöltésében van némi támaszra szükséged. A hatékony formulával átitatott vegán korongok csodaszépen minimalizálják a pórusokat és csökkentik a pattanásokat, és egészen finoman hámlasztva érnek el olyan eredményt - ragyogóbb és fiatalabb megjelenésű arcbőrt -, amely miatt a legjobb megfizethető hámlasztó terméknek választották az Attracta Beauty Awards 2019-en.


 

Gyengéd maszk kezdő hámlasztóknak

 

Bioactive rózsás arcmaszk és arcradír az Odacité kínálatából

 

Akkor válasszuk, ha kellő tapasztalat vagy magabiztosság híján vágunk bele a hámlasztásba, ugyanakkor lelkesen és akár hetente többször is szeretnénk tenni az elhalt bőr eltávolításáért, úgy, hogy mindeközben óvjuk is a bőrünk felszínét. Bár csak 10 perc a hatóidő, az eredmény kifejezetten profi. A termék előnye még, hogy minden bőrtípusra használható. Az ananász és a papaya enzimek garantálják, hogy alaposan, de gyengéden oldódjanak le elhalt bőrsejtjeink, a felbukkanó új bőr megsértése nélkül. A bőrünk textúrája azonnal javul, a fakó és fáradt arcszínünk pedig felfrissül.


 

 

Erőteljes maszk profiknak

 

Azonnali bőrszépítő arcmaszk - Synergie (4) az Odacité kínálatából

Viszonylag erős induló az otthoni kémiai hámlasztók táborában, egy okos maszk formájában. Akkor a legjobb választás, ha már jártasak vagyunk a hámlasztásban, és egy sokoldalú „bajnokot” keresünk. A por alapú, 100 százalékban természetes maszk összetevőinek négyes szinergiája révén alkot nagyot, egyszerre méregtelenít, hámlaszt, élénkíti és feszesíti a bőrt. Az eredmények között pedig hasonlóan sokat ígérő változásokat láthatunk majd: minimalizált pórusok, tiszta és aknéktól mentes megjelenés, csökkenő barna foltok.

 

 

 

A „tudatos” hámlasztók kedvence

 

Acid gold hámlasztó maszk a Bybi kínálatából

A vegán és egyúttal környezetkímélő AHA-savas maszkkal úgy inthetünk búcsút a fakó, elhalt bőrsejteknek, hogy közben a formula megújító összetevőinek hála, arcbőrünk felélénkül és feltöltődik. A gazdag, kényeztető zselémaszk használata után javul a bőrünk tónusa és textúrája is. A maszk formájában kínált hámlasztó, amelynek felvitele hihetetlenül kellemes, regenerál és kiegyenlít is egyben.


 

Hámlasztó és ápoló duó

 

Vital Glow éjszakai hámlasztó arckrém az Elemental Herbology kínálatából

A legjobb választás azoknak, akik 2 az 1-ben termékre vadásznak, azaz ápolni is szeretnék a bőrüket, nem csak hámlasztani. A káprázatos hidratáló-hámlasztó krémet éjszakára vigyük fel, majd hagyjuk hatni. A gazdag ápoló termék a bőr környezet okozta károsodásának helyreállításában és az öregedés korai jeleinek javításában mutat nagyot, javítja a bőr textúráját és csökkenti a pigmentációt. Az AHA-savval és C-vitaminnal dúsított, bőrpuhító- és simító formula tényleg jolly joker a maga nemében, nem véletlenül jutalmazták több díjjal is (2017-ben például két bőrápolási szakmai versenyen az éjszakai kezelések, valamint a legjobb éjszakai arckrém kategóriában is győzedelmeskedett).

 

 

Többfunkciós olaj hámlasztáshoz

Pa+G hiperpigmentációs szérumkoncentrátum az Odacité kínálatából

A zseniális, 100 százalékban természetes olajszérumot önmagában is használhatjuk vagy akár kedvenc hidratálónkba is csepegtethetünk belőle. Kifejezetten összetett és aktív szérum, csökkenti a sötét foltokat, miközben javítja az idősödő bőr megjelenését, ráadásul annyira koncentrált, hogy elegendő belőle 2-3 csepp reggel és este ahhoz, hogy maximumra kapcsolja a bőrünk szépségét. Eltávolítja az elhalt bőrsejteket, friss és egyenletes ragyogást adva a bőrfelszínnek.

 

 

Szólj hozzá

A hozzászólások publikálás előtt ellenőrzésre kerülnek.